Sepsis Nedir?

Sepsis, vücutta bulunan bir enfeksiyonun zincirleme bir reaksiyon başlatması ile bağışıklık sisteminin kendi hücre ve dokularına zarar vermesidir. Vücudun bir enfeksiyona verdiği en uç tepkidir. Sepsis geliştiğinde enfeksiyon kan dolaşımı yolu ile vücuda yayılır ve organ yetmezliği başta olmak üzere hayatı tehdit eden ciddi tıbbi sorunlara neden olur.

Sepsis durumunda antibiyotik ve intravenöz sıvılarla erken tedavi hayatta kalma şansını artırır.

Septisemi nedir?

Septisemi, bakteri veya diğer mikropların kan dolaşımına girip vücuda yayılmasıyla ortaya çıkan bir enfeksiyondur. 

Sepsis.jpg2

Kanda Enfeksiyon Neden Olur?

Kanda enfeksiyonun nedenleri bakteriyel enfeksiyonlar, virüsler ve parazitler, yara ve yanıklar, COVID-19 veya grip gibi viral enfeksiyonlar, akciğer iltihaplanmaları ve zatürredir. Böbrek, mesane ve idrar yolu enfeksiyonları, sindirim sistemi enfeksiyonları, mantar enfeksiyonları, diş apsesi ve cerrahi aletlerden bulaşabilen mikroplar da sepsisin nedenlerindendir.  

Sepsis (Kanda Enfeksiyon) Belirtileri Nelerdir?

Sepsiste zihinsel durumda değişiklik, sistolik tansiyonun 100 mmHg ve altında olması, solunum hızının 22 veya daha üstünde olması gerekir. Kanda yüksek düzeyde laktik asit vardır. Kanda çok fazla laktik asit olması hücrelerin oksijeni düzgün kullanamadığı anlamına gelir.

Stres sağlığı nasıl etkiler? Stres sağlığı nasıl etkiler?

Sepsis gelişen durumlarda ortaya çıkan belirtiler şunlardır:

İdrar yolu sorunları
Enerji kaybı
Kalp atışının hızlanması .
Tansiyon düşüklüğü
Yüksek ateş
Hipotermi
Titreme veya üşüme
Terleme
Nefes darlığı
Ağrı ve rahatsızlık hissi

Sepsis (1)

Sepsis (Kanda Enfeksiyon) için Risk Oluşturan Faktörler Nelerdir?

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörler sepsis riskini artırır:

Yaşlılık
Bebeklik
Bozulmuş bağışıklık sistemi
Şeker hastalığı
Kronik böbrek veya karaciğer hastalığı
Yoğun bakım ünitesine kabul veya daha uzun hastanede kalma
İntravenöz kateterler veya solunum tüpleri gibi invaziv cihazlar
Daha önce antibiyotik veya kortikosteroid kullanımı

Sepsis (Kanda Enfeksiyon) Nasıl Tedavi Edilir?

Erken tanınan ve hızla başlanan tedaviyle sepsisten kurtulmak mümkündür. Sepsis yoğun bakım ünitesinde yakın takip getirir. Solunum ve kalp fonksiyonları burada stabilize edilir. Sepsiste antibiyotik tedavisi yapılır. Çeşitli bakterilere karşı etkili olan geniş spektrumlu antibiyotikler genellikle ilk olarak kullanılır.

Kan testlerinin sonuçlarını öğrendikten sonra doktor, enfeksiyona neden olan belirli bakterilerle savaşmayı hedefleyen farklı bir antibiyotik gruplarına geçebilir. İntravenöz sıvıların kullanımı mümkün olan en kısa sürede başlar. İntravenöz sıvıları aldıktan sonra bile kan basıncı çok düşük kalıyorsa, size vazopressör ilaç verilebilir. Bu ilaç kan damarlarını daraltır ve kan basıncını artırmaya yardımcı olur. Verilen diğer ilaçlar arasında düşük dozda kortikosteroidler, sabit kan şekeri seviyelerini korumaya yardımcı olan insülin, bağışıklık sistemi tepkilerini değiştiren ilaçlar ve ağrı kesiciler veya sakinleştiriciler bulunur. Sepsisi olan kişiler genellikle oksijen içeren destekleyici bakım alırlar. 

Duruma bağlı olarak, nefes almaya yardımcı olacak bir makineye ihtiyaç olabilir. Böbrekler etkilenmişse, diyalize girmek gerekebilir. Bazen enfekte dokular veya ölü dokular (kangren) gibi enfeksiyon kaynaklarını çıkarmak için cerrahi yöntemler gerekebilir.

Kaynak: Haber Merkezi