Türk televizyon dünyasında, uyarlama diziler son yıllarda büyük bir ilgi görüyor. Hem klasik Türk yapımlarından hem de uluslararası eserlerden uyarlanan diziler, geniş izleyici kitlelerine hitap ediyor ve ekranlarda büyük ses getiren projelere imza atıyor. İşte Türk televizyon tarihinde öne çıkan bazı uyarlama diziler...

Uyarlama Di̇zi̇

BAHAR/  DOKTOR CHA

B A H A R

Bahar, MF Yapım imzalı, ilk bölümü 13 Şubat 2024 tarihinde yayımlanan, yapımcılığını Asena Bülbüloğlu'nun üstlendiği, yönetmenliğini Neslihan Yeşilyurt'un yaptığı, senaryosunu Ayça Üzüm ve Atasay Koç'un kaleme aldığı, başrollerini Demet Evgar, Buğra Gülsoy ve Mehmet Yılmaz Ak'ın paylaştığı Türk yapımı medikal, komedi ve dram türündeki televizyon dizisi. 2023 yapımı Güney Kore dizisi olan Doctor Cha'dan uyarlanmıştır.

AŞK MANTIK İNTİKAM / CUNNİNG SİNGLE LADY

Aşk Mantık Intikam

2021 yılında Fox TV'de yayımlanmaya başlayan "Aşk Mantık İntikam," Güney Kore dizisi "Cunning Single Lady"den uyarlanan bir Türk televizyon dizisidir. Başrollerinde Burcu Özberk ve İlhan Şen'in yer aldığı yapım, romantik komedi ve dram ögelerini başarılı bir şekilde harmanlıyor. 

MUCİZE DOKTOR/ GOOD DOCTOR

Mucize Doktor

Mucize Doktor," 2019 yılında Fox TV'de yayımlanmaya başlayan ve ABD, Japonya gibi ülkelere de uyarlanan Good Doctor'dan uyarlanan bir Türk televizyon dizisidir. Başrollerinde Taner Ölmez, Reha Özcan, ve Onur Tuna'nın yer aldığı yapım, dram ve tıp ögelerini etkili bir şekilde birleştiriyor.

MEDCEZİR / THE O. C

Medcezir

Medcezir, 2013-2015 yılları arasında yayınlanmış olan bir Türk televizyon dizisidir. Josh Schwartz tarafından yaratılmış Amerikan yapımı The O.C. dizisinden uyarlanmıştır. Dizinin baş rolünde İstanbul'un kenar mahallelerinden birinde büyüyen Yaman Koper karakterini canlandıran Çağatay Ulusoy ve zengin bir ailenin kızı olan Mira Beylice'yi canlandıran Serenay Sarıkaya yer aldı.

BİZİM HİKAYE / SHAMELESS

Bizim Hikaye

Bizim Hikâye, Medyapım imzalı, Fatih Aksoy'un yapımcılığını, Serdar Gözelekli'nin yönetmenliğini yaptığı, Hatice Meryem ve Banu Kiremitçi Bozkurt'un ise senaryosunu üstlendiği komedi ve dram türündeki Türk yapımı televizyon dizisidir. İstanbul'da çekilen dizi, 14 Eylül 2017 tarihinde FOX'ta yayımlanmaya başladı. Bir ABD dizisi olan Shameless'in Türkiye uyarlaması olan dizide anneleri tarafından terk edilen Filiz ve kardeşlerinin hayat hikâyesi anlatılmaktadır. 

KUZEY GÜNEY / POOR MAN

Kuzey Güneş

Kuzey Güney, Ay Yapım imzalı, Türk yapımı aksiyon, dram ve polisiye türündeki televizyon dizisi. 7 Eylül 2011 tarihinde Kanal D'de yayımlanmaya başlamıştır. Başrollerini Kıvanç Tatlıtuğ, Buğra Gülsoy ve Öykü Karayel paylaşmaktadır. 2 sezondan oluşan dizi, 26 Haziran 2013 tarihinde yayımlanan 80. bölümü ile final yaparak ekranlara veda etmiştir. Dizi, 1976 yapımı Rich Man, Poor Man adlı mini diziden uyarlanmıştır.

GALİP DERVİŞ / MONK

Galip Derviş

Siyah Kalp 2. bölüm yayınlandı! Siyah Kalp 2. bölüm yayınlandı!

Galip Derviş, Barakuda Film tarafından yapılıp Kanal D'de yayımlanan polisiye, dram ve komedi türündeki Türk televizyon dizisi. ABD yapımı Monk dizisinin yerli uyarlamasıdır. 5 sene önce karısı ölen ve obsesif kompulsif bir kişiliğe sahip dedektif Galip Derviş'in her bölümde farklı olayları inanılmaz bir dikkat ve zeka ile çözdüğü, komedi ağırlıklı polisiye bir dizidir.

DOKTORLAR / GREY'S ANATOMY

Doktorlaer

Doktorlar, Medyapım imzalı, başrollerini Kutsi, Yasemin Özilhan, Leyla Göksun, Bekir Aksoy, Melike Güner ve Yeşim Ceren Bozoğlu'nun paylaştığı, 2006-2011 yılları arasında Show TV'de yayımlanan medikal ve dram türündeki Türk televizyon dizisidir. Dizi, 28 Aralık 2006 tarihinde Show TV'de yayımlanmaya başladı. ABD yapımı Grey's Anatomy dizisinden uyarlananan dizide doktorların yaşantıları ve aşkları konu edilmektedir.

ANNE / MOTHER

Anne Dizi

Anne, yapımcılığını Medyapım ve MF Yapım'ın ortak üstlendiği, senaryosunu Berfu Ergenekon'un yazdığı aile ve dram türündeki Türk televizyon dizisidir. 9. bölümünden itibaren Merve Gür senaryoyu uyarlamıştır. Dizinin başrollerini Cansu Dere, Vahide Perçin ve Beren Gökyıldız paylaşmaktadır. Japonyadaki "Mother" dizisinin Türkiye uyarlamasıdır. Gerçek senaryo "Yuji Sakamoto"ya aittir. 

GÜNEŞİ BEKLERKEN / BOYS OVER FLOWERS

Gunesibeklerken

Güney Kore'nin ünlü dizisi Boys Over Flowers'tan uyarlanmıştır. başrollerini Emre Kınay, Hande Doğandemir, Kerem Bürsin, Yağmur Tanrısevsin, İsmail Ege Şaşmaz ve Ozan Osmanpaşaoğlu'nun paylaştığı gençlik ve drama türündeki Türk televizyon dizisidir. Dizi, 27 Temmuz 2014 tarihinde yayımlanan 54. bölümü ile final yaparak sona erdi.

İÇERDE /  KÖSTEBEK

İ Ç E R D E

İçerde, Ay Yapım imzalı, ilk bölümü 19 Eylül 2016 tarihinde yayımlanan, ABD yapımı Köstebek filminden uyarlanan, yapımcılığını Kerem Çatay'ın üstlendiği, yönetmenliğini Uluç Bayraktar'ın yaptığı, başrollerini Çağatay Ulusoy, Aras Bulut İynemli, Çetin Tekindor, Mustafa Uğurlu ve Bensu Soral'ın paylaştığı Türk yapımı aksiyon, polisiye ve dram türündeki televizyon dizisi.

SADAKATSİZ/ DOCTOR FOSTER

S A D A K A T S İ Z

Sadakatsiz, Medyapım ile Mednova imzalı, ilk bölümü 7 Ekim 2020 tarihinde yayınlanan, yönetmenliğini Neslihan Yeşilyurt'un üstlendiği, senaryosu ilk sezon Kemal Hamamcıoğlu ve Dilara Pamuk ikilisi, 2. sezondan itibaren ise Arzu Daştan Mutlu, Mustafa Mutlu, Gamze Arslan ve Nuriye Bilici dörtlüsü tarafından kaleme alınan, dram ve psikolojik gerilim türündeki Türk yapımı televizyon dizisidir. İngiliz yapımı Doctor Foster dizisinden uyarlanmıştır.

ADIM FARAH / LA CHİCA QUE LİMPİA

Adim Farah Kapak

Adım Farah, O3 Medya imzalı, ilk bölümü 1 Mart 2023 tarihinde yayınlanan, yönetmenliğini Recai Karagöz ve Adem Demir'in üstlendiği, senaryosunu Deniz Dargı, Cem Görgeç, Cenk Boğatur, Toprak Karaoğlu ve Seda Çalışır Karaoğlu'nun kaleme aldığı dram türündeki Türk televizyon dizisidir. 2017 yapımı Arjantin dizisi olan La Chica que Limpia'den uyarlanmıştır. Başrollerini Demet Özdemir ve Engin Akyürek paylaşmaktadır.

Muhabir: Buse SARI