Korona virüs salgınıyla birlikte iş arayan kişilerin iş bulma süreçlerinde çeşitli değişiklikler yaşandı. Şirketler; işlerin sürdürülebilirliği için esnek çalışma modelini uygularken, freelance çalışmak isteyenler için de yeni iş fırsatları doğdu. Kurumsal Koçluk Danışmanlık Mentorluk alanında çalışmalar sürdüren Profesyonel Yaşam Koçu Pelin Narin Tekinsoy, pandeminin yeni iş imkanlarını da beraberinde getirdiğini dile getirerek teknolojiye bağlı araçların daha fazla kullanıldığını ve bu durumun yeni sektörlere alan açtığını vurguladı.
Çin’de ortaya çıkan ve 2020’nın ilk aylarından itibaren küresel sağlığı tehdit eden korona virüs salgını yeni iş fikirlerini gündeme taşıdı. Pandemi döneminde iş ilanlarını ve iş başvurusu yaparken dikkat edilmesi gereken detayları gazetemiz okurları için aktaran Yaşam Koçu- Mentor Pelin Narin Tekinsoy, sorularımızı yanıtladı.
Pandemi çalışma hayatını ve iş yapış şekillerini dönüştürmeye devam ediyor. Sizce pandemi neleri değiştirdi? Bu anlamda yeni iş fırsatları yarattı mı diyebilir miyiz?
Pandemi yeni iş imkanlarını da beraberinde getirdi aslına bakarsanız. Mevcutta az kullanılan teknolojiye bağlı araçların daha fazla kullanıldığını görebiliriz. Bu teknolojik araçların kullanımı konusunda yeteri kadar iyi olmayan bir kişi bunları daha fazla kullanmaya başlarken, hiç ilgisi olmayanlar bile konuyla alakadar olmaya başladı.. Yapılan araştırmalarda; teknoloji, medya ve telekomünikasyon sektörü %61 oranla, dijital teknolojilerden en fazla yararlanılan mal ve hizmetin yönetildiği sektörler olmuştur. Kısaca bu pazar payı büyümeye devam edecek gibi görünüyor.
Bununla beraber sağlık sektörü ve ilaç piyasaları da bundan etkilendi. Parasal olarak veya sigorta kapsamında ulaşılamayan ilaçlar için doğal bitki özlü yağlar ya da buna benzer ürünler hem ihtiyacı olanların ve hem de meraklısının ilgisini çekti. Bu doğal, tohumlu bitkilerden elde edilen yani GDO'lu olmayan ürünlere yöneliş; toprağın işlenmesine küçük ölçekli de olsa ilgi getirdi. Doğal kokulu yağlar ve esanslar da bu kapsamda etkilendi. Bu ürünler hem pandemi hem de kış aylarından dolayı kapalı kaldığımız evlerde daha sağlıklı beslemeye ilgi ve merak duyanların yönelmesine sebep olurken; ortamın havasını değiştirmek için kullanılır seçimler oldular ve bir süre daha da olmaya devam edecekler. Beraberinde süs eşyasından organizasyon firmalarına kadar uzanan geniş yelpazede farklı sektörlere de yeni kapılar açılacaktır.
Tüm bunların dolaşımını sağlamak için tedarik zincirleri önem taşıyor. Güçlenmiş alışveriş platformalarının “büyük hipermarketlerin de sanal mağazalarının e-ticaret kısmı gelişim gösterirken, evden çalışma mantığının sürdürülmesiyle bu işleyiş sistemi daha da ilerlemeye devam edecektir.
Sürekli evlerde kapalı kalmamız sebebiyle, mekânsal değişiklikler için iç dekorasyon değişikliğine gidilme talepleri hem içinde bulunduğumuz zaman dilimi hem de normale dönülme süreçlerinde artabilir. Farklı lezzetler ve kaliteli sunumlar her zaman pandemi sonrasında yeni iş imkanları sunacaktır. Çünkü sürekli değişiklik ve yenilik isteyen ruhumuz evde kendimiz tarafından yapılan lezzetlerin dışında, onca kapalı kalınan günden sonra hem dışarda hem de farklı lezzetler arayışı içine girecektir.
Tabi toprakla uğraşmayı da unutmayalım. Bu zaten başlı başına bir konu. Bu zamanda herkes daha fazla doğal ürünlere döndüğü için kaliteli ve ucuz, topraktan sofraya gelen sağlıklı ürünler de tercih edilmekte. İyi bir tedarik ağı, kısa zamanda hızlıca sektörde yer edinmeye yardımcı olduğunu bizzat kendim yeni pandemi dönemi alış-veriş markalarında deneyimledim. Özetle, bu şekilde takip ettiğim ve direkt iletişime geçtiğim yeni markalar oldu. Eminim sektörel olarak doğru konumlandırıldığında, iyi bir araştırma yapıldığında ve meraklısının araştırıp bulduğu firma ve birey olarak da öne çıkan hizmet ürünleri olacaktır. Hala bazı ürünlerde açık var. Mesela glütensiz seçenekleri aradığınızda hemen ulaşamadığınız gibi fazla çeşit de bulamayabilirsiniz.
Her ne kadar yukarıda, gelecekte bizi hangi iş kollarını beklediği üzerinden bir öngörüde bulunsam da bu yine kişinin içinde bulunduğu kişisel ekonomi ve piyasa hareketlerine bağlı olarak, dikkatle takip edeceği ve yapmaktan memnun olacağı alandan para kazanmasına yardımcı olacaktır.
“ÖZGEÇMİŞ, TÜM CEVAPLARIN GÖRÜLEBİLECEĞİ NETLİKTE VE DÜZENDE BİLGİ İÇERMELİDİR”
Öz geçmiş hazırlarken nelere dikkat etmek gerekir? Hangi bilgilerin tam ve eksiksiz yer alması lazım?
Genel olarak başvuru yapılacak olan firma veya kurum hakkında görüşmeye gitmeden önce bilgi toplanmalıdır. Eğer resmi bir web sitesi varsa özellikle misyon ve vizyon kısmına bakılarak mülakata gidilmesi başvuran açısından iyi olacaktır.
İletişim bilgilerinin net ve açık olarak yazılması önemlidir ve önerilir. Bunların arasında özellikle e-posta adresi isim ve soyadı bir arada olacak şekilde alınmalıdır. Sonraki görüşme süreçleri için yapılacak firma İK departmanı ile görüşmelere bu adresten devam edilmelidir. Aksi takdirde farklı şekillerdeki e-posta adresleri iş başvurularında işveren için profesyonel olarak görülmemekte ve bu küçük gibi gözüken adres detayı daha sonra istenmeyen sonuçlara sebep olabilmektedir.
Günümüzde özel olarak tasarlanmış CV şablonları bulunmaktadır. Bu şablonlardan birini kullanırsanız, hangi sırada kendi deneyimlerinizden bahsedeceğimiz konusunda sizi yönlendirmektedir. Bununla birlikte güncel bir fotoğraf olmalıdır. Fakat bu fotoğraf sosyal medya hesaplarındaki hareketlilikten ziyade daha iş başvurusu için çektirilmiş bir portre fotoğrafı özelliğinde olması beklenir. Şablondaki yazı karakteri ve büyüklüğü de her bir satırda ayrı ayrı değil, bir uyum içinde ve aynı ölçüde olmalıdır.
Hangi pozisyonda firmaya başvuruda bulunduysanız, sorulduğunda açıkça belirtmelisiniz. Hazırlamış olduğunuz iş deneyiminiz de bu başvuru pozisyonuna göre revize edilmelidir. Hangi pozisyon olursa çalışırım şeklinde bir cevap da doğru şekilde değerlendirilmeyecektir.
Yeni akımlardan biri de cv’de kişisel becerilerin ve varsa STK’lara olan üyeliğin de ifade edilmesidir. Şirketler bu gibi bilgilerle, kişinin ne kadar katılımcı veya iş ortamında uyum süreçlerine nasıl adapte olabileceği gibi konularda da başvuran adaya dair ipuçları elde etmektedirler.Toparlayacak olursak, bir başvuru cv'si; kısa, öz ve bakıldığında tüm cevapların görülebileceği netlikte ve düzende bilgi içermelidir.
“ ZAMAN, ENERJİ VE PARA KAYBETMEYE TAHAMMÜLÜN OLMADIĞI BİR ZAMAN SÖZ KONUSU”
Mülakatta yapılan hatalar nelerdir? Bize mülakat simülasyonundan da bahsedebilir misiniz?
İnsan kaynakları aranılan pozisyon için doğru kişiyi, doğru zamanda görüşmeye çağırmış olmalıdır. Özellikle de içinde bulunduğumuz süreçte hem işe başvuranlar hem de şirketler; zaman, enerji ve para kaybetmeye tahammülün olmadığı bir zamandan geçmekteler.
Görüşmeye giderken, kıyafetinizin abartılı ve çok renkli şekilde olmasından uzak durmalısınız. İş yerine ait bilgiler araştırılarak görüşmeye gidilmeli, sorulan sorulara cevaplar, gitmeden önce araştırma yapıldığını göstermelidir. Diğer yandan konuşma süreçlerinde başvuru yapan aday, kendisini zihinsel olarak baskı altında olduğu düşüncesindeyse bu düşünceden çıkıp doğal bir ortamda olduğunu kendine hatırlatarak konuşmaya devam etmelidir. Çünkü bazen, görüşme bittiğinde ve kapıdan çıktığımız zaman, “bu konuşan ben miydim?” gibi şaşkın ve tutarsız haller olabilmektedir. Yani bir parça otokontrol gerekli diyoruz buna. Görüşme yaparken kendimizin farkında olma hali. Şuursuzca konuşmak yerine bilincinizi de kontrol altında tutma şekli. Eğer, görüşme devam ederken sorulan soruları net olarak anlamadıysanız, tekrar edilmesini rica edebilirsiniz.
Görüşmeler esnasında, daha önce çalışılan şirket, kurum veya çalışma arkadaşlarınızla ilgili olumsuz konuşmamaya özen gösterin. Bu durum iyi bir intiba yaratmaz hatta sonucu istenmeyen bir durumu da beraberinde getirebilir. Çünkü kimse arkasından konuşulmasını istemez. Bu şekilde ifadeler, işveren açısından, gün gelir bizim için de olumsuz konuşulabilir dipnotunu düşülmesine vesiledir. Bir kötü reklam bir iyi reklamdan her zaman daha etkilidir. Çalışan bunu bildiği için değerleri kısmında bu gibi açıklamalara önem vermektedir.
Yukarıda ifade edilenlerle beraber, eğer web sitesine bakarak firmaya dair bilgileri çalışıp görüşülmeye gidildiyse şirkete veya kuruma dair gelişim gösterebilecek alanlar veya geliştirilebilecek proje kısımları bir soru şeklinde başvuran aday tarafından mülakatta ifade edilebilir. Özellikle soru şeklinde olması dikkat ve ilgi çekicidir. Bu durumda yorum yapmaktan uzak durmak en iyisidir. Çünkü, bu konu belki de şirket ya da kurum gündeminde o anda konuşuluyor olabilir. Bu sebeple görüşmeler iyi giderken görmüş olduğunuz ve işaret edeceğiniz şirket alanına yorum yaparak kendinizi bir anda aşağıya çekmek yerine, soru sorarak konuya olan ilginizi gösterebilirsiniz. Konuşma esnasında sürekli özür dilemek de pek olumlu karşılanmayan başka bir dikkat edilecek husustur. Konuşmalarınızı kendinizden emin şekilde ve net bir ses tonuyla ifade etmeniz her zaman tercih edilir. Görüşme sonrasında kapıdan çıktığınızda yanlış cevap verdiğinizi fark etseniz dahi yapmış olduğunuz görüşme de duruşunuz yanlış da olsa konuyu sahiplendiğinizi gösterecektir, merak etmeyin! Bazen de aranılan pozisyon için bir çocuk meraklılığında sorular sormanız yerinde olur. Çünkü alındığınızda daha önceden bu pozisyon için ne kadar istekli ve heyecanlı olduğunuzu baştan göstermiş olursunuz.
“E-TİCARET BU DÖNEMİN GELİŞEN SEKTÖRÜ”
İleride istihdamı artacak geleceğin yıldızı olarak anılacak meslekler olacak mıdır? Bu konuda yapılmış araştırma ve çalışmalar bulunmakta mıdır?
Teknolojiyle birlikte yazılım sektörü önde olacak mesleklerden. Daha büyük pencereden baktığımızda, teknolojik ilerlemeye bağlı olarak petrolün işlenmesi, demir çelik ve maden sektörünü de öne çıkaracak gibi duruyor, bununla beraber enerji sektörü de gelişebilir. Hem doğal hem de yenilenebilir enerjiler gündeme gelmekte.. Bu süreç doğal olarak elektrikli ev aletleri, beyaz eşya piyasa ve sektörünü de etkiler.
Sosyal medya daha fazla öne çıktı. Aplikasyonlar ve yazılımlar bu mecra için gelişme göstermektedir. Özellikle internet üzerinden satış siteleri gündemde ve gelişerek daha da ilerleyecektir. Bu da banka işlemlerinin gelişmesine az da olsa yardımcı olacaktır. Özetle e-ticaret bu dönemin gelişen sektörü diyebilirim. Uzaktan eğitim, uzaktan satın alma ve müşteri memnuniyeti ve müşteri hizmetleri daha da önem kazandı.Tüm bunlarla beraber sektöründe tecrübeli ve sağduyu kişilere olan güven ihtiyacı da ortaya çıktı. Acil eylem planları geliştirebilecek, duruma tarafsızca bakabilecek, kritik anlarda atılacak bir sonraki adımı da öncesinde planlayabilecek bireysel veya kurumsal danışmanlıklar da öne çıkmaktadır.
“GENÇLER HİÇBİR ZAMAN DENEMEKTEN VAZGEÇMESİN , İLETİŞİMLERİNİ GÜÇLENDİRSİN”
Son olarak benim sormayı unuttuğum sizin eklemek istediğiniz herhangi bir mesaj var mıdır?
Hiçbir zaman denemekten vazgeçmesinler. Umutlarını yitirmesinler. Kapının nereden nasıl çalınacağı ve de açılacağı belli olmaz. Sürekli araştırsınlar. Nereye ve ne zaman başvuru yaptıklarını takip edecekleri bir çizelgeleri olsun. Başvurularını, eğer ulaşabilirlerse daha önce yapmış olan birinin örnek cv’sine göre düzenlesinler. Farklı farklı iş kolları için kendilerini doğru ifade eden profesyonel cv’lerini hazır bulundursunlar. En çok da başkalarının onlara inanmalarından çok kendi kendilerine inansınlar. Kendilerini içeri kapatmak yerine daha çok iletişimde olacakları, yeni insanlar tanıyacakları ortamlarda bulunmaya gayret etsinler. Fazla para harcamaya gerek olmayan, sabah yürüyüşleri, bisiklet sürmek, evcil hayvanlarını gezdirmeler, hobi olarak uğraştıkları alanlar varsa bu alanlara dair kulüp veya benzeri toplantı saatlerine katılmak yeni insanlar tanımaya ve fırsatları yakalamaya vesile olabilir.
(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)