“Sağlıklı bir hamilelik için testlerinizi yaptırın”
HAMİLELİK ÖNCESİ BU TESTLERİ YAPTIRIN
Dr. Muharrem Köse, gebelik boyunca yaptırılması gereken testlerin hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı açısından büyük önem taşıdığını belirterek, hamilelik öncesi de bazı testlerin yaptırılması gerektiğini ifade etti. Köse, hamilelik öncesi yapılması gereken testleri şöyle sıraladı:
“Öncelikle annenin ve babanın kan grupları bilinmelidir. Olası kan uyuşmazlığına karşı önlem almak açısından bu önemlidir. Sonrasında ise anne adayımız enfeksiyon tarama testleri yaptırmalıdır. Bu ise bebekte herhangi bir anomaliye önlem alınması açısından mühimdir.”
GEBELİK DÖNEMİNDE YAPILACAK TESTLER
Gebelik döneminde yaptırılacak testlerin kesinlikle ihmal edilmemesini ve belirlenen hafta aralıklarında muhakkak yaptırılması gerektiğini söyleyen Köse, bu testlere ilişkin ise şunları aktardı:
-Öncelikle anne adayının hamile olup olmadığını öğrenmek için idrarda ve kanda bulunan HCG hormonunun tespiti ile yapılır. Kanda tahlili ile adet gecikmesini beklemeye gerek kalmadan sonuç alınır. İdrarda ise adet gecikmesinden 3 ile 10 gün arasında sonuç alınır.
-Gebeye kilo takibi yapılmalı ya da yaptırılmalıdır. İdeal kilo ölçme zamanı ise sabah evde aç karna olandır.
-Tansiyon gebeler için önemli faktördür ve her kontrolde muhakkak tansiyon ölçülmelidir. Bununla birlikte elde ve ayakta ödem varlığı muayene edilmelidir.
-Anne adayının karnın büyümesi değerlendirilmelidir.
-Bu süreç içerisinde kan tetkiki ile kansızlık ve kanla ilgili diğer konular için test yapılmalıdır. İdrar tetkiki ile idrar yolları iltihabı ve diğer konular tespit edilir.
-Önemli konulardan birisi ise ultrason ile gebelik takibinin yapılmasıdır. Bu süreç içerisinde toplumda zeka geriliği olarak bilinen Down Sendromu’nun tespiti için gerekli testler yapılmaktadır. Özellikle beyin ve omur gelişim bozuklukları, çocuğun gelişim bozuklukları yine yapılan çeşitli testlerle tespit edilmektedir.
Gebeliğin 11. ve 14. Hafta aralığında yapılan ve İkili Test olarak adlandırılan test ile ultrasonla bebeğin ense pilisi kalınlığı belirlenir. Kanda da iki ayrı madde ölçümü ile Down Sendromu riski belirlenir.
-16. ile 18. haftalar arasında yapılan Üçlü Test ile kanda 3 hormon test edilir. Böylelikle Down Sendromu, Nöral Tüp Defekti gibi anomalilerin tespitini sağlar.
-20. ile 24. haftalar arasında Doppler Ultrasonografi, toplumda bilinen adıyla, renkli ultrason diye anılan bir görüntüleme yöntemidir. Bu yöntem ile bebekte hangi problemlerin saptanabileceğini ve bebeğe herhangi bir zararı olup olmadığına bakılır.
-24. ile 28. haftalar arasında ise şeker yükleme testi yaptırılır. Gebelik Şekeri Taraması ile karaciğer, böbrek, tiroit fonksiyonlarını gösteren testler kan alınarak yapılır. Böylece düzenli çalışıp çalışmadıkları kontrol edilir.
SAĞLIKLI BİR GEBELİK SÜRECİ
Gebelik öncesi ve gebelik döneminde yaptırılması gereken testler ihmal edilmemeli, her biri tam vaktinde yaptırılmalıdır. Çünkü anne – baba adayları bu testlerden elde edilen sonuçların yardımıyla gebelikte karşılaşabilecek sorunlardan haberdar olabilirler ve erken önlem alabilirler. Testlerin yaptırılması ile sağlıklı bir gebelik süreci geçireceklerini ya da geçirmekte olduklarını bilmeleri kendilerinin de psikolojik olarak sağlıklı bir süreç geçirmelerini sağlayacaktır.
AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİ DE GEBELİK TAKİBİ YAPIYOR
Gebelik boyunca aile sağlığı merkezlerinin de hem gerekli tetkikleri yaptıklarını hem de gebelik takibine yardımcı olduklarını belirten Köse, anne adaylarının gebe olduklarını mutlaka Aile Sağlığı Merkezleri’ne bildirmeleri gerektiğini hem de kayıtlarını yaptırmaları gerektiğini ifade etti.
Aile Sağlığı Merkezleri’nin 16. Haftadan itibaren 2 doz halinde birer ay arayla tetanos aşısı yaptıklarını belirten Köse, tetanos aşısına gebelikten sonra da devam edildiğini ifade etti.
Aynı zamanda Aile Sağlığı Merkezi’ne gebeye her kontrolde kilo, tansiyon, nabız, ateş, ödem, TİT, anemi, varis, USG takip ve tetkikleri yaptıklarını ifade eden Köse, aynı zamanda gebenin varsa gebelikle ilgili şikayetlerinin de dinlendiğini söyledi.
Köse, Aile Sağlığı Merkezi’ne ilişkin son kez şunları söyledi: “12. haftadan sonra Dopplerle ÇKS dinlenimi ve karın büyümesi takip edilir. Yine 12. haftadan sonra hemogram sonucuna göre kan ilacı kullanılması istenir. Aile Sağlığı Merkezleri ücretsiz olarak gebelere Santafer Fort tablet dağıtımı da yapıyor.”
(Türkan ÇATAL YILDIZ)