Kim kimdir?

Ressam Mustafa Ayaz Hayatını Kaybetti! Mustafa Ayaz kimdir?

Türk resim sanatının duayeni Mustafa Ayaz vefat etti. Peki Mustafa Ayaz kimdir? Mustafa Ayaz neden hayatını kaybetti.

Abone Ol

Çağdaş Türk resim sanatının önde gelen isimlerinden biri olan Mustafa Ayaz, 86 yaşında hayatını kaybetti. Ankara'da tedavi gördüğü hastanede vefat eden Ayaz, eserleriyle sanat dünyasında derin izler bıraktı. Kendine özgü tarzı ve renk kullanımıyla tanınan Ayaz’ın cenazesi, yarın Kocatepe Camisi'nde düzenlenecek törenle defnedilecek.

Türk resim sanatının duayeni Mustafa Ayaz, 86 yaşında Ankara'da tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Ayaz’ın cenazesi, yarın öğle vakti Kocatepe Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ayaz’ın vefatını büyük bir üzüntüyle karşıladı. Yavaş, "Ülkemizin değerli ressamlarından biri olan Mustafa Ayaz’ın vefat haberini büyük bir üzüntüyle öğrendim. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesi ve sevenlerine sabırlar diliyorum. Eserleri sayesinde fırçası hiçbir zaman kurumayacak. Ruhu şâd olsun," dedi.

Mustafa Ayaz kimdir?

Mustafa Ayaz, çağdaş Türk resim sanatının en önemli isimlerinden biridir. 86 yıllık yaşamı boyunca sanata olan katkılarıyla tanınmış, birçok genç sanatçıya ilham vermiştir.

Mustafa Ayaz Doğum ve Eğitim Hayatı

1938 yılında Trabzon'un Çaykara ilçesinin Kabataş köyünde doğan Ayaz, çocukluğunu yoksulluk ve hastalıklarla geçirmiştir. İlkokula 10 yaşında başlamış, 1953 yılında Erzurum Pulur Köy Enstitüsü'nde resim yeteneğiyle öğretmenlerinin dikkatini çekmiştir. Ardından İstanbul Çapa Öğretmen Okulu Resim Bölümü'ne kabul edilmiştir.

Mustafa Ayaz Akademik Kariyeri

Ayaz, 1960 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’ne geçerek 1963'te mezun olmuştur. Mezuniyetinin ardından bir yıl ilkokul öğretmenliği yapmış, 1966’da Gazi Eğitim Enstitüsü'nde asistanlık sınavını kazanarak burada resim hocalığı yapmıştır. 1984’te Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne geçiş yapmış ve 1987 yılında emekli olmuştur.

Mustafa Ayaz Sanat Kariyeri

Mustafa Ayaz, sanat yaşamı boyunca 60’tan fazla kişisel sergi açmış, yurt içinde ve yurt dışında tanınan bir sanatçı olmuştur. Hindistan, Kuveyt, Mısır ve Romanya gibi birçok ülkede karma sergilere katılarak uluslararası alanda da tanınmıştır. Eserlerinin 400’den fazlası yabancı koleksiyonlarda, 4 bine yakın eseri ise yerli koleksiyonlarda bulunmaktadır.

Mustafa Ayaz Mustafa Ayaz Müzesi

2007 yılında Ankara'nın Balgat semtinde kurulan Mustafa Ayaz Müzesi, sanatçının 1960-2020 yılları arasında yaptığı eserleri sergileyerek ziyaretçilere sanat dolu bir deneyim sunmaktadır. Bu müze, Ayaz’ın sanatını ve mirasını yaşatmak adına önemli bir mekan haline gelmiştir.