"Okumak her çocuğun hakkıdır"

Okumak isteyen ancak ailesinin maddi yetersizliği nedeniyle okuyamayan ya da çalışmak zorunda kalan çocuklara tüm eğitim hayatları boyunca maddi ve manevi destek veren  T...

Abone Ol

Okumak isteyen ancak ailesinin maddi yetersizliği nedeniyle okuyamayan ya da çalışmak zorunda kalan çocuklara tüm eğitim hayatları boyunca maddi ve manevi destek veren  Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı (TOÇEV) pandemi döneminde de çalışma ve projelerine devam ediyor. Gazetemize açıklamalarda bulunan TOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun, “ulusal ve uluslararası bugüne kadar hayata geçirilen projelerde 27 yıl içinde 7 milyonu aşkın çocuğun eğitimine katkı sağlandı. 5 çocukla başlayan yolculukta TOÇEV çocukları bugün iş hayatında farklı alanlarda görev yapmakta kısaca “Okumak her çocuğun hakkıdır” ifadesini kullandı.

Çocukların daha iyi okuması, daha iyi eğitim görmesi ve daha iyi sosyal olanaklara kavuşması için Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı'nı hayata geçiren Ebru Uygun ile, vakfın çalışma ve projelerini konuştuk.

 Merhabalar, Öncelikle sizi ve TOÇEV ailesini daha yakından tanıyabilir miyiz?

 Merhabalar, ben Ebru Uygun..1971 yılında İstanbul’da doğdum. Avusturya Saint George Ticaret Lisesi’nden sonra Cenevre Webster Üniversitesi’nde İşletme ve Pazarlama Bölümü’nden mezun oldum. İsviçre’deki öğrencilik yıllarında Christian Children Foundation’da staj yaptım. Bu dönemde yurt dışındaki vakıflara Türkiye’den bağış yapıldığını fark ettim ve Türkiye’de vakıf kurmaya karar verdim. 1994 yılında beş arkadaşımla bilrikte Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı’nı (TOÇEV) kurduk. 27. yılı içinde bulunduğumuz TOÇEV’de hâlen Yönetim Kurulu Başkanı olarak aktif çalışmalarına devam ediyorum.

TOÇEV, okumak isteyen ancak ailesinin maddi yetersizliği nedeniyle okuyamayan ya da çalışmak zorunda kalan çocuklara tüm eğitim hayatları boyunca maddi ve manevi destek veren bir kurumdur. TOÇEV’de 14 yönetim ve denetim kurulu üyesi ile birlikte 23 kişilik mütevelli heyeti üyesi bulunuyor. “Okumak her çocuğun hakkıdır” diyerek çıktığımız yolda her çocuğu birey olarak kabul edip, onların kültürlü, bilgili, uyumlu, üretken olmaları ve toplumsal hayata kazandırılmaları için hiç durmadan çalışıyoruz.

Ayrıca ulusal ve uluslararası bugüne kadar hayata geçirilen projelerde 27 yıl içinde 7 milyonu aşkın çocuğun eğitimine katkı sağlandı. 5 çocukla başlayan yolculukta TOÇEV çocukları bugün iş hayatında farklı alanlarda görev yapmaktadır. Çocukların ilkokul eğitimlerinden iş yaşamına başlamalarına kadar her alanda destek olunuyor.

Bize biraz, sosyal sorumluluk projelerinizden de bahsedebilir misiniz? Şu an için ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz? TOÇEV ailesine katılan çocukları nasıl belirliyorsunuz?

TOÇEV olarak pek çok ilke imza attık. MEB nezdinde ilk online proje,  Türkiye tarihinde ilk yardım toplama kampanyası, Türkiye tarihinde sanatçı-sporcu dayanışmasını konulan ilk bağış konserini gerçekleştirdik. Aynı zamanda ulusal-uluslararası alanda proje bazlı aldığı ödüllere layık görüldük. Son olarak Colgate Global’de düzenlenen resim yarışmasına TOÇEV çocuklarımızdan biri katıldı. Dereceye giren ilk Türk öğrenci oldu.

TOÇEV-ASTRAZENECA-MEB-TÜRKİYE DİYABET VAKFI ile Hey Genç Harekete Genç projesini yürütüyoruz. Gençlerin hayatında sağlıklı beslenme bilincini yaratmak, fiziksel aktivite ve egzersizin önemini vurgulamak ve yaratıcılık becerilerini ortaya çıkararak okullar arasında paylaşım sağlamak adına projemizi Gaziantep, Mersin, Aydın, Antalya ve Samsun’da gerçekleştiriyoruz. "Hey Genç Harekete Geç" projesinin hedef kitlesini 9. sınıf öğrencileri ve beden eğitimi öğretmenleri oluşturuyor. Projemizi pandemi nedeniyle online olarak sürdürüyoruz. Proje kapsamında öğrencilerin proje öncesindeki hareket alanı ve sağlıklı beslenme ile ilgili bilgileri ölçümleniyor, proje sonrasındaki takiplerle ölçümleri devam ediyor. Akabinde proje öncesi ve sonrasına ait ölçümlemeler karşılaştırılarak, projenin sonuç verileri oluşturuluyor. Ayrıca gençlerin proje mikro web sitesi aracılığı ile katılabilecekleri yarışmada çekmiş oldukları spor aktivitelerini içeren (örneğin aktif basketbol, voleybol, futbol oynama, masa tenisi, temel dans, ip atlama gibi) hareket videoları, sözleşmeli kreatif ajans tarafından kontrol edildikten sonra yayınlanmaya uygun olanlar yarışmaya katılmaya hak kazanıyor ve videoları seçilen okullar ve öğrenciler hareket etmeyi ve sporu teşvik edecek ödüller ile mükâfatlandırılacak.

Yakın zamanda Samsung ile “Paylaşmanın Sorumluluğunu Al” projesini hayata geçirdik. Proje anne ve babalara internetin kullanımı konusunda rehberlik edecek bir online platform. İnternetin zaman ve içerik açısından doğru kullanımı konusunda ebeveynlere yol gösteriliyor.

Ebeveynler çocukların güvenli internete erişimi konusunda birçok faydalı içeriğe ulaşabiliyor, çocuklarını internetin tehlikelerine karşı korumak için alabilecekleri aksiyonlar konusunda bilgilendiriliyor. Platformda hem yazılı hem de video içerikleri yer alıyor. İnternette çocukların karşılaşabileceği riskler ve tehlikeler, konunun uzmanları tarafından detaylıca açıklanıyor. Platformda yer alan “Çocuğunuza güvenli interneti nasıl anlatırsınız?” bölümünde çocukların yaş gruplarına göre nelere dikkat edilmesi ve nasıl önlemler alınması gerektiği yer alıyor. Platformda bir de kontrol listesi bulunuyor. Bu listede ebeveynler yapmaları gerekenleri liste halinde görüp işaretleyebiliyor. Yine platform üzerinde sunulan anket ile ebeveynler kendi internet kullanımlarını da değerlendirebiliyor. Bunların yanı sıra ebeveynlerin birçok detaya hâkim olabilmeleri için konu hakkındaki terim ve kavramları açıklayan bir dijital bilgelik sözlüğü de bulunuyor.

TOÇEV’de çocukların belirlenmesinde öncelikle vakfımıza gelen başvurular veya bizim tarafımızdan belediyelerin-kaymakamlıkların sosyal yardımlaşma biriminden istenen ihtiyaçlı aile listeleri telefonla aranıp ön değerlendirme yapılıyor. Yapılan değerlendirme sonucunda kriterlerimize uyan ailelere 1 psikolog ve 1 saha sorumlusu eşliğinde ev ziyaretleri yapılıyor. Yapılan ziyaretlerde saha sorumlusu aile ile, psikolog çocuk ile görüşme yapıp kriterlerimizin yazdığı anket uygulaması hem aileye hem çocuğa uygulanıyor. Anket sonuçlarına göre 70 ve üzeri puan alan aile-çocuk vakıf bünyemize dahil ediliyor.

“KORONA VİRÜS SALGINININ ETKİLEDİĞİ EN BÜYÜK ALAN EĞİTİM OLDU”

Korona virüs salgını, tüm dünyayı oldukça olumsuz etkiledi. Bu anlamda salgının çocuklara olan yansımalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Dünyamızı kısa sürede etkisi altına alan ve küresel bir boyuta ulaşan korona virüs salgınının etkilediği en büyük alan eğitim oldu. Okulların uzaktan eğitim sistemine geçmesi ile birlikte internet ortamı eğitmen ve öğrencilerin öğrenim yeri haline geldi. Biz de TOÇEV olarak projelerimizi ve görüşmelerimizi online’a taşıdık. Burada çocuklar kadar ailelerine de uzaktan eğitim sistemi ve bilinçli internet kullanımları hakkında bilgilendirmeler yapıyoruz. Yeni eğitim sistemi; zamandan tasarruf etme, bağımsız ve esnek çalışma yöntemleri gibi alanlarda kolaylık sağlıyor ancak internet dünyası dezavantajları da olan bir ortam. İnternet yararlı olduğu kadar çocukları korumamız ve kollamamız gereken içerikleri de barındırıyor. Çocuklar üzerinde adeta okullardaki eğitim kadar etkisi olan internetin doğru ve bilinçli kullanılmasının çocuklarımızın geleceklerini oldukça olumlu yönde değiştireceğine inanıyoruz. Bu konuda da anne ve babalara büyük bir rol düşüyor. Çocukların en çok güvendiği kişiler olan ebeveynleri internetin doğru bir şekilde kullanılması konusunda bilgilendirmek büyük önem taşıyor. Samsung ile birlikte hayata geçirdiğimiz “Paylaşmanın Sorumluluğunu Al” projesi bu konuda toplumumuza ve çocuklarımızın sağlıklı bir şekilde yetiştirilmesine önemli katkılarda bulunacaktır.

“EĞİTİCİ, ŞEFFAF VE SEVGİ DOLU OLMAYI KENDİMİZE GÖREV EDİNDİK”

Son olarak okurlarımıza iletmek istediğiniz herhangi bir mesaj var mıdır?

Her adımımızda ve her projemizde barışçı, birleştirici, eğitici, şeffaf ve sevgi dolu olmayı kendimize görev edinerek çocuklarımız ile iletişim kurduk ve bu misyonumuzla da herkese örnek olmayı hedefliyoruz. 

(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)