Gündem

Teşrik tekbiri nedir? Teşrik tekbiri ne zaman başlıyor?

Kurban bayramına sayılı günler kala 'Teşrik tekbiri' araştırılmaya başlandı. Peki, Teşrik tekbiri nedir? Teşrik tekbiri ne zaman başlıyor? Teşrik tekbiri nasıl getirilir? Teşrik tekbirini kadınlar getirebilir mi?

Abone Ol

Zilhicce ayı ile birlikte 'Teşrik tekbiri' merak edilen konular arasında yerini aldı. Kurban bayramında yapılan teşrik tekbirinin ne olduğu araştırılıyor. Peki, Teşrik tekbiri nedir? Teşrik tekbiri ne zaman başlıyor? Teşrik tekbiri nasıl getirilir? Teşrik tekbirini kadınlar getirebilir mi? İşte tüm merak edilenler...

Teşrik tekbiri nedir?

Teşrik kelime anlamı olarak sözlükte "doğuya doğru gitmek; eti parçalayıp kayalar üzerine sererek güneşte kurutmak; yüksek sesle tekbir almak" anlamlarına gelir. Terim olarak ise zilhicce ayının muayyen günlerinde farz namazların ardından özel lafızlarla tekbir getirmeyi ifade eder.

Teşrik tekbiri ne zaman başlıyor?

Zilhicce ayının 10. günü dini bayramlarımızdan ikincisi olan Kurban Bayramı'nın ilk günüdür. Kurban Bayramı'nda ise teşrik tekbirleri getirilir.

Kurban Bayramı'nın öncesi yani arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dahil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirilir.

Teşrik tekbiri nasıl getirilir?

Kurban bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın 4. gününe ikindi namazına kadar ikindi namazı dahil farz namazlardan sonra toplam 23 defa “Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi'l-hamd” cümlesini söylemeye “teşrik tekbiri” denir.

Teşrik tekbirini kadınlar getirebilir mi? 

Teşrik tekbirleri kendisine namaz farz olan kadın erkek her Müslümana vaciptir. Kadın erkek herkes teşrik tekbirlerini getirmelidir. Bu hüküm herkes için geçerlidir.