Yabancı futbolcu cenneti
Neredeyse en iyi arkadaşlarıyla bile kavga edecek duruma geliyor yolda tartışanlar. Konu, kimin takımına gelen yabancı oyuncunun en iyisi olduğu! Türk takımları 28 kişilik kadrolarınd...
Neredeyse en iyi arkadaşlarıyla bile kavga edecek duruma geliyor yolda tartışanlar. Konu, kimin takımına gelen yabancı oyuncunun en iyisi olduğu!
Türk takımları 28 kişilik kadrolarında 14 yabancı oyuncu bulundurabiliyor. Yabancı kuralı geçen 23 yılda 14 kez değiştirildi. 1951’den 1966’ya kadar takımlar yalnızca 1 yabancı oynatabiliyordu. Yalnızca Fransa’dan bu yıl Süper Lig’e gelen oyuncu sayısı 21!
Yabancılarda nasıl peki? Örneğin “makine gibi milli takım” olan Almanya’da sınırlama yok ancak takımında en az 8 oyuncu altyapıdan gelecek. Nasıl ama! “Futbolun beşiği” İngiltere’de de yok ama en az 8’i o memlekette yetişmiş olacak. İtalya 1970’lerin sonunda İspanya ise 1980’lerin başında yabancı oyuncu olayına son vermiş. Çünkü ülke futbolları bitmek üzereydi. Son örnek Bayern Münih’ten gelsin. Adamlar sadece altyapı tesisini yenilemeye 70 milyon Euro harcamışlar.
Üç büyüklerin yaz transfer döneminde harcadıkları paralara bakalım:
Fenerbahçe - 17.9 milyon Euro
Beşiktaş - 15 milyon 850 bin Euro
Galatasaray - 12.1 milyon Euro
Nurullah Sağlam, 2012’de Mersin İdman Yurdu’nun başındayken bir röportajında yemekhanenin olmadığını, bazı oyuncuların dışarıdan yemek getirdiğini söylemişti.
Hıncal Uluç ise bir yazısında “Yabancıları yenmek için kurulan Galatasaray'ın tarihinde ilk defa milli takıma bir futbolcu daha verememesinin utancı mı büyüktür, yoksa Falcao gibi son 2 yıldır doğru dürüst futbol oynamamış birini transfer edip 25 bin kişiyle karşılaması mı daha önemlidir?” dedi.
Bursa’nın Orhaneli ilçesinde bir futbolcunun, Kütahya’da amatör kümede mücadele eden Muratlıspor’a bir av köpeği karşılığında transfer olduğunu biliyor muydunuz? Futbolcu Hasan Uysal ise durumu şöyle açıklamış “yöneticilerin bu cazip teklifini reddedemezdim”.
Başka bir bilgi Transfermarkt verisinden gelsin: Yabancı kuralının uygulandığı 5 sezonun 4'ünde Süper Lig kulüpleri transferde kar etmiş. Yerli oyuncu sayısının daha fazla olduğu yeni kuraldan önceki 13 sezonda ise kulüplerimiz zarar etmiş.
Geçmişte yabancı bir takıma giden oyuncu olduğunda takım ayrımı yapmadan gurur duyardık. Hatta attığı golleri haber bültenlerinde izler etkilenirdik. Şimdi yine gidiyorlar ne güzel. Ancak, yabancıların Türkiye’yi seçme nedenlerinin başında ‘ucuz pazar’ olarak nitelemeleri.
Türkiye’de 10 kulüp son üç ayda toplam 74 milyon Euro karşılığı oyuncu gönderdi. Bu ülkeler içinde Meksika dahi var. Peki madem iyi oyuncu neden Türkiye’de tutmuyoruz?
Yerli oyuncularla daha iyi sonuçlar alan bir lig ve milli takım hayal olmamalı.