Birey, içine doğduğu kültürel ortamın özellikleri ana-babasından, yakınlarından, arkadaşlarından, okuldan, sokaktan ve iş ortamından öğrenir. Ömür boyu süren bu öğrenme ve uyma sürecine sosyalleşme denir. Birey sosyalleşme süreciyle içinde yaşadığı toplumun bir üyesi olur. Olayları algılayış tarzından giyim tarzına, düşünüş tarzından davranış biçimine kadar her konuda kültürden etkilenir.
Sosyalleşme süreci, aynı toplumdaki bireyleri genel olarak birbirine benzetir. Ancak aynı kültürel ortamda da yaşasa her insanın yaratılış özellikleri farklı olduğu için kişilikleri birbirinin aynısı değildir. Sosyalleşmenin birçok yolu vardır. Şimdi size biraz sosyalleşmenin bu yolarından bahsetmek istiyorum.
Sosyalleşmenin yollarından biri kendinize iyi bakarak kendinizi iyi ve güzel hissetmektir. Eğer kendinize gereken özeni göstermezseniz sosyalleşme becerileriniz azalır. Şöyle bir örnek verelim; biriyle sohbet etmeye başladınız diyelim, saçlarınız yağlı ya da genel olarak bakımsızsa, üzerinizde ter lekeleri olan bir t-shirt varsa ne olur bir düşünün. Gözlerinizi ışıl ışıl yapan bir gülümseme ile dolaşmayı unutmayın. Beyaz dişleriniz sizi daha yaklaşılabilir yapacaktır; özellikle okulda yeni gelmiş bir kızsanız. Daha az kaş çatarsanız daha mutlu görünürsünüz.
Daha sosyal olmak için tanıdıklarınızla akrabalarınızla daha yakın ilişkiler içinde olun. Yemekler tertip edin, telefon edin, sosyal medyada sohbetler edin, ya da mektup yazın. Her ne olursa olsun canayakın arkadaş canlısı olun. Moralinizin hemen bozulmasına müsaade etmeyin. Soğuk bir kişi olursanız insanlar size çekinerek yaklaşır ve genelde yaklaşmazlar yalnız kalırsınız.
Daha sosyal olmanızın en sağlam yolu planlarınıza sadık kalmanızdır. Çoğu zaman uzun bir günün ardından odanızda sakince uzanmak isteyebilirsiniz. Arkadaşlarınızla yaptığınız planları sürekli ertelerseniz güvenilmez olursunuz. Okula yeni girdiğinizde büyük bir şehirde kaybolmuşsunuz hissine kapılabilirsiniz. Ama bir grubunuz olursa sosyal becerilerinizi daha iyi geliştirirsiniz. Kendi becerilerinizi görüp sizinle aynı şeylere ilgi duyan farklı insanlarla tanışırsınız.
Her yaptığınız hatada sürekli kendi kendinizi hırplamaktan vazgeçmek de sosyalleşmenin bir yoludur. Kendimizi eleştirmeye eğilimliyizdir ama saplantılı bir şekilde sürekli neyi doğru neyi yanlış yaptığımızı düşünmek sosyalleşmenize engel olacaktır.