Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, Türk müteahhitlerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) faaliyet göstermekte yaşadığı zorlukları ve çözüm önerilerini dile getirdi. Akçam, özellikle KKTC'deki yasal düzenlemelerin ve bürokratik engellerin, Türk müteahhitlerin bölgedeki projelerini gerçekleştirmesini zorlaştırdığını ifade etti.
KKTC'de Türk Müteahhitlere Büyük Engeller
KKTC'deki yasal düzenlemelerin, yerel müteahhitlerin korunmasını ve ekonominin desteklenmesini amaçladığını belirten Akçam, bu politikalara rağmen Türk müteahhitlerin bölgede faaliyet gösterebilmesinin oldukça zor olduğunu söyledi. Ayrıca, imar planlarının eksikliği ve bürokratik karmaşıklıkların projelerin hayata geçirilmesindeki en büyük engeller olduğunu vurguladı. Akçam, özellikle büyük projeler geliştirebilmek için mevcut 1.338 m² arazi sınırının kaldırılması gerektiğini ifade etti. Bu sınırın Türk müteahhitler için büyük bir engel oluşturduğunu belirten Akçam, bu kısıtlamanın kaldırılmasının sektörü canlandıracağına inandığını söyledi. Ayrıca, yerel müteahhitlerin öncelikli iş alması ve yerel rekabet koşullarının da Türk müteahhitlerin faaliyetlerini sınırlandırdığını ekledi.
İki Ülke Arasında İnşaat İş Birliği Geliştirilmeli
Türkiye ve KKTC arasında inşaat sektöründe iş birliğini artıracak adımların atılması gerektiğini belirten Akçam, yasal düzenlemelerin gözden geçirilmesi, teşvik programlarının oluşturulması ve imar planlarının esnetilmesi gerektiğini söyledi. Akçam, "İki ülke arasındaki inşaat iş birliği, ekonomik büyümeyi destekleyecek ve bölgedeki yaşam kalitesini artıracaktır" dedi. Ayrıca, sürdürülebilir ve çevre dostu projelere önem verilmesinin önemine değindi.