Türkiye, yükseköğretim alanında önemli bir değişim sürecine girerken, üniversitelerin kalitesini artırmak adına akreditasyon çalışmalarını hızlandırıyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamalara göre, 2023 yılında en az bir akredite lisans programına sahip üniversite sayısı 116’ya yükseldi. Akredite olan toplam program sayısı ise 1209’a ulaşırken, 42 üniversite 10 ve daha fazla akredite lisans programına sahip.
Türk Yükseköğretiminde Akreditasyon Süreci Güçleniyor
Türkiye’de, akredite lisans programlarının sayısındaki artış dikkat çekiyor. 2018 yılında üniversitelerdeki akredite program ortalaması yüzde 6,89 iken, bu oran 2023 yılı itibarıyla yüzde 10,42’ye yükseldi. 2022 yılında bu oran 9,46 olarak kaydedilmişti. İstanbul Gelişim Üniversitesi, 56 akredite programla Türkiye'deki en yüksek programa sahip üniversite olurken, Sakarya Üniversitesi 55, Hacettepe Üniversitesi ise 42 akredite programla ikinci ve üçüncü sırada yer alıyor.
Doktora programlarına akreditasyon şartı
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, üniversitelerdeki kaliteyi artırmayı hedeflediklerini belirterek, yeni açılacak doktora programları için akreditasyon şartı getirildiğini duyurdu. Ayrıca, fakülte, yüksekokul ve diğer akademik birimler kurmak isteyen üniversiteler için de akreditasyon zorunluluğu getirileceğini açıkladı. Özvar, “2027 yılına kadar tüm üniversitelerimizin akreditasyon süreçlerini tamamlamasını bekliyoruz” dedi.
Uluslararası öğrencilerin kalitesi öncelikli
Özvar, Türkiye’nin uluslararası öğrenci sayısını artırmaya yönelik çalışmalarına da değindi. 350 bin uluslararası öğrencinin eğitim aldığı Türkiye’de, yalnızca öğrenci sayısının değil, öğrencilerin kalitesinin de artırılması gerektiğini belirtti. “Uluslararası öğrenci sayısının artması kadar, bu öğrencilerin kalitesinin de artması önceliğimiz olmalıdır. Gerekli mevzuat altyapısını oluşturmazsak Türk üniversitelerinin uluslararası alandaki itibarı zarar görebilir” diye konuştu.
Akreditasyonun önemi
Akreditasyon, üniversitelerin belirli akademik standartları karşılayıp karşılamadığını ölçen bir kalite güvence sürecidir. Yükseköğretim Kurulu, üniversitelerin akreditasyon süreçlerini düzenleyerek, Türk yükseköğretim sisteminin uluslararası standartlara ulaşmasını hedefliyor.
Üniversite izleme ve değerlendirme raporu
Yükseköğretim Kurulu tarafından 2019 yılından itibaren yayımlanan "Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu", üniversitelerin gelişimini izlemeyi ve değerlendirmeyi amaçlıyor. Bu rapor, her yıl üniversitelerin performansını belirlenen kriterler doğrultusunda takip ediyor ve sistemin kalitesini artırmayı amaçlıyor.