51. Dönem Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi'nin devir tesliminde Başkan Ali Eroğlu yaptığı konuşmada, mesleki sorunlara dair çözüm odaklı bir yaklaşım sergileyerek veteriner hekimlik alanındaki önemli başlıklara değindi. Ali Eroğlu'nun yaptığı konuşma şöyle;
TVHB 51. DÖNEM DEVİR – TESLİM
"Sayın Genel Müdürlerim, Sayın Genel Müdür yardımcılarım, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın değerli yöneticileri, Veteriner Hekimleri Odalarımızın Değerli Başkanları, Meslek Kuruluşlarımızın Sayın Başkan ve yöneticileri, Veteriner Hekim Sen’in Sayın Başkanı, Veteriner Hekimler Mesleki ve Özlük Hakları Topluluğunun sayın yöneticileri, değerli misafirler, Sektör kuruluşları ve firmaların değerli yöneticileri, sayın basın mensupları ve her zaman her şartta, fedakar, özverili, canı pahasına hizmetten taviz vermeyen değerli meslektaşlarım; Şahsım ve TVHB Merkez Delegasyonu(Yönetim, Yüksek Haysiyet ve Denetleme Kurulu ) adına hepinize hoş geldiniz diyor, saygı, sevgi ve muhabbetle selamlıyorum. Yakından ve uzaktan teşrif ederek varlıklarınızla anlam kazandırıp bizleri onurlandırdınız. Hepinize yürekten teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız.
Değerli hazirun, 24 Kasım’da kazanan ya da kaybeden şahıslar değildir, Böyle bir cümle kurmak doğru da değildir. Biliyoruz ki, 24 Kasım’da samimiyet tercih edilmiştir. Anlıyoruz ki, 24 Kasım’da emek, güven, bilgi ve birikim ile rasyonel yönetim becerisi aranmıştır. Hülasa 24 Kasım’a sorunlara karşı söz söyleme değil çözüm odaklı çalışma beklentileri imza atmıştır. Tercihleri için tüm delegasyona huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum. Çalışma arkadaşlarıma, emek ve katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. Bu günden itibaren yeni güne, yeni bir döneme merhaba diyoruz. Neyi üstlendiğimizin farkındayız. Mazeret değil, başarmak gerektiğini biliyoruz.
Değerli katılımcılar, değerli meslektaşlarım; Mesleğimizin ve meslektaşlarımızın problemleri ve nasıl çözüleceği hususunda mucit olmaya gerek yoktur. Bunun sihirli bir formülü de yoktur. Adını doğru koymak, stratejik hedeflere odaklanarak, doğru zamanda doğru adımları atarak, güven duyarak, güven vererek, birlik ve beraberlik içinde çalışarak arzu edilen hedefe varmak mümkündür. Önemli olan doğru teşhistir. Tedavi arkasından gelir. Yapıyor gibi görünmek hep kaybettirmiştir.
Önceliklerimiz; Tek Sağlık, Sağlık meslek grubunda tanımlanma, sağlıkta şiddet, Kamu yapılanması, Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü, Veteriner Hekimlikte Uzmanlık, E-reçete-İTS-ATS uygulamaları(stok affı) Yüksek Öğretim (veteriner hekimlik eğitimi), kamuda istihdam(yerel yönetimler dahil) Fiili Hizmet Zammı(yıpranma payı), Çalışan ve emekli veteriner hekimlerin maaşları, özlük hakları, İş hayatında veteriner hekimlere destek, veteriner hekimlik eğitiminde yapay zeka ve dijitalleşme, Gıda Güvenliği, Veteriner Halk Sağlığı, hayvancılık politikaları, hayvan refahı, serbest veteriner hekimlik hizmetleri, sahipsiz hayvanlar(Hayvan Refahı Genel Müdürlüğü, Belediye Veteriner Hekimlerinin statüleri (taşeron istihdamı), Veteriner Fakültelerinin fazlalığı dolayısıyla konsolidasyonu çalışmaları, mevzuat çalışmaları(yönetmelikler), 6343 sayılı kanunun anayasa mahkemesi tarafından iptal edilen 41. Maddesinin yeni hali ile çıkarılması. 6343 sayılı kanunun günümüzün şartları dikkate alınarak revize edilmesi, VETSEG (Veteriner Hekimlikte Sürekli Eğitim ve Geliştirme Programı) aktive edilmesi yeni kurulan odalarımızın desteklenmesi
Daha önce 56 Veteriner Hekimleri Odamız vardı. Şimdi 70 oldu. En kısa zamanda Ankara’da buluşarak yeni yol haritamızı 70 Odamızla birlikte belirleyeceğiz. Stratejimizin adını birlikte koyacağız. Her türlü eylem planını birlikte yapacağız.
Mesleki politikalar ve veteriner hekimlerin özlük hakları ile ilgili sorunlar için TBMM, siyasiler, Bakanlıklar, kamu otoriteleri, meslek kuruluşlarımız ve ilgili tüm paydaşlar nezdinde faaliyetler icra edilerek ciddi bir farkındalık geliştireceğiz.
TVHB’nin kapıları her zaman her meslektaşımıza sonuna kadar açık olacaktır. Telefonlarımız 24 saat açıktır. Mesleğimizin her bir ferdi çok kıymetlidir. Bu itibarla her meslektaşımız en üst düzeyde hizmeti ve değeri hak etmektedir. TVHB Merkez Konseyi mesleğimizin ve meslektaşlarımızın zararına olacak hiçbir şeyin yanında olmayacak, altına imza atmayacaktır.
Gelecek daha güzel olacak ama hepimizin iradesi ile olacak. Bilgi kirliliği oluşturmak etik, ahlaki ve vicdani değildir. Bir söz bilgiye dayanıyorsa değerlidir. Aksi durumda yalan, uydurma, yıpratma hatta iftiradır. Bilgi, birikim ve tecrübeye dayanan çözüm odaklı bir iddia ile yeniden çıktığımız hizmet yolculuğunda değerli oda başkanlarımızın ve tüm meslektaşlarımızın desteklerini talep ediyoruz.
Görevi devraldığımız 50 .dönem Merkez Konseyi Başkanı Sayın Prof. Dr. Murat Arslan’a ve çalışma arkadaşlarına emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Daha güzel yarınları yaşamak ümidiyle 51. Dönem TVHB Merkez Konseyine ve diğer organlara seçilen arkadaşlarımızı tebrik ediyor, başarılar diliyorum."
HAYVANLARI KORUMA KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
Hayvanları Koruma Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun hakkında açıklamalarda bulunan Türk Veteriner Hekimleri Birliği; sahipsiz hayvanların bakımevlerinde barındırılması ve ötanazi konusuna dikkat çekti. Yapılan açıklama şöyle:
Sahipsiz Hayvanların Bakımevlerinde Barındırılması
"Daha evvel bildiğiniz gibi sahipsiz hayvanlar sokaklardan toplanıyor, kayıt altına alınıyor, kısırlaştırılıyor, aşılanıyor ve alındığı yere bırakılıyordu. Bu değişikliklerle alındığı yere bırakılamayacak. Belediyelerin bakanlıktan izin alarak kuracağı hayvan bakımevlerinde rehabilite edilip sahiplendirilinceye kadar tutulacak.
Bu hususta belediyelere 31.12.2028 e kadar alt yapılarını hazırlamak için süre verildi. Belediyeler bu işlerin finansmanı için en son bütçe gelirlerinin binde 5 ini ayırmak zorundalar. Bu oran büyükşehir belediyeleri için binde 3 olarak belirlendi.
Bu durum uygulamada sorun yaratabilir. Bilhassa düşük bütçeli il ve ilçe belediyeleri sorun yaşayacaktır. Hazinenin belediye harcamalarına belli oranda katkı sanması yerine bakımevlerine doğrudan alt yapı, personel, sarf malzemesi desteği vermesi bence daha uygun olurdu. En azından geçiş sürecinde, uygulamalar belli bir olgunluğa gelene kadar böyle bir uygulama daha doğru olabilir
Bu bütçenin yeterli olmaması halinde, bu bütçeyi aşan harcamalarını belge ile kanıtlamak şartıyla, aşan harcamaların yüzde 40 ı Hazinece belediyelere ödenecek Kanuna göre.Ayrıca bakımevlerinin toplanacak hayvan sayısına ve hayvan türlerine uygun kriterleri taşıması, yani hayvan refahını temin etmesi konusunda yasada bir tanımlama yok. Bununla ilgili daha belirgin düzenlemelere, yönetmeliklere ihtiyaç var.
Ötenazi Uygulaması
Bu hususta stratejik anlamda, "keyfi uygulamalara meydan vermemelidir. Mevzuatta ve uygulamada bu hususta muğlak hususlar bırakılmaması gerekir.
Yasada ötenazi konusunda "Bakımevine alınan köpeklerden; insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlara" şeklindeki ifadelerde "insan ve hayvanların sağlığı ve hayatı için tehlike teşkil eden" , "olumsuz davranışlar" , "kontrol edilememe" gibi, kişilerce farklı yorumlanabilecek hususlarda açıklayıcı, net kriterler yönetmeliklerle, genelgelerle düzenlenmeli, kanunun yorumu kişi ve kurumların takdirine bırakılmamalıdır.
Yasanın uygulanması sırasında, bu yasanın 1. Derece uygulayıcısı olacak belediye veteriner hekimleri ile belediye yönetimlerinin karşı karşıya gelme tehlikeleri mevcuttur. Bu tür olaylara meydan vermemek, belediye veterinerlerinin kanun ve yönetmeliklerin kendilerine verdiği görev ve yetkileri, çalıştıkları kurumdan bağımsız, özgürce yerine getirebilmeleri için onları güvence altına alacak uygulamalara ihtiyaç vardır.
Belediyelerde veteriner hekim istihdamı Büyük şehirlerde ve batı illerinde. Bölgesel istihdama baktığınızda çok kötü durumda. Toplanma Yerlerinde; barınma, beslenme ve hastalık riski ile karşı karşıya kalınmaktadır.
Kediler grup halinde yaşayabiliyorlar, köpekler çeteler oluşturabiliyor, saldırganlaşıyorlar.
Belediyelerde veteriner hekimler koruma altına alınmalı, mevzuatı çıkartılmalı.
Gelişmişliğin, güçlü olmanın en önemli kriteri isabetli sektörel planlamalardır. Sahipsiz hayvanlar sorununu çözmek içi 3 şeye ihtiyaç vardır: Güçlü Mevzuat, Güçlü Yapılanma ve Güçlü bütçe.
Sokakta sağlıklı hayvanlar olmalıdır.
Belediyelerde veteriner hekim alımı şarttır. 7527 sayılı kanun veteriner hekimlere daha fazla sorumluluk ve görev vermektedir.
2024 yılı itibarıyla Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişiklikle, sahipsiz hayvanların bakımevlerinde barındırılması ve ötanazi konularında önemli düzenlemeler getirildi. Yeni düzenlemeler, özellikle belediyeler ve veteriner hekimler için önemli yükümlülükler ve sorumluluklar doğurdu."