Beslenme alışkanlıklarından uyku düzenine, sağlıklı yaşam etkinliklerinden stres yönetimine kadar pek çok etmenin sağlıklı yaşam üzerindeki rolü büyük. Peki, nasıl sağlıklı olunur? Sağlıklı olmak için neler yapmalıyız? Sağlıklı yaşamanın yolları nelerdir? İşte sizler için derledik...
Dengeli ve Sağlıklı Beslenin
Sağlıklı beslenmek, vücudun ihtiyaç duyduğu gerekli besin ögelerinin yeterli miktarda alınması anlamına gelir. Ayrıca besinlerin doğal ve taze olması önemlidir. Sağlıklı yaşam ve beslenme arasındaki güçlü bağ sayesinde tüketilen gıdalar sadece fizyolojik iyi olma hâlini desteklemekle kalmaz, aynı zamanda ruh hâlini ve zihinsel sağlığı da iyileştirmeye yardım eder. Bunun için:
- Düzenli olarak taze meyve, sebze, protein, tam tahıllı yiyecekler ve sağlıklı yağlar tüketmelisiniz.
- İşlenmiş ve yüksek şeker oranına sahip gıda, sigara ve alkol tüketimini ilk etapta azaltmaya çalışmalısınız. İlerleyen süreçte bu alışkanlıkları tamamen bırakmayı deneyebilirsiniz.
Düzenli Egzersiz Yapın
Sağlıklı yaşam ve spor, ayrılmaz bir bütündür. Vücudunuzu güçlendirmek, sağlıklı bir bedene ve berrak bir zihne sahip olmak için haftanın belirli günlerinde düzenli olarak egzersiz yapmaya özen göstermelisiniz.
Aktif bir yaşam fizyolojik hastalıkları önlemeye destek olmanın yanı sıra depresyon ve anksiyete gibi rahatsızlıkların belirtilerini azaltmaya da yardım eder.
Zihninizi Çalıştırın
Bildiğiniz gibi sağlıklı olmanın tek koşulu bedensel sağlığınızı korumak değil, aynı zamanda zihinsel sağlığınızı da korumak. Bunun için de bir şekilde zihninizi aktif olarak çalıştırmanız gerekiyor. Bu konuda yapmanız gerekenler ise sandığınızdan da basit!
Eğer bulmaca ve zeka oyunlarını seven biriyseniz telefonunuza indirebileceğiniz çeşitli uygulamalar ile hem zihninizin aktif kalmasına yardımcı olabilir hem de keyif dolu vakit geçirebilirsiniz. Buna ek olarak bol bol kitap okumalı hatta mümkünse yeni bir dil öğrenmek için kendinizi zorlamalısınız.
Uyku Kalitesine Dikkat Edin
"Sağlıklı yaşam için ne yapmalıyız?" sorusunun cevaplarından biri de kaliteli ve yeterli uyku. Vücudunuzun dinlenmesi ve yenilenmesi için uyku oldukça önemlidir. Düzensiz uyku saati ve kalitesiz uyku; gün boyu yorgun hissetmeye, baş ağrısı gibi rahatsızlıklarla mücadele etmeye neden olabilir.
Sabahları dinç uyanmak için her gün aynı saatlerde uyumayı ve ihtiyacınıza göre ortalama 7-8 saatlik bir uyku süresini hedefleyebilirsiniz.
Stres Seviyenizi Azaltmaya Çalışın
Sağlıklı bir yaşam tarzı için stres yönetimi yapmak gerekir. Stres seviyesini azaltmak, daha mutlu ve üretken bir yaşam sürmeye yardımcı olabilir. Öyle ki Wisconsin-Madison Üniversitesinde psikoloji ve psikiyatri profesörü olan Richard Davidson’ın da dediği gibi: "Sağlıklı bir yaşama sahip olmanın anahtarı, sağlıklı bir zihne sahip olmaktır." Bu noktada stres yönetimi tekniklerini kullanarak stres seviyenizi azaltabilirsiniz.
Örneğin:
Meditasyon ve yoga yapabilirsiniz.
Stres seviyenizin yükseldiğini hissettiğinizde nefes egzersizlerini deneyebilirsiniz.
Eğer imkânınız varsa doğada kısa bir yürüyüş yapabilir, odağınızı stresörden uzaklaştırabilirsiniz.
Alkol ve Sigara Tüketimine Son Verin
Alkol ve sigara kullanımı, erken ölüm riskini arttıran en önemli etmenler arasında yer alıyor. Sigara tüketimine devam ettiğiniz sürece kalp ve çeşitli dolaşım sistemi rahatsızlıklarına, solunum sistemi hastalıklarına ve ne yazık ki kansere yakalanma riskiniz diğer bireylere göre çok daha büyük. Buna ek olarak aşırı alkol tüketimi ise bireylerde karaciğer, pankreas gibi organlarda çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmakta.