Ekonomi

Tasarruflu olmanın en etkili yolları

Tasarruf etmek kulağa hoş gelse de iş uygulamaya geldiğinde birçoğumuz zorlanırız. Para harcamak, canımızın istediğini satın almak, istediğimiz zaman bir şeyler tüketmek nefsimize anlık tatmin sağlar.

Abone Ol

Tasarruf etmek kulağa hoş gelse de iş uygulamaya geldiğinde birçoğumuz zorlanırız. Para harcamak, canımızın istediğini satın almak, istediğimiz zaman bir şeyler tüketmek nefsimize anlık tatmin sağlar.

Bu yüzden gereksiz harcamalarımızı kısmak zor gelir. Maalesef toplum olarak da tasarruf etme konusunda iyi bir noktada değiliz. Günlük yaşantımızda geleceği pek fazla hesaba katmıyor, günü kurtarmak için uğraşıyoruz. Oysa birkaç basit yöntem uygulayarak tasarrufu hayatımızın bir parçası haline getirmek mümkün. Siz de aşağıdaki tavsiyeleri yaşamınızda uygulayarak geleceğiniz için tasarruf etmeye hemen başlayabilirsiniz.

1. Gereksiz harcamalardan kaçının

Tasarruf etmenin ön koşulu israftan kaçınmaktır. Gerçekten ihtiyacınız olmadığı halde yaptığınız her harcama israfa girer. Bir ürün ya da hizmeti satın alırken kendinize buna gerçekten ihtiyacım var mı, daha ucuzunu alabilir miyim gibi sorular sorun. Satın almak için acele hareket etmeyin, üzerine bir süre düşünmeniz daha sağlıklı hareket etmenizi sağlar.

2. Modanın esiri olmayın

Üretici firmalar mallarının daha çok satması için sürekli değişen moda trendlerini reklam ve pazarlama faaliyetleriyle etkili şekilde kullanmaktadır. Modanın etkisiyle hareket etmekten kaçının. Her sene yeni cep telefonu almak ya da gardırobunuzu baştan aşağı yenilemek zorunda olmadığınızı unutmayın.

3. Harcamalarınızı düzenli olarak takip edin

Fişlerinizi biriktirerek ya da kart ekstrelerinizi inceleyerek ay içinde yaptığınız harcamaları inceleyin. Tüketim alışkanlıklarınızı takip ederek gereksiz olduğunu düşündüğünüz harcamalara karşı önlem alın. Örneğin kullanmadığınız aboneliklerinizi iptal edebilirsiniz.

4. İndirim çılgınlığına kapılmayın

Özellikle e-ticaret sitelerinin sıklıkla başvurduğu bir yol olan dönemlik indirimlere karşı dikkatli olun. Yüksek indirim oranlarına kanıp ihtiyaç duymadığınız ya da bir kere kullanıp kenara atacağınız ürünleri almayın. Ayrıca indirimlerin gerçeği yansıtıp yansıtmadığından emin olun. İndirime giren ürünün fiyatını diğer satıcılarla karşılaştırın.

5. Yemek de eğlence de evde daha ucuz

Dışarıda yemekten mümkün olduğunca uzak durun. Yemeğinizi evde yapıp yemek hem daha sağlıklı hem daha az masraflı olacaktır. Ailenizle ya da dostlarınızla dışarıda buluşmak yerine evde bir araya gelin. Kafede bir bardak kahveye vereceğiniz para ile tüm misafirlerinize kahve ikram edebilirsiniz.

6. Gereksizse söndür

Su, elektrik, doğal gaz gibi harcamalarınıza dikkat edin. Kimsenin izlemediği bir televizyon, kimsenin olmadığı bir odayı aydınlatan lamba boş yere elektrik harcar. Dişlerinizi fırçalarken ya da tıraş olurken açık duran bir musluk su israfından başka bir şey değildir. Evde değilseniz yanan kaloriferler fatura şişirmekten başka bir işe yaramaz.

7. Yüksek enerji tasarruflu ürünler kullanın

Evinizde kullandığınız elektrikli aletlerin az enerji tüketen ve tasarruf sağlayan modellerini tercih edin. Bu modeller daha fazla enerji tüketenlere göre daha pahalı olabilir, fakat uzun vadede tasarruf etmenizi sağlarlar. A+ beyaz eşyalar, tasarruflu ampuller elektrik faturanızı düşürmeye yardımcı olur.

8. Para biriktirmeyi alışkanlık haline getirin

Az ya da çok demeden düzenli olarak kenara bir miktar para ayırın. Gelir durumunuz ne olursa olsun yapacağınız tasarruflarla elinize bir miktar para geçecektir. Bu paranın tekrar tüketime dönmemesi, israf edilmemesi için biriktirme alışkanlığı edinin. İsterseniz bir kumbara edinebilir, biriken paranızı fiziksel olarak görerek motivasyonunuzu arttırabilirsiniz.