Tüketiciler açısından ürünün kaynağını gösteren ve ürünün özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı garanti eden bir kalite göstergesi olan coğrafi işaret, son yıllarda tarım pazarında rekabetin olmazsa olmaz koşullarından biri haline geldi. Kırsal kalkınmayı da önemli ölçüde destekleyen ve ürünlerin standartlaşması ile pazardaki bilgi kirliliğinin önüne geçmeyi sağlayan coğrafi işaret konusunda son yıllarda ülkemizde de önemli ölçüde farkındalık sağlandı. Özellikle Anadolu’da ticaret ve sanayi odaları bu konuda öncü rol üstlenirken bugüne kadar çok sayıda ürünün de coğrafi işaret tescil süreci tamamlanmış durumda. Yeni ürünler için de çalışmalar sürüyor. Coğrafi işaret, bir yandan kültürün devamı, gelecek kuşaklara aktarılması ve lezzetlerin çeşitliliğini yitirmemesi adına da faydalı bir süreç ancak, bir ürüne coğrafi işaret alındıktan sonra da yapılacaklar çok önemli. 

TOBB İLE PTT’DEN İŞ BİRLİĞİ

Çünkü işin zor kısmı bundan sonra başlıyor. Tescille koruma altına alınan bir ürünün markalaştırılması ve uluslararası alanda bilinirliğinin artırılması oldukça zor bir süreç. Bu doğrultuda geçtiğimiz günlerde önemli bir adım atıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile PTT’nin kamu iştiraki olan PTTAVM arasında bir iş birliğine gidildi. Proje ile Türkiye’de üretilen coğrafi işaretli ürünler, e-ticaret üzerinden dünyaya açılacak. Çalışma hakkında bilgi veren PttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, Türk Patent ve Marka Kurumu’na kayıtlı 900 civarında coğrafi işaret tescilli ürün olduğunu ve dünyada coğrafi işaretli ürün pazarının 2020 yılı sonunda 200 milyar dolara ulaştığını aktardı. Çevikoğlu’nun verdiği bilgilere göre pazardaki en büyük payı Avrupa Birliği alıyor. Coğrafi işaretli ürünler arasında en çok Gaziantep fıstığı, Bursa kestane şekeri, Gaziantep baklavası, Malatya kaysısı, Aydın inciri ilgi görüyor. Bu ürünler aynı zamanda PTT ve Katar Postası iş birliğiyle harekete geçirilen Turkishsouq platformuyla da Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine ulaşıyor. 

ANKARA’DA ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI

Bu arada coğrafi işaretli ürünler konusunda Başkent Ankara’da da önemli çalışmalar yürütülüyor. Bu anlamda Ankara Ticaret Odası, uzun süredir üreticilere destek olurken bugüne kadar Ankara’ya ait beş ürünün coğrafi işaret tescili tamamlanmış durumda. Bu ürünler, Ankara Döneri, Ankara Simidi, Ankara Erkeç Pastırması, Ankara Tava ve Çamlıdere Höşmerim Tatlısı. Dört ürünün ise coğrafi işaret tescil süreci devam ediyor. Bu ürünler de Ankara Balı, Ankara Tiftiği, Ankara Andezit Taşı ve Ankara Aspir Bitkisi. Bu dört ürünün de kısa sürede coğrafi tescilinin tamamlanması bekleniyor. 

Editör: TE Bilisim