Sıcak havalarda dengeli ve sağlıklı beslenmenin önemine işaret eden, Diyetisyen Özden Örkcü özellikle su tüketiminin artırılması gerektiğini vurguladı. Sıvı kayıplarına karşı günde 2-2.5 litre su tüketilmesini tavsiye eden Örkcü, sıcak havalarda beslenme konusunda değerlendirmede bulundu.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Diyetisyen Özden Örkcü, sıcak havalarda beslenme konusunda değerlendirmede bulundu.

SIVI KAYIPLARINA KARŞI SU TÜKETİLMELİ

Yaz aylarında doğru ve dengeli beslenmenin önemine işaret eden Özden Örkcü, “Sıvı kayıpları yaz aylarında sık karşılaşılan bir durumdur. Bu nedenle günde 2-2.5 litre su tüketilmelidir. Su ihtiyacı karşılamak adına çay, kahve ve gazlı içeceklerle suyun yerine tercih edilmemelidir.” diye konuştu.

“Ağır işte çalışan ve spor yapan kişilerin daha fazla su tüketmesi gereklidir” uyarısında bulunan Özden Örkcü, “İdrar artışı ve sıvı kaybına sebep olduğundan alkol ve kafein, günün sıcak saatlerinde tüketilmemelidir. Öğle yemeklerinde yağlı, tuzlu ve kuru yiyeceklerden kaçınılmalıdır.” Dedi

KIZARTMALARDAN KAÇINILMALI

Yaz aylarında yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Özden Örkcü, “Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.” uyarısında bulundu.

KAHVALTI EN ÖNEMLİ ÖĞÜNDÜR

Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlığın korunması için esas olduğunu ifade eden Özden Örkcü, “Bu nedenle, dört besin grubunda bulunan çeşitli besinler en az 3 ana ve 3 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır. Kahvaltı, günün en önemli öğünüdür. Yaz aylarında yapılacak kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı; kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu ve bitki çayları tercih edilmelidir.” dedi.

HAREKET ETMEK METABOLİZMAYI ÇALIŞTIRIR

Yaz aylarında da hareketli olmak gerekliliğine işaret eden Özden Örkcü, “Hareketinizi azaltmayın, araba yerine yürüyerek gitmeyi asansör yerine merdivenleri tercih edin, unutmayın ne kadar çok hareket ederseniz metabolizmanız da o denli aktif çalışır. Öğünlerinizi tüketirken yavaş yavaş yemeye ve çiğnemeye dikkat edin çünkü midede tokluk hissi kendini 15-20 dakika sonra gösterecektir.” dedi. 

Diyetisyen Özden Örkcü, “Günlük posa ve lifli besinler tüketmeye dikkat edin, mide boşalmasını geciktirdiği ve kansere karşı koruyucu etkisi unutulmamalıdır, bu yüzden günde en az 4-5 porsiyon meyve sebze salata gibi posa içeriği yüksek besinleri tercih edin.” diye konuştu.

KARPUZ SERİNLETİR, AYRAN MİNERAL DENGESİ SAĞLAR

Evde bulunan malzemelerle serinleten içecekler yapılabileceğini belirten Özden Örkcü, “İçeriğinin %95’i su olan karpuzun lezzetli olma ve serinletme etkisi vardır. Vücudu temizleme ve böbreklerdeki üre ve ürat tuzlarını temizleme özelliği olan karpuz, kum ve taş şikâyeti olan hastalara da önerilmektedir. Aynı zamanda nikotin ve sigaranın yol açtığı zehirler üzerinde de etkilidir. Mineral dengesini sağlayan ayranın yazın tüketilmesi fayda sağlayacaktır.  Cacık ve yoğurt da yazın tercih edilebilecek besinler arasındadır.” dedi. (Merve ŞEN)

Editör: TE Bilisim