Gündem

Roblox neden yasaklandı?

Türkiye'de milyonlarca kullanıcı olan Roblox erişim engeli getirilerek yasaklandı. Roblox'un yasaklanma nedeni vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, Roblox neden yasaklandı? İşte cevabı...

Abone Ol

2004 yılında David Baszucki ve Erik Cassel tarafından 2004'te kurulan ve 2006'da piyasaya sürülen platformda kullanıcılar tarafından Lua proglama dilinde kodlanmış birden çok türde oyunlara ev sahipliği yapmaktadır. 2010 yılının sonlarında hızla büyümeye başlayan oyun platformu alınan son kararla BTK tarafından engellendi. Peki Roblox neden yasaklandı, yasaklanma sebebi ne? İşte cevabı...

ROBLOX YASAKLANDI MI? NEDEN YASAKLANDI?

Wattpad ve İnstagram'ın ardından Roblox uygulamasına da erişim engeli getirildi. BTK tarafından alınan kararda Roblox erişim engeli için “roblox.com, 07/08/2024 tarihli ve 2024/5282 D. İş sayılı Adana 6.Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişime engellenmiştir.” ifadeleri kullanıldı.

ROBLOX NEDİR?

Roblox, oyuncuların tescilli motoru Roblox Studio'yu kullanarak kendi deneyimlerini ve modellemelerini oluşturmalarına izin verir. Bu deneyimler sonra diğer kullanıcılar tarafından oynanabilir ve diğer oyuncuların oluşturduğu modeller deneyimlerde kullanılabilir. Deneyimler, deneyim ortamını manipüle etmek için Lua programlama dilini kullanan bir nesne yönelimli programlama sistemi altında kodlanmıştır.

Ayrıca kullanıcılar, "gamepasses" olarak bilinen deneyim içi tek seferlik satın alma işlemlerinin yanı sıra "geliştirici ürünleri" veya "ürünler" olarak bilinen, birden fazla kez satın alınabilen içerikler oluşturabilirler. Satın alımlardan elde edilen gelirin %70'i kullanıcıya ve geri kalanı Roblox'a paylaştırılır. (Eğer bir bağış deneyiminde başkasının "gamepass"i satın alınırsa deneyimin yapımcısı bu gelirden %20 Robux kazanır.) Roblox Studio kullanılarak üretilen deneyimlerin çoğu çocuklar tarafından geliştirilmekte ve yılda toplam 20 milyon oyun üretilmektedir.