Gündem

Süper hücre nedir? Süper hücre ne kadar sürer?

İstanbul'u etkisi altında bırakan şiddetli yağışların ardından vatandaşlar "Süper hücre nedir? Süper hücre nasıl oluşur? Süper hücre ne kadar sürer" sorularına yanıt aramaya başladı. Peki, Süper hücre nedir? Süper hücre nasıl oluşur? Süper hücre ne kadar sürer? İşte tüm merak edilenler...

Abone Ol

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AKOM; İstanbul için sağanak uyarısı yapmıştı. İstanbul'da şiddetli sağanak başladı. Yağış öncesi ortaya çıkan süper hücre dikkat çekti. Vatandaşlar "Süper hücre nedir? Süper hücre nasıl oluşur? Süper hücre ne kadar sürer" sorularına yanıt aramaya başladı. Peki, Süper hücre nedir? Süper hücre nasıl oluşur? Süper hücre ne kadar sürer? İşte tüm merak edilenler...

SÜPER HÜCRE NEDİR?

Süper hücre, şiddetli hava olaylarına neden olabilen, oldukça organize ve tehlikeli bir tür gök gürültülü fırtına sistemidir. Süper hücreler, diğer fırtına türlerinden farklı olarak güçlü ve sürekli dönen bir hava akımı olan mezosiklon barındırır. Bu dönen hava akımı, süper hücrelerin uzun süreli ve oldukça güçlü olmasına yol açar.

SÜPER HÜCRE NASIL OLUŞUR?

Süper hücre, atmosferdeki özel koşulların bir araya gelmesiyle oluşan güçlü ve organize bir gök gürültülü fırtına türüdür. Süper hücrenin oluşum süreci birkaç ana faktörün bir araya gelmesiyle gerçekleşir. Bu faktörler; yeterli Nem, atmosferdeki dengesizlik, dikey rüzgar kırılması (Shear), yükselen hava hareketi ve atmosferdeki kararsızlıktır.

Süper hücrelerin oluşumu, hava tahmini açısından zorlu bir süreçtir, ancak gelişmiş radar ve modelleme teknikleri sayesinde meteorologlar, bu tür fırtınaların oluşumunu önceden tahmin edebilir ve olası tehlikelere karşı halkı uyarabilirler.

SÜPER HÜCRE NE KADAR SÜRER?

Süper hücreler, diğer gök gürültülü fırtına türlerine kıyasla oldukça uzun süreli olabilirler .Süper hücrelerin süresi genellikle 2 ila 6 saat arasında değişir, ancak ideal atmosferik koşullar altında bu süre 8 saatten fazla olabilir. Süper hücreler, uzun süre etkili olabilmeleri nedeniyle geniş alanlarda ciddi hasara yol açma potansiyeline sahiptir. Bu yüzden meteorologlar, süper hücreleri dikkatle izler ve gerektiğinde uzun süreli uyarılar yaparlar.