"Teknolojik okur yazarlığımızı geliştirmeliyiz"

Özel HABER: Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER Pandemi sürecinde internet üzerinden gerçekleştirilen  alışverişlerde...

Abone Ol

Özel HABER: Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER

Pandemi sürecinde internet üzerinden gerçekleştirilen  alışverişlerde adeta  patlama yaşandı. Bu süreçte yaşanan yoğunluk ve talep beraberinde bazı sıkıntıları da doğurdu. Tüketicinin mağduriyet yaşamaması için  dikkat edilmesi gereken hususları  paylaşan Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal ‘’Teknolojik okur yazarlığımızı geliştirmek zorundayız” dedi.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal, internetten alışveriş yaparken dikkat edilmesi gereken konuları gazetemiz okurları için paylaştı. Kapıdan ödemeli teslimlerde özellikle sosyal medya platformlarında yer alan  linkler üzerinden yapılan alışverişlerde tüketici oldukça dikkat etmeli diyen Koçal, tüketicileri bilinçli olmaları yönünde uyardı.

SOSYAL MEDYA ÜZERİNDE YER ALAN LİNKLERE DİKKAT!

Tüketicilerin e-ticaret üzerinden yaşadığı birtakım sorunlara değinen Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Aziz Koçal,  " Tüketiciyi aldatmaya çalışan bazı insanlar çeşitli sosyal medya platformlarında  herhangi  bir link oluşturuyorlar. Örneğin bir ayakkabı alacaksanız, güzel bir ayakkabı resmi oraya konuyor, piyasa fiyatının biraz aşağısında bir fiyat yazılıyor. Fiyat düşük olunca da tabii bize cazip geliyor. Hemen tıklıyoruz, bilgilerimizi veriyoruz ama bize ya hiç ürün gelmiyor ya da gelen ürünün ayakkabı ile hiç bağlantısı olmuyor. Peki ne yapılmalı? Eğer internet üzerinden alışveriş yapacaksak bir defa sosyal medya üzerindeki linklere oldukça dikkat edelim’’ uyarısında bulundu.

“TÜKETİCİNİN HİÇBİR CEZAİ ŞART ÖDEMEDEN 14 GÜN İÇERİSİNDE CAYMA HAKKI VAR”

İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde dikkat edilmesi gerekenlere vurgu yapan TÜDEF Genel Başkanı Koçal, "Ticaret Bakanlığının güvenli damga işareti var mı, merkez şubeleri var mı, telefonları, MERSİS numarası vesaire gibi konular web sayfasında incelenerek sipariş verilmeli’’ dedi. İnternet üzerinden yapılan alışverişte hiçbir gerekçe göstermeden, hiçbir cezai şart ödemeden 14 gün içerisinde cayma hakkı olduğuna işaret eden Koçal, bu hakkı kullanabilmek için mutlaka ürünün alındığı tarafa cayma bildirimi gönderilmesi gerektiğini, o tarihten sonra 14 gün içinde ürünün geri gönderilmesi ve para iadesinin yapılması gerektiğini dile getirdi.

“SİPARİŞ EDİLEN ÜRÜNLE ALAKASI OLMAYAN ÜRÜNLER GÖNDERİLEBİLİYOR”

TÜDEF Genel Başkanı Aziz Koçal sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde kapıdan ödemeli siparişler yoğunluk kazanmaya başladı. Kapıdan ödemeli teslimlerde özellikle sosyal medyalarda bulunan linkler üzerinden yapılan alışverişlerde tüketici oldukça dikkat etmeli.

 Sosyal medyanın içinde yer alan bazı linkler tüketiciyi yanıltabiliyor. Örneğin bazen sipariş verilen ürün ile alakası olmayan ürünler tüketiciye kapıdan ödemeli olarak gönderilebiliyor. Ürünün paketi açılmadan kargoya  ödeme yapıldığında ve  paket açıldığında istenen ürün gelmediği için tüketici haklarını kullanabilmesi için satıcı firma bilgilerine ulaşması gerekiyor. Ancak kargo ürünü teslim alırken herhangi bir fatura ya da irsaliye istemediğinden, tüketicinin elinde sosyal medya üzerinde ki linki üzerinde bulunan Gsm telefon hattından başka bilgi bulunmuyor. Ödeme yapılan firma veya paketi gönderen ile ilgili bilgileri ise kargo vermiyor. Dolayısı ile de tüketici bu gibi durumlarda mağdur olabiliyor.”

“GEREKLİ DÜZENLEMELERİN YAPILMASI GEREKİYOR”

Koçal:Kapıdan ödemeli paketler kesinlikle ticari ürün olması nedeniyle kargo şirketleri bu tür ürünleri sevk irsaliyesi veya Fatura ile kabul etmesi gerekir. Bunun ile ilgili mutlaka yasal düzenleme getirilmeli. Ayrıca kendisine gelen paketi gönderenler ile ilgili tüketici bilgi istediğinde bu bilginin verilmesinin de önü açılmalı gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.”

“Satış platformlarında veya sanal AVMlerde yapılan satışlarda ise yaşanan sorunlardan bazıları ise stokta bulunmayan ürünlerin satışa sunulması, ürün olmaması nedeniyle para iadelerinin çok geç yapılması gibi sorunlarda yaşanmaya devam ediyor. Bunlar ile ilgilide gerekli düzenlemelerin yapılması gerekiyor.”

ÖNGEL: TARAFIMA OYUNCAK YERİNE AKILLI TELEFON GÖNDERİLDİ

Bir alış veriş sitesinden alış veriş yapan ve kendisine talep ettiği ürün haricinde bir ürün gönderilen tüketici Nurperi Öngel ise, gazetemize şu açıklamalarda bulundu:

Bilindik bir alışveriş sitesinden bebeğim için almış olduğum 10 TL’lik oyuncak yerine tarafıma 2000 TL’lik bir akıllı telefon gönderildi. Yanlışlık olduğunu anlayarak siteyi aradım ilgili görevliye ürünü teslim ettim ancak benim siteden  aldığım oyuncak hala gelmedi maalesef..  Bir mağduriyet durumu var çözülür elbette  ama üzücü olan oldukça yoğun ve işleyişi olan bir alış veriş sitesinin  bu tarz bir yanlışlığa mahal vermesi. İnternet alış verişlerinde özellikle talep edilen ürünle gelen ürünün karşılaştırılmasının özenle yapılması gerektiğini düşünüyorum. Tüketiciler olarak biz de bilinçli olmalı ve herhangi bir hak mağduriyetinde hakkımızı aramalıyız.

Bir diğer tüketici Ahmet Yılmaz ise pandemi sebebiyle sürekli internet üzerinden alış veriş yaptığını belirterek ‘’ Yaşanan korona virüs salgını yaşam şeklimizi ve alışkanlıklarımızı da değiştirdi. Eskiden daha nadir internet üzerinden alış veriş yapardım fakat kronik rahatsızlıklarım dolayısıyla internet alış verişini daha güvenli buluyorum. Şu an için bir iki ürün dışında herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Ürünü teslim aldıktan sonra  iyice kontrol ediyorum. Talep ettiğim ürünün bilgilerini, görüntüsünü, ayrıntılarını dikkatle inceliyorum’’ açıklamasında bulundu.