Uyku apnesi nedir, neden olur, nasıl tedavi edilir? İşte soruların cevabı...
UYKU APNESİ NEDİR?
Uyku apnesi, solunumun uyku esnasında ani ve tekrarlayıcı bir şekilde durduğu ciddi bir uyku bozukluğudur. Günümüzde yaygın olarak görülen uyku apnesi rahatsızlığının ülkemizdeki sıklığı %5 ila 10 arasında değişkenlik gösterir.
Solunum bozukluğuna uyku apnesi diyebilmek için solunum durmasının en az 10 saniye olması gerekir. Rahatsızlığın farklı alt tipleri bulunur. Hastalığın belirtileri ise apnenin bu alt tiplerine göre farklılık gösterebilir.
UYKU APNESİ NEDEN OLUR?
Uyku apnesini birçok hazırlayıcı faktör vardır; birincisi şişmanlıktır. Şişman bireyde üst solunum yollarının iç çapı daralır. Bu uykudaki solunum sırasında hava yolunun kolay kapanmasına neden olur. Bir diğer neden üst solunum yolları dilatör kaslarının kasılma gücünün azalması sonucu diyaframın soluk alma sırasında, nefes almanın bitişinde hava yolunun kapanmasıdır. Bu uyku apnesi olarak adlandırılır. Bunun sonlanması için bireyde arousal denilen beyin uyanmasının olması ya da bireyin uyanması gerekir. Diğer önemli hazırlayıcı faktörler sigara içmek, alkol kullanmaktır.
UYKU APNESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Diyabet sorunu olmadığı halde gün için sürekli uyku hali,
Etraftakileri uyandıracak kadar sesli horlama,
Sık sık uyanma nedeniyle uyku bölünmesi
Durduk yere sinirli davranışlar, tartışmaya eğilim,
Sürekli baş ağrısı, çene sıkma, kas ve eklem ağrıları,
Depresyona meyiliniz giderek artması
Her zamankinden daha çok yemek yeme
Çalışma performansınızda ve verimliliğinde azalma gibi belirtiler varsa uzmana başvurulmalı.