İnsanları geçmişe götüren ve tarihe ışık tutan antik kentler çoğu kişi için merak konusu. Türkiye'deki  bazı antik kentleri sizin için hazırladık. Detaylar haberimizde...

Göbeklitepe

1. Göbeklitepe, Şanlıurfa

2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Göbeklitepe tarihe dair bildiklerimize yeni bir yön veren bir hazine. Harran Ovası’na hâkim bir noktada M.Ö. 9,500-8,000 yılları arasında tarihlenen ve yaklaşık 1500 yıllık bir dönemden kalan arkeolojik kalıntılar insanlık tarihine yeni bir ışık tutuyor. Göbeklitepe’de bulunan dikilitaşlar dünyanın en eski anıtsal yapıları arasında yer alıyor.

Efes Antik Kanti1

2. Efes Antik Kenti, İzmir

Kuruluşu M.Ö. 6000’li yıllara dayanan, İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alan Efes Antik Kenti UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Dünya üzerinde kazılan en büyük Grekoromen şehir olma özelliğini taşıyan Efes, küçük Asya olarak adlandırılmış ve Anadolu eyaletinin de başkenti olmuş. Yunan medeniyeti ve ardından Roma medeniyeti kontrolünde olan antik kent bu iki zengin medeniyetin mimari ve kültürel izlerini taşıyor.

Yavuz Bingöl: Kültürümden Kimse Beni Sahiplenmedi Yavuz Bingöl: Kültürümden Kimse Beni Sahiplenmedi

Kaunos Antik Kenti

3. Kaunos Antik Kenti, Muğla

Likya-Karya döneminde önemli bir liman kenti olan Kaunos Antik Kenti bugün içerisinde olduğu doğası ve binlerce yıllık mezarları, hamam, tiyatro gibi mimari izleri ile mutlaka görülmesi ve hikâyesi öğrenilmesi gereken antik kentlerden. Gösterişli kaya mezarları ile ünlü olan Kaunos Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor. Marmaris, Dalyan’da yer alan kente gitmek de bir o kadar keyifli. Dalyan’dan kalkan teknelerle 10 dakika yolculuk yaptıktan sonra ağaçlı yoldan 15 dakika kadar yürümeniz gerekiyor.

Knidos Antik Kenti

4. Knidos Antik Kenti, Muğla

Datça Yarımadası’nın en uç noktasında inşa edilen Knidos antik çağın güçlü ve zengin liman kenti olarak biliniyor. 2600 yıllık bir tarihi olan şehir, Ege ve Akdeniz’in buluştuğu bir noktada bulunmasından dolayı deniz ticaretinin en önemli şehirlerinden. Araştırmalara göre ilk medeniyetin izlerinin Karyalılar’a dayandığı ardından Antik Yunanistan asıllı Dorlar’ın geldiği Knidos bilim, sanat ve mimarlıkta da iz bırakmış bir şehir.

Olympos Antik Kent

5. Olympos Antik Kenti, Antalya

Günümüzde Antalya’nın Olimpos Beydağları Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan Olympos Antik Kenti’nin tam kuruluş tarihi bilinmiyor. MÖ 167–168 yıllarında basılan Likya Birlik sikkelerinde bahsedilen Olympos Antik Kenti’nin gücü ise Likya Birliği’nde üç oy hakkına sahip 6 şehirden biri olmasından geliyor. Bugüne ulaşan kalıntıların büyük bölümü ağaç ve çalılarla örtülü olsa da bu orman içerisindeki antik kenti gezdikten sonra Çıralı’nın berrak sularında serinleyebilirsiniz.

Aspendos Antik Kenti

6. Aspendos Antik Kenti, Antalya

Antalya’nın Belkıs Köyü’nde yer alan Aspendos Antik Kenti, 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklendi. MÖ 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulan şehir MS 2. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilen tiyatrosu ile tanınıyor. Akdeniz’in en iyi korunan Roma Dönemi tiyatrosu ihtişamını korumaya devam ederken antik kentin agora, stadyum, hamam, sarnıç kalıntıları da görülmeye değer.

Muhabir: Buse Sarı