SCHENGEN NEDİR?
Avrupa Birliği’ne üye ülkeler ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyelerini kapsayan bölge Schengen olarak adlandırılıyor. Avrupa Birliği’ne üye olup Schengen bölgesine girmeyen ülkeler Birleşik Krallık, İrlanda, Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan ve Kıbrıs olmakla birlikte Schengen bölgesine giren ülkeler:
- Almanya, Avusturya
- Belçika
- Çek Cumhuriyeti
- Danimarka
- Estonya
- Finlandiya, Fransa
- Hollanda
- İspanya, İsviçre, İsveç
- Letonya, Litvanya, Lihtenştayn, Lüksemburg
- Macaristan, Malta
- Norveç
- Polonya, Portekiz
- Slovakya, Slovenya
Schengen bölgesine giren ülkeler arasında vize serbestliği bulunuyor. Bu ülkelerin vatandaşları olan kişiler vize olmadan kimlik veya pasaport ile Schengen ülkelerinde seyahat edebiliyorlar.
Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
2020 yılının şubat ayından itibaren Schengen başvuruları elektronik ortamda yapılabiliyor. Başvuru için dijital ortamda istenilen belgeleri sisteme yükleyerek başvuruda bulunabilirsiniz. Elektronik ortam başvurularından farklı olarak gitmek istenilen ülkenin temsilciliği aracılığıyla da başvuru yapılabilir. Bu yoldan başvuru yapacak kişiler temsilcilik kurumunun istediği belgeleri hazırladıktan sonra dijital ortamda e-Randevu oluşturarak başvuru yapabilirler.
Schengen Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir 2024?
Schengen vizesi başvuru için gerekli olan evraklar ülkeden ülkeye ve gidiliş amacına göre değişkenlik göstermekle birlikte genellikle istenilen evraklar aşağıdaki gibidir:
- Pasaport: Başvuru için pasaportun en az 3-6 geçerliliği olmalıdır.
- Son altı ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf,
- Vize için başvuru formu: Schengen vizesi için başvuracağınız ülkenin konsolosluk veya büyükelçilik resmi web sitesinden indirerek doldurabilirsiniz.
- Seyahat sağlık sigortası: Gideceğiniz ülkelerde sağlık sorunları oluşması durumunda masraflarınızı karşılayabileceğiniz sigorta.
- Uçuş rezervasyonu: Seyahat sürelerinizin geçerli olduğu tarihler için alınan gidiş ve dönüş biletleri.
- Konaklama belgeleri: Kalacağınız otelin bilgileri veya birinin yanında kalacaksanız davetiye.
- Finansal belgeler: Banka hesap özeti, maaş bordrosu gibi belgeler.
Schengen Vizesi Almak için Gereken Şartlar Nelerdir?
Schengen vizesi şartları 2020 yılının şubat ayında yapılan değişikliklerle bazı değişikliklere uğradı. Bu değişiklikleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Seyahatiniz birden fazla Schengen ülkesine olacaksa başvuru yapacağınız ülkenin en çok vakit geçireceğiniz ülke olması gerekiyor.
-Seyahatiniz farklı Schengen ülkeleri arasında olacaksa ülkelere girişte vize için başvurduğunuz ülkeden giriş yapmanız gerekiyor. Sonrasında diğer ülkelere seyahat edebilirsiniz.
- Schengen vizesi için finansal durumunuzun yeterli olması gerekiyor. Gezi içinde oluşabilecek masrafları karşılayacak maddi durumunuzun olduğunu belgelerle kanıtlamanız gerekiyor.
Schengen Vizesi Ücretleri Ne Kadar 2024?
Schengen vizesi ücreti yaş, seyahat sebebi ve başvuru yapılan ülkelerin şartlarına göre değişmekle birlikte 2024 için belirlenen ücretler aşağıdaki gibidir:
- Yetişkinler için 80 Euro,
- 6-12 yaş arası çocuklar için 40 Euro,
- 6 yaş altı çocuklar için Ücretsiz,
- Avrupa Birliği ile aralarında vize kolaylaştırma anlaşması olan ülke vatandaşları için 35 Euro.
Schengen vizesi fiyat bilgileri beklenen zamlarla birlikte yetişkinler için 90 Euro, 6-12 yaş arası çocuklar için 45 Euro olabilir.
Schengen Vizesi ile Gidilebilecek Ülkeler:
- Almanya, Avusturya
- Belçika
- Çek Cumhuriyeti
- Danimarka
- Estonya
- Finlandiya, Fransa
- Hollanda
- İspanya, İsviçre, İsveç
- Letonya, Litvanya, Lihtenştayn, Lüksemburg
- Macaristan, Malta
- Norveç
- Polonya, Portekiz
- Slovakya, Slovenya şeklinde sıralanıyor.
YENİ SİSTEM GELDİ!
Avrupa Birliği Schengen Bölgesi'nde giriş yapabilmek için yeni bir sistem uygulanmaya başladı. Buna göre, kısa süreli kalışlar için Avrupa ülkelerine seyahat eden üçüncü ülke vatandaşları, 10 Kasım’dan itibaren yeni kurallara tabi olacak. Somut olarak, EES, üçüncü ülke vatandaşlarının pasaportlarının elle damgalanmasının yerini alacak ve Schengen bölgesinin dış sınırlarından kısa süreli (toplam 180 günlük süre içinde en fazla 90 gün) geçiş yapan AB vatandaşı olmayan kişilerin giriş, çıkış, giriş reddi ve kalış sürelerinin elektronik olarak kontrol edilmesini sağlayacak.
Schengen Vizesi Kaç Günlük?
Schengen vizesi farklı süreler için alınmakla birlikte en uzun beş yıllık alınabilir. Ancak vize süresi ile ülkelerde kalma süresi farklıdır. Örneğin 1 yıllık Schengen vizesi aldığınızda ilk 6 ay 90 gün, sonraki 6 ay 90 gün Schengen ülkesinde kalabilirsiniz. 90 günlük süreler dolduğundan ülkeden çıkış yapmanız gerekir.
Schengen Vizesi Kimlere Verilir?
İstenilen belgeleri tamamlayan ve ülkelerin belirlediği şartları sağlayan herkes Schengen vizesi alabilir.