Gündem

SEGBİS nedir? SEGBİS açılımı ne?

SEGBİS uygulaması vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki, SEGBİS nedir? SEGBİS açılımı ne? İşte merak edilenler...

Abone Ol

SEGBİS NEDİR?

SEGBİS, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’nin kısaltmasıdır. SEGBİS, adli kurumların, duruşmada hazır bulunamayan veya mahkemeye getirilmesi zor olan kişilerin sesli ve görüntülü olarak ifade almasını veya savunma yapmasını sağlayan bir sistemdir.

SEGBİS, Adalet Bakanlığı’nın UYAP ile bağlantılı olarak 2013 yılında tüm adliyelerde ve cezaevlerinde kullanılmaya başlanmıştır. SEGBİS, yargılama sürecini hızlandırmak, adalet hizmetlerini etkinleştirmek, yol tutuklaması uygulamasından kaynaklanan mağduriyetleri önlemek ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasına katkı sağlamak gibi faydalar sunmaktadır.

Ceza Muhakemesinde Ses ve Görüntü Bilişim Sisteminin Kullanılması Hakkında Yönetmelik 20/09/2011 tarih ve 28060 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

SEGBİS Yöntemi İle Kimlerin İfadesi Alınır?

SEGBİS ile dinlenilebilecek kişiler şu şekilde sayılabilir;

Ceza İnfaz Kurumunda bulunanlar,
Mahkemenin yargı çevresi dışında bulunanlar,
Tedavi altında bulunan hastalar,
Haklı bir mazereti olan ve mazereti mahkemece kabul görenler.

Duruşmaya Başka Bir İlden Katılmak Mümkün Müdür?

Duruşmaya başka bir ilden katılmak mümkündür. Bunun için SEGBİS adı verilen Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi kullanılır.

SEGBİS, duruşmada hazır bulunamayan veya mahkemeye getirilmesi zor olan kişilerin sesli ve görüntülü olarak ifade almasını veya savunma yapmasını sağlayan bir sistemdir. SEGBİS ile duruşmaya katılmak isteyen kişilerin, davanın görüldüğü mahkemeye muhabere yoluyla dilekçe göndermeleri ve bulundukları yerdeki en yakın adliyeden bağlanmaları gerekir.