UEFA, 2024-25 sezonundan itibaren başlamak üzere UEFA Şampiyonlar Ligi'nde format değişikliğine gitti. Grup aşaması yerine lig aşamasına geçilen formatın detayları futbolseverler tarafından araştırılıyor. Peki, Şampiyonlar Ligi'nden Avrupa Ligi'ne düşme kalktı mı? Avrupa Ligi ve Konferans Ligi’nde de format değişiyor mu? İşte detaylar...

şampiyonlar ligi2

ŞAMPİYONLAR LİGİ YENİ FORMAT

-Grup aşaması yerine lig aşamasına geçilmiştir. Lig aşamasına 32 takım yerine 36 takım katılır.

-5. sıradaki ülkenin lig 3.sü lig aşamasına katılır.

-Ön eleme turlarından 4 şampiyon takım yerine 5 şampiyon takım lig aşamasına katılır.

-Bir önceki sezon en iyi katsayıya sahip 2 ülkeden yerel lig sıralamasına göre Şampiyonlar Ligine katılamamış en üst sıradaki birer takım daha lig aşamasına katılır.

-Lig aşamasında her takım, 4'ü iç sahada ve 4'ü deplasmanda olmak üzere 8 farklı takımla maç yapar ve 36 takımlı puan tablosu oluşturulur.

-Puan tablosuna göre, ilk 8 sıradaki takımlar son 16 turuna 9. ile 24. sıralar arasındaki 16 takım eleme aşaması play-off turuna yükselirken son 12 sıradaki takımlar elenir.

-Bir önceki sezonun UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu kendi lig sıralamasına göre lig aşamasına katılmışsa yerine eleme oynayacak şampiyon takımlardan en yüksek kulüp katsayısı olan takım katılır.

-Bir önceki sezonun UEFA Avrupa Ligi şampiyonu kendi lig sıralamasına göre lig aşamasına katılmışsa yerine eleme oynayacak tüm takımlardan en yüksek kulüp katsayısı olan takım katılır.

1200x627-sampiyonlar-ligi-maclari-ne-zaman-oynanacak-2023-2024-uefa-sampiyonlar-ligi-grup-maclari-ne-zaman-oynanacak-il-1693481958103

Şampiyonlar Ligi'nden Avrupa Ligi'ne düşme kalktı mı?

Lig aşaması ve sonrasında elenen takımlar, UEFA Avrupa Ligine devam etmez ve Avrupa Kupalarından elenir.

Galatasaray Kadın Futbol Takımı, Şampiyonlar Ligi'nde tur atladı! Galatasaray Kadın Futbol Takımı, Şampiyonlar Ligi'nde tur atladı!

şampiyonlar ligi-2

Avrupa Ligi ve Konferans Ligi’nde de format değişiyor mu?

Avrupa’nın iki numaralı turnuvası Avrupa Ligi ve üç numaralı turnuvası Konferans Ligi de benzer bir lig formatına geçiyor.

Avrupa Ligi'ndeki lig formatında her takım, 4'ü içeride 4'ü de dışarıda olmak üzere 8 farklı takıma karşı 8 maç oynayacak.

Konferans Ligi'nde takımlar 3'ü içeride 3'ü de dışarıda olmak üzere 6 farklı takıma karşı toplam 6 maç oynayacak.

Kaynak: Haber Merkezi