Planlı yaşamak

Hayata bir kez geldiğimizi düşündüğümüzde çoğumuzun aklında, anlık ve istediğimiz gibi hareket etme dürtüsü oluşuyor. Üzerine düşünüp, demlenmek yerine o anki haz arayışı çoğu...

Abone Ol

Hayata bir kez geldiğimizi düşündüğümüzde çoğumuzun aklında, anlık ve istediğimiz gibi hareket etme dürtüsü oluşuyor. Üzerine düşünüp, demlenmek yerine o anki haz arayışı çoğumuzu daha spontane bir şekilde hareket etmeye itiyor. Özellikle hayatta henüz ciddi sorumluluklar almadığımız ve başkalarına karşı yükümlülüklerimizin olmadığı yirmili yaşlarda olabildiğince gönlümüzce yaşamaya çalışırız. Açıkçası bunda yanlış bir şey de yok, hayatı anlık yaşamanın mutluluğu elbette ki bize genç olduğumuzu daha çok hissettiriyor.

Planlı yaşam dediğimiz durumu; kendi hayatımızı kendi kararlarımız ve hedeflerimiz doğrultusunda belli bir düzen ve program içinde sürdürmek diye özetleyebilirim. Planlı yaşamak çoğu kişi için zorlu bir süreçtir çünkü planlı yaşabilmek için öncelikle “ben kimim” sorusuna içten ve samimi bir şekilde cevap verebilmemiz yani öz farkındalık yolculuğuna çıkmamız gerekiyor. 

Küçük yaşlardan itibaren öz farkındalığımı hep yükseltmeye çalıştım, durum böyle olunca ister istemez akranlarıma göre daha çok hayali ve hedefi olan biri olarak etiketleniyordum. Bu etiketlenme bir anlamda bana her zaman nerede ve nasıl olmam gerektiğini de hatırlatan önemli bir etkendi.

Gece uyumadan önce mümkün olduğunca bir sonraki gün sizi bekleyen görevleri kronolojik bir sırada listeleyebilirsiniz veya önem derecesine göre bir liste hazırlayabilirsiniz. Eğer böyle bir alışkanlığa yeni başlayacaksanız size tavsiyem; sade ve az maddeli bir liste ile başlamanız. Bu sayede bu alışkanlığı edinme sürecini kolaylaştırmış ve sürdürülebilir hale getirmiş olursunuz. Listeye eklediğiniz her madde için kendinize şunu sorun: “Bu madde/adım beni nereye taşıyacak?”. Bu soru size o maddeyi gün içinde gerçekleştirmek için de anlamlı bir motivasyon verecektir.

Teknolojinin nimetlerinden bolca faydalandığım şeylerden biri kesinlikle hatırlatıcılar diyebilirim. Artık hepimizin elinden düşürmediği telefonları daha faydalı kullanabilmek için onun bize sunduğu nimetleri sonuna kadar kullanmaya çalışıyorum. Doğal olarak yoğun zamanlarda zihnimiz daha düzensiz ve karmaşık görevleri çözmekle meşgul oluyor. Böyle zamanlarda bir şeyleri unutma veya atlama ihtimalimiz de artıyor. Diğer yandan her ne kadar zihnimizi zorlasak da istediğimiz şeyi istediğimiz zaman hatırlama şansımız pek olmayabilir.

Tüm bı sebeplerden dolayı hayatımı planlarken bir şeyleri kaçırmamak ve zamanında yapmak için telefonumu hatırlatıcılarla doldurduğumu itiraf etmeliyim. Planlı yaşamanın en önemli kilit noktası bence her türlü olumsuzluğa ve aksaklığa karşı hazırlıklı olabilmek. Biz her ne kadar plan yapıp yola çıksak da hayatın da bizler adına plan yaptığını unutmamak lazım.

 Planlı yaşamak için mümkün olduğunca esnek davranmayı ve plan dışı bir durumda hedeften şaşmadan yeni bir yol bulma konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Bunun için de hiçbir şeyi ertelememeye çalışıyorum çünkü zamanla biriken her şeyin beni planımdan edeceğini biliyorum. Bir şeyi son ana bırakmak yerine vaktinden önce yapmaya çalışıyorum.