14 Mayıs seçimlerine sayılı günler kalmışken gözler siyasilerin üzerine döndü. Sinan Oğan, 2023 seçimleri öncesinde 100 bin imza toplayarak Cumhurbaşkanı adayı olmaya hak kazandı. ATA İttifakı Cumhurbaşkanı adayı olan Sinan Oğan'ın eğitim geçmişi ve hayatı hakkında bilgiler merak ediliyor. Peki, Sinan Oğan kimdir? ATA İttifakı adayı Sinan Oğan kaç yaşında ve nereli?  Sinan Oğan, hangi derneğin başkanı? Türksam kimin? İşte tüm merak edilenler...

KİMDİR?

Sinan Oğan, 1 Eylül 1967 tarihinde Azerbaycan Türkü bir ailenin çocuğu olarak Iğdır'ın Melekli beldesinde doğdu. Marmara Üniversitesi İktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunu olup yüksek lisans çalışmasını aynı üniversitede tamamlamıştır.

Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Üniversitesi'nde (MGİMO) doktora çalışmasını tamamlamıştır. İleri düzeyde Rusça ve akademik düzeyde İngilizce bilmektedir. Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsünde araştırma görevlisi, Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesinde öğretim görevlisi ve Dekan Yardımcısı olarak görev yaptı.

TİKA Azerbaycan Temsilcisi oldu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı tarafından "Devlet Nişanı" ile ödüllendirilmiştir. Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Rusya Ukrayna Araştırmaları Masası Başkanlığı yaptı. TÜRKSAM'ı kurdu ve Başkanlığını yaptı. Yayınlanmış 3 kitabı ve 500'den fazla makalesi bulunmaktadır.

Milliyet Gazetesi "Sosyal Bilimler", Marmara Üniversitesi "Akademik Üstün Başarı" ve Ekoavrasya Derneği "Türk Dünyasına Hizmet" ödüllerinin sahibidir. "İnterpress Media Takip Merkezi" tarafından 2010 yılında televizyon ekranlarında en çok tartışılan konu ve en çok ekranda yer alan isimler üzerine yapılan bir çalışmada 131 haberle, Türkiye'de televizyon ekranlarında en fazla boy gösteren isimleri arasında yer aldı.

2011 Türkiye genel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi'nden Iğdır milletvekili seçilmiştir. Türkiye-Arnavutluk ve Türkiye-Nijer Parlamentolararası Dostluk Grupları üyesi ve Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Genel Sekreteridir.

26 Ağustos 2015 tarihinde Milliyetçi Hareket Partisi'nden ihraç edildi. Açtığı davayı kazanarak 2 Kasım 2015 tarihinde ihraç edildiği MHP'ye geri döndü. 10 Mart 2017 tarihinde Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Isparta Milletvekili Nuri Okutan ile birlikte MHP'den tekrar ihraç edildi.

2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi için ATA İttifakı tarafından aday gösterildi.

TÜRKSAM NEDİR?

Dünya’nın oldukça önemli bir coğrafyasında bulunan Türkiye’nin karşılaştığı hayati sorunların sağlıklı teşhis edilmesinde, analiz ve değerlendirmelerde bulunulmasında yaşanan sıkıntılar ortadadır.

Özellikle Türkiye’nin menfaatlerinin korunacağı çözümler üretilmesinde, karar alıcılara destek olmak ve yaşanan sorunların öncelikle Türk karar alıcıları ve Türk kamuoyu olmak üzere bütün dünya tarafından anlaşılabilmesine katkı sağlamak amacıyla bağımsız araştırma merkezlerine büyük görevler düşmektedir.

Türkiye; son yirmi yılda iyice belirginleşen küresel anlamda yeni siyasal atmosferin yansımasıyla birlikte, stratejik konumunun kaçınılmaz zemininde, merkezi ve milli niteliğini korumak, çok daha aktif olmak ve dinamik reflekslerde bulunmak zorunluluğu içine girmiştir. Çünkü Balkanlar’ı, Akdeniz ve Orta Doğu ile Karadeniz’i; Kafkasya, Hazar Denizi ve Orta Asya’yla buluşturan bu coğrafya; Soğuk Savaş sonrasının güçler çatışması yanında, küresel ve/veya bölgesel güç olma çabalarının da uygulama alanı olarak belirginleşmiştir.

Enerji ve su kaynaklarına, yeni pazar ve piyasa arayışına dayanan egemenlik çatışması, Soğuk Savaş sonrası dönemin uluslararası politika üzerindeki yansımalarını gözler önüne sermektedir. Bu yansıma da; Türkiye’nin, Soğuk Savaş sonrasına ilişkin yeni rol ve kimliğinin belirlenmesine yardımcı olmaktadır.

Söz konusu bu yeni rol ve kimlik; Türkiye’nin tek seçenekli değil, çok seçenekli; etkilenen değil, etkileyen; kanat ülke değil, merkez ülke; köreltici, daraltıcı, uysal değil, genişletici, üretici, yaratıcı, aktif ülke; sadece potansiyel bir bölgesel güç değil, aktif bir bölgesel güç; kısa dönemli değil, uzun dönemli stratejik öngörü; silah pazarı olmuş bir ülke değil, milli savunma sanayisi olan bir ülke ve sadece günü yaşayan değil, geleceği tasarlayan bir ülke olmasını gerekli kılmaktadır.

Haber Merkezi

Editör: Nisa K.