ABD Başkanı Donald Trump, Medicare ve Medicaid Hizmetleri Merkezleri (CMS) direktörlüğü için Türk kalp cerrahı Mehmet Öz’ü aday gösterdi. ABD Senatosu’nda yapılan oylamada 53 “evet” oyuna karşı 45 “hayır” oyu alan Öz, bu göreve getirilen ilk Türk olarak tarihe geçti.
Mehmet Öz, CMS direktörlüğü görevinde, ABD’nin sağlık sigortası sisteminin işleyişini denetleyecek. CMS, 160 milyon Amerikalıya hizmet sunan ve yıllık 1 trilyon dolardan fazla bütçeyi yöneten bir kurum olarak biliniyor. Öz, bu görevde sağlık hizmetlerinin maliyetlerini düşürmek ve erişilebilirliğini artırmak için çalışacağını belirtti.
Senato Finans Komitesi’nde yaptığı konuşmada Öz, “Hastaların bugün ve gelecekte sağlık hizmetlerine ulaşımını temin etmek istiyorum. Medicaid’i korumanın yolu, her düzeyde uygulanabilir olduğundan emin olmaktır” ifadelerini kullandı. ABD basını, Öz’ün bu göreve atanmasını, Trump yönetiminin sağlık politikalarındaki dönüşüm sürecinin bir parçası olarak değerlendirdi.