Gündem

Ötenazi nedir? Ötenazi yasal mı?

Sokak hayvanları yasası ile ilgili gelişmeler devam ederken, yasada kullanılan ötenazi kelimesi merak konusu oldu. Peki Ötenazi nedir, ötenazi yasal mı? İşte tüm merak edilenler...

Abone Ol

ÖTENAZİ NEDİR?

Ötanazi, bir kişinin veya hayvanın yaşamına, yaşamlarının dayanılmaz bir hal aldığı durumlarda, acısız bir şekilde son verme işlemine denir. Bu, genellikle ölümcül enjeksiyon, yüksek dozda ilaç verme veya yaşam destek ünitesinden ayırma yoluyla yapılır.

Ötanazi, bu yöntemler dışında farklı şekillerde de uygulanabilir. Pasif ötanazi, tedavi edilebilecek ancak ölümcül bir hastalığa sahip bir kişinin tedavi edilmemesi ve bu nedenle doğal olarak ölmesine izin verilmesi şeklindedir. Aktif ötanazide, doğrudan uygulama yapılır. Öldürücü madde, kurtarıcı tedavi uygulanması imkânsız olan hastaya doğrudan uygulanır.

ÖTENAZİ ÇEŞİTLERİ NELER?

Ötenazi işlemi, 'pasif' ve 'aktif' olarak iki şekilde uygulanıyor.

Pasif ötanazide, hasta olan kişiye uygulanan tedavinin kişiye yardımcı olmadığı durumda, hastanın hayatını uzatacak olan tedavi işlemleri durdurulur. Hastaya sadece hastalığın semptomlarına yönelik olarak tedavi verilir. Kişinin hastalığına karşı bir şey yapmayarak sadece acısını dindirerek ölümünün beklenir.

Aktif ötenazide, bir sağlık çalışanının kişinin ölüm sürecine doğrudan şekilde katılmasıdır. Uzman bir doktorun gerekli prosedürlerin yerine getirilmesinin ardından kişi için belirlenen enjeksiyon uygulamasını gerçekleştirerek kişinin ölüm sürecine girmesini sağlanır.

ÖTANAZİ TÜRKİYE'DE YASAL MI?

Ötanazi Türkiye'de yasal değil. Yürürlükte olan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'na göre, hastaya ötanazi uygulayan fail (hekim), tasarlayarak (taammüden) adam öldürme hükümlerine göre yargılanır ve ağırlaştırılmış müebbet (ömür boyu) hapis cezasıyla cezalandırılır. Bazı ülkelerde ötanazi yasal olmasa da, ötanazi faili cezaya çarptırılmaz.