Sarıhumma, sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşan viral bir hastalıktır. Şiddetli vakalarda karaciğer yetmezliği, kanama ve organ hasarına yol açabilir. Aşısı bulunan sarıhumma, özellikle tropikal bölgelerde yaygın olarak görülür ve önlenebilir.
Sarıhumma hastalığı nedir, nerelerde görülür?
Sarıhumma, Aedes ve Haemagogus türü sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşan, viral bir enfeksiyon hastalığıdır. Güney Amerika ve Afrika gibi tropikal bölgelerde daha yaygın görülen bu hastalık, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilir.
Sarıhumma belirtileri nelerdir?
Sarıhumma hastalığının kuluçka süresi genellikle 3-6 gündür. Hastalık, ani ateş, titreme, şiddetli baş ağrısı, sırt ağrısı, genel vücut ağrıları, bulantı, kusma, yorgunluk ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu aşamada hastalık, grip benzeri bir tabloya yol açar. Ancak, hastaların yaklaşık yüzde 15’inde hastalık daha şiddetli bir evreye geçer. Bu evrede, şok, karaciğer yetmezliği ve kanama gibi çok ciddi sağlık sorunları gelişebilir.
Sarıhumma’nın ciddi evresi
Sarıhumma’nın daha şiddetli bir evreye geçmesi durumunda hastalar, kanama, böbrek ve karaciğer yetmezliği gibi komplikasyonlarla karşılaşabilirler. Bu dönemde, hastaların yaklaşık yarısı, hastalık belirtilerinin başlamasından 10-14 gün sonra hayatını kaybedebilir.
Sarıhumma’dan korunma yolları
Sarıhumma virüsüne karşı kesin bir tedavi yoktur, ancak aşılar bu hastalığı önlemenin en etkili yoludur. Sarıhumma aşısı, dünya genelinde birçok tropikal bölgede önerilen ve uygulanan bir aşıdır. Sivrisineklerin yaydığı hastalıklardan korunmak için ise, uzun kollu kıyafetler giymek, sivrisinek kovucu kullanmak ve sivrisineklerin üremesini engellemek için su birikintilerinin temizlenmesi önemlidir.