Tükenen su kaynakları

İklim değişikliği ve küresel ısın gibi sorunlar ile her geçen gün daha fazla yüzleşiyoruz. Dengesi bozulan dünyanın doğal kaynakları maalesef tükenme tehlikesi altında. Hayat...

Abone Ol

İklim değişikliği ve küresel ısın gibi sorunlar ile her geçen gün daha fazla yüzleşiyoruz. Dengesi bozulan dünyanın doğal kaynakları maalesef tükenme tehlikesi altında. Hayati önem taşıyan su kaynakları, sürekli olarak alarm veriyor. Kurak sezonlar yaşamamak için su tasarrufuna hak ettiğinden daha fazla değer vermeliyiz. Ufacık bir tasarrufun bile ne kadar büyük bir katkı sağladığını birçok araştırma gösteriyor. Evimizde alacağımız önlemler ile su tüketimini azaltabilir, hem kendi bütçemize hem de doğaya büyük oranda katkı sağlayabiliriz. Tabii ki bizim dışımızda su tasarrufu yapması gereken büyük sektörler var. Sanayi kolları ve tarım sektörü su tüketiminin en fazla yapıldığı alanlar. Özellik tarım, sulama olmazsa var olamaz. Su kaynaklarının değerinin bu kadar yükseldiği bir dönemde, tarımda sulamaya yeni bir bakış açısı getirmek oldukça önemli. Bilinçli sulama yapmak, kaynakları doğru ve verimli şekilde kullanmak için oldukça önemlidir. Bunun için Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) yeni tarımda sulama uygulamalarını devreye soktu. En çok su tüketen tarım sektöründe yapılan küçük çaplı bir tasarruf oldukça büyük sonuçlar doğurabilir.

İhtiyacın oldukça üzerinde su kullanıldığı tespit edildikten sonra başlatılan çalışma umarız iyi sonuçlar doğurur. DSİ tarafından açıklanan verilere göre, sulama tesislerinde yüzde 62 yüzeysel, yüzde 21 yağmurlama ve yüzde 17 damlama yöntemi ile sulama işlemleri gerçekleştiriliyor. Oldukça tasarruflu olduğu bilinen damlama ve yağmurlama yöntemleri bile gereğinden fazla su tüketimi ile sonuçlanıyor. İşte bunun önüne geçmek için yeni alınan kararlar oldukça önemli. Yeni alınan kararlara göre ‘Su Kullanım Hizmet Bedeli’ tarımsal arazide yapılan işlemlerde kullanılan su miktarına ve hacmine göre alınacak. Mevcut uygulamada, her kullanılan suyun metreküp hacmi eşit şekilde fiyatlandırılıyor. Yeni uygulamada ise bu ücret sabit olmayacak. Kullanılan su miktarına göre hacim ücreti artıp azalabilecek. Kısacası az su kullanan daha az ücret ödeyerek ödüllendirilecek. Tabii ki bunun para için değil su kaynaklarının tükenmemesi için yapmak gerekiyor. Su olmazsa hayat olmaz, bundan ötesi yok. Umarız modern sulama sistemleri ile bu tüketim azaltılır, yeni uygulama gereksiz su tüketimine bir nebze de olsa engel olur.