Müge Anlı'dan Demet Akalın'a sert sözler! Müge Anlı'dan Demet Akalın'a sert sözler!

İntermodal lojistik, intermodal taşımayı da kapsayarak tüm operasyonun yürütülmesinde rol oynar. İntermodal taşımacılık bu kapsamda, yeni nesil teknolojilerle geliştirilerek olanakları arttırmayı amaçlar. Ayrıca, global olarak ticaretin yayılmasında dikkat çeken bu ulaşım alternatifi, ihracat ve ithalat dengesinde de kritiktir. Geniş çerçevede, maliyetleri azaltan ve transferi hızlandıran taşıma tipi olması kullanımını da yaygınlaştırır. Tüm bu bilgiler ışığında, intermodal taşımacılık farklı taşıma modları ile yükün en iyi şartlarda taşımasıyla öne çıkar.

İntermodal Taşımacılık Nedir?

Birbirleri ile entegre sağlanan farkı taşıma tiplerinin, taşıma aracında değişiklik olmaksızın talep edilen adresi ulaştırılmasına intermodal taşımacılık denir. Taşıma kooperatifinde en az 2 taşıma modu kullanılması ise kombine transfer tabirini gündeme getirir. Bununla birlikte, intermodal taşımacılıkta yük alanında değişiklik olmaması temel koşulken taşıma tipleri çoğaltılabilir. Bu uygulamanın yapılması transfer aşamasının aralıksız sürmesini sağlar, bu sayede yakıt ve iş gücü minimize edilir. Denizyolu, karayolu ve demiryolu gibi farklı ulaşım seçeneklerinin kullanılması ile çözüm odaklı bir sistemdir. Sonuç olarak, operasyonda gerçekleştirilen direktifler ile müşterinin isteklerinin yerine getirilmesine imkan veren intermodal taşımacılık zaman tasarrufunu da sağlar.

Dikkat Çeken İntermodal Taşımacılık Özellikleri Nelerdir?

Zincir nakliye hizmetinde, operasyon öncesi iyi analiz yapılarak en uygun yol güzergâhı belirlenir. Bu sayede, hem yoldan tasarruf sağlanır hem de güvenlik en üst seviyeye çıkar. Ayrıca, ses kontrolü sağlaması gürültü kirliliğini azaltır ve doğru taşıma türü seçilmesiyle gümrük geçişi sorunsuz sağlanır. Ek olarak, intermodal taşımacılıkta, karayolu ulaşımı minimum düzeyde tutularak trafik süreleri avantajlı hale getirilir. İntermodal taşımacılık avantajlarının başında ise profesyonel yaklaşımlarla planlı bir hizmet kalitesi vardır. Dış faktörlere karşı operasyon emniyetini arttırarak yükün deforme olmasını engeller. Geleneksel taşımanın geliştirilmiş formu olan bu sistem, transferin tüm basamaklarının yürüten alt yapıyı oluşturarak veri akışını her an müşteriye sağlar. En önemli avantajı ise, herhangi bir yükün boyutuna, içeriğine ve şekline bakılmaksızın nakliyeyi gerçekleştirmesidir.

En İdeal İntermodal Taşımacılık Nasıl Yapılır?

Operasyon öncesinde yapılan fizibilite çalışmaları sayesinde teslimat süresi ve adresi, mevsim durumları, maddi giderler gibi bilgiler toplanır. Sonrasında, transferde aşamasında kullanılacak araçların kullanım oranı ve araç türü belirlenir, bu durum müşterinin talepleri doğrultusunda şekillenir. İlave olarak, taşıma yollarında vagon, konteyner ve trey kullanımına yer verilir. Ayrıca, tüm bu süreci yöneten tecrübeli kadro işleyişte bir aksaklık olduğunda doğrudan müdahale eder. İntermodal taşımacılık örneği ile belirtilen bu ulaşım aşamaları daha net bir şekilde özetlenebilir. Örnek verilecek olunursa; Uşak'tan treylere yüklenen metal malzemeler karayolu ulaşımıyla İzmir limanını getirilir, treylerin içi açılmadan Ro-Ro gemisine yüklenir, Almanya Berlin limanına deniz yolu ile ulaştırılır, Berlin'de istenilen lokasyona treyler tekrar karayoluna yüklenerek adrese teslimatı yapılır. Örnekte de yer aldığı gibi birbirinden farklı taşıma modları kullanımı ile adrese yükün teslimi güvenli ve pratik bir şekilde gerçekleştirilir.

Multimodal ve İntermodal Taşımacılık Arasında Farklılıklar Var Mıdır?

  • İntermodal transferde nakliye şirketleri operasyon sürecinde değişebilir, multimodal transferde ise yükün teslimatına kadar tek bir firma işlemleri gerçekleştirir.
  • Multimodal taşıma türünde tek bir sözleşme geçerlidir, intermodal transferde ise taşıma tipi değiştiğinde yeni sözleşme yapılır.
  • İntermodal transferde yükün haznesi değişikliğe uğramaz sadece taşıma türü değişebilir, multimodal transferde ise yükün bulunduğu hazne değişebilir.
  • Multimodal transferde tüm ulaşım yolları tercih edilirken intermodal transferde denizyolu, karayolu ve demiryolu entegre kullanılabilir.

Yeni nesil taşıma sistemleri ile intermodal taşımacılık yapan firmalar arasında öne çıkan Sertrans, tecrübeli kadrosu ile profesyonel bir bakış açısı sunar. Sektörün lider firmaları arasında yer alması ile hizmet standartlarını en üste çıkaran Sertrans ile çalışmayı düşünüyorsanız iletişim kurarak transferinizi ulaştırabilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi