Editör: TE Bilisim
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar ve Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, Ankara’da peşin alınan doğal gaza sonradan gelen zammın tüketicilere yansıtılmasına tepki gösterdi. Cumhurbaşkanına, Enerji Bakanına ve milletvekillerine seslenen Çakar, tüketicilere sonradan yansıtılan zamların iade edilmesini talep etti.
Kartlı sayaç kullanan vatandaşların sonradan yapılacak olan zamlardan etkilenmemek için önceden doğal gaz aldıklarını belirten Çakar, bunun önüne geçmek için 2019 yılının Temmuz ayında bir yönetmelik çıkarıldığını söyledi. elektronik ortamda dilekçe hazırlayarak bu yönetmeliğin iptalini istediklerini ifade eden Çakar, “Bu dilekçeler aracılığıyla yansıtılan zamların kartlı ön ödemeli sayaç kullanan vatandaşlara iade edilmesini talep ediyoruz. Bu dilekçeleri Cumhurbaşkanlığına, Enerji Bakanlığına ve milletvekillerine göndereceğiz. Mekanik sayaç kullanan vatandaşlarımızdan da destek bekliyoruz. Tüketici Hakları Derneğinin sayfasında yer alan elektronik dilekçeyi imzalayıp gönderebilirler. İsteyen elden ve posta yoluyla da bu dilekçeyi teslim edebilir” diye konuştu.
“ANKARA’DA 900 BİN CİVARINDA KARTLI SAYAÇ VAR”
Başkent Ankara olmak üzere Türkiye’de iki türlü doğal gaz sayacı kullanıldığını vurgulayan Çakar, “Birisi kartlı ön ödemeli sayaç diğeri ise mekanik sayaçtır. Kartlı ön ödemeli sayaç kullanan vatandaşlar, ki Ankara’da 900 bin civarında kartlı ön ödemeli sayaç kullanan abone var. Bu aboneler doğalgaza daha sonra gelen zamdan etkilenmemek için gazı biraz daha fazla alıyorlardı. Ancak bunu önlemek için, 2019 yılının Temmuz ayında bir yönetmelik çıkarıldı. Bu yönetmelikle zamdan önce fazladan alınan gaza da zam oranı yansıtılmaya başlandı. Abonelerin evlerine faturalar gönderildi. Dünyanın hiçbir yerinde ve ülkemizde böyle bir olay olmamalıdır. Çünkü bir malı peşin alıyorsunuz sonra o mala zam geldiğinde, zam oranı yansıtılmış oluyor. Bu, büyük bir skandal. büyük bir hukuksuzluktur. Tüketiciyi koruma haklarına, anayasaya, hukuk ilkelerine, borçlar kanununa baştan sona aykırı bir durumdur. İnsanın söyleyebileceği hiçbir şey yok” dedi.
“4 KİŞİLİK AİLENİN ORTALAMA DOĞAL GAZ GİDERİ 500 TL”
Tüketici Hakları Federasyonu’nun geçen sene bu yönetmeliğin iptali için dava açtığını hatırlatan çakar konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bu davamız devam ediyor. Bu konuda bir takım girişimler de bulunduk ama Ankara gibi kış mevsimini 4-5 ay yaşayan bölgelerde dört kişilik ailenin doğal gaz gideri ortalama 500 TL. Dolayısıyla bu yansıtılan zamlarla birlikte bize birçok şikayet geliyor. Biz de bu konuda yapılan yönetmelik değişikliğinden bahsederek durumu anlatmaya çalışıyoruz. Türkiye’de halkın yüzde 20’den fazlası açlık sınırının altında yaşıyor. Biz burada Türk-İŞ’in açlık yoksulluk rakamları ile TUİK’in hane olarak rakamlarını karşılaştırıyoruz. Yani 16 milyondan fazla kişi açlık sınırının, 48 milyondan fazla kişi ise yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Kış koşullarında 4 kişilik bir aileye ortalama 500 TL gibi bir doğalgaz bedeli gelince, insanlar doğalgaz kullanamıyor, kısıyor. Ve dolayısıyla geliri çok düşük olan kesimlerde vatandaşlar battaniye ile yaşıyor. Bu vatandaşlarımızın tamamı kış koşullarından derinlemesine etkileniyorlar. Biz bu yönetmeliğin iptali için bir kampanya başlattık. Bir dilekçe hazırlayarak yönetmeliğin iptalini istedik. Yansıtılan zamların kartlı ön ödemli sayaç kullanan vatandaşlara iade edilmesi için bu dilekçeler aracılığıyla talep ediyoruz. Bu dilekçeleri Cumhurbaşkanlığına, Enerji Bakanlığına ve milletvekillerine göndereceğiz. Mekanik sayaç kullanan vatandaşlarımızdan da destek bekliyoruz. Tüketici Hakları Derneğinin sayfasında yer alan elektronik dilekçeyi imzalayıp gönderebilirler. İsteyen elden ve postayla da bu dilekçeyi teslim edebilir.”
“ZAM YERİNE CİDDİ İNDİRİMLER YAPILMALIDIR”
Konfederasyon binalarında kartlı sayaç kullandıklarını kaydeden Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık ise şunları söyledi: “Biz de konfederasyonumuza bağlı tüm sendikalar olarak bu kampanyaya sonuna kadar destek olacağız. Kartlı ön ödemeli bir sistem varsa ebetteki peşin bir ödeme yapılabilmeli. Yazın uygun zamanda cebinde para varsa metre küp üzerinden almalı ve kışın da bu gazı kullanabilmelidir. Ya da kartlı sayaç diye bir sistem hiç olmamalı. Yani sonradan yapılan zammı vatandaşın önceden aldığı gaz miktarına yansıtmanın ne ahlaki ne de mantıki bir tarafı var. Konfederasyonumuzun bu ay 77 gıda üzerinden yaptığı yoksulluk araştırmasında, geçen ay ile bu ay arasındaki fiyat farkı; 4.25’tir. Peki kamu çalışanlarına verilen zam ne kadar; yüzde 4. Sadece gıda fiyatlarındaki artışa bakılırsa 4,25’lik bir artışla karşı karşıyayız. Yani biz aldığımız zammı ilk ayda tükettik. 2320 civarında bir para ile geçinen asgari ücretlinin 700 civarında bir doğal gaz faturası ödediğini düşünürseniz ayakta kalması mümkün değil. Bu şekilde baktığımızda hükümetin kartlı sayaçlara zam yapması bir tarafa ciddi indirimler yapması söz konusu olmalıdır. Elektrik, doğalgaz, suya yapılan zamlar bu şekilde devam ederse biz Temmuz ayını göremeden hastalıktan, dertten gideceğiz. Yeteri ısınamamaktan dolayı herkes bir grip salgını ile karşı karşıya. Eğer ki ciddi önlemler alınırsa belki bir şeyler değişebilir. Biz buradan İktidarı ciddi indirimler yapmaya davet ediyoruz.”
(Kadir GÜRHAN)
Yorumlar