Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmesi tüm dünyanın gündeminde yer alıyor. 2022 Temmuz ayında yürürlüğe konulan ve her dört ayda bir uzatılması öngörülen anlaşma bugüne kadar 3 defa uzatılmıştı. Ancak Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile Rusya’nın anlaşmadan çekildiği duyuruldu. Peki, Tahıl Koridoru Anlaşması nedir? Rusya Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan neden çekildi? Rusya Tahıl Koridorundan çekilince ne olacak? İşte detaylar…

Tahıl Koridoru Anlaşması, Rusya ile Ukrayna arasında yapılan bir anlaşma olsa da neredeyse tüm dünyayı yakından ilgilendiren bir konu. Zira şu an savaş halinde olan Rusya ve Ukrayna Orta Doğu, Afrika ve Asya'da bazı ülkelerin ihtiyaç duyduğu arpa, buğday, ayçiçek yağı ve diğer gıda ürünlerinin başlıca küresel tedarikçileri arasında yer alıyor ve Tahıl Koridoru Anlaşması da tam da bu noktada hayati bir önem taşıyor. Ancak Rusya belirli sürelerle uzatılan anlaşmanın süresinin dolmasının ardından anlaşmayı uzatmayacağını ve Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekildiğini duyurdu…

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI NEDİR? 

Rusya ve Ukrayna, Orta Doğu, Afrika ve Asya'da bazı ülkelerin ihtiyaç duyduğu arpa, buğday, ayçiçek yağı ve diğer gıda ürünlerinin başlıca küresel tedarikçileri arasında yer alıyor. Örneğin, Rusya gübre ihracatı konusunda kritik bir yere sahipken, Ukrayna büyük bir mısır ihracatçısı.

Ancak Rusya-Ukrayna savaşı ile Ukrayna'da sevkiyatlar kesintiye uğradı. Bu ise küresel gıda krizini şiddetlendirdi ve dünya genelinde tahıl fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

2022 yılının ağustos ayında Ukrayna ve Rusya, Moskova'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından aylarca kapalı kalan Ukrayna'nın Karadeniz'deki üç limanını yeniden açan ayrı anlaşmalar imzaladı.

İşte bu süreçte imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması, Ukrayna limanlarına giren ve çıkan gemilerin saldırıya uğramayacağına dair güvence sağlıyor.

Gemiler Rus, Ukraynalı, BM ve Türk yetkililer tarafından kontrol edilerek sadece gıda taşıdıklarından emin olunuyor.

Geçen yıl ağustos ayından bu yana kurulan tahıl koridorundan 36 milyon tondan fazla tahıl ürünü geçirildi. Bunun yarıdan fazlası Dünya Gıda Programına ait olanlarda dahil az gelişmiş ülkelere ulaştırıldı.

RUSYA TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI’NDAN NEDEN ÇEKİLDİ? 

Rusya, Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan, kendi gıda ürünlerinin satışı önündeki engellerin kalkmaması nedeniyle çekildiğini açıkladı.

RUSYA TAHIL KORİDORUNDAN ÇEKİLİNCE NE OLACAK? 

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada anlaşmanın sona ereceği TSİ 24:00'den sonra Karadeniz'de seyrüsefer açısından verilen güvenlik garantilerinin geçersiz olacağı belirtildi.

Moskova, koşulların sağlanması durumunda anlaşmanın yeniden başlayacağını kaydederken başta ABD olmak üzere Batı’nın ödemeler ve sigorta işlemleri gibi alanlarda uygulanan yaptırımları esnetmesi için baskıyı artırmayı amaçladığı belirtiliyor.

Tahıl Koridoru Anlaşması’nın yeniden imzalanmaması durumunda ise dünyayı yeni bir gıda krizi ile karşı karşıya kalacağı düşünülüyor.

Haber Merkezi

Editör: HABER MERKEZİ