Şehrazat, "Binbir Gece Masalları"yla dünya edebiyatına damga vurmuş ve yüzyıllardır ilham kaynağı olmuş bir isimdir. Arapça kökenli bu isim, "soylu hükümdar" ya da "şehrin hükümdarı" anlamına gelir. Şehrazat, sadece adının anlamıyla değil, aynı zamanda zekâsı, sabrı ve cesaretiyle öne çıkan bir kahramandır.. Peki, Şehrazat ne demek? Şehrazat hikayesi nedir? İşte detaylar...

ŞEHRAZAT NE DEMEK?

Şehrazat, Farsça kökenli bir isim olup; müstesna, saygın ve özgür demektir. Aynı zamanda da Şehrazat ismi bağımsız şehir ve özgür kişi anlamına da gelmektedir. Bu isim, özellikle Binbir Gece Masallarının ünlü kahramanı olarak bilinir.

Zayıflama iğnesi nedir? Yan etkileri nelerdir? Zayıflama iğnesi nedir? Yan etkileri nelerdir?

ŞEHRAZAT HİKAYESİ NEDİR?

Binbir Gece Masallarının ana çerçevesini oluşturan masal, Şehrâzâd ile Şehriyar'ınkidir. Efsaneye göre Pers Şehinşahı (şahlar şahı) Şehriyar, eşi kendisini aldatınca tüm kadınlardan intikam almaya karar verir. Her gün bir bakire kız ile evlenir ve beraber oldukları gecenin sabahı kızın kafasını vurdurur. Vezir'in kızı Şehrâzâd, babasının tüm itirazlarına rağmen Şehriyar ile evlenmeye razı olur. Evlendikleri gece çok sevdiği kız kardeşine veda etmek için Şehriyar'dan müsaade ister. Bu veda esnasında kız kardeşine bir masal anlatır. Masalı yattığı yerden dinleyen Şehriyar Şehrâzâd'dan kendisine de bir masal anlatmasını ister, gece yarısında vakit kalmadığını söyler ve masalın tamamlamasını ertesi güne aktarır. Diğer gece aynısını, farklı bir masal ile yapar, o bitince bir masal daha... Bu durum binbir gece devam eder. Şehrâzâd Şehriyar'ı masalları ile eğitir, erdemli ve iyi kalpli bir insan olmasını sağlar. 1001. gecesinde masalı kalmadığını söyler ve o sırada Şehrâzâd, Şehriyarı sevdiğini ve ona güvendiğini anlar. 1001 gecede üç oğlan çocukları olur.

Kaynak: Haber Merkezi