YAHYA SİNVAR KİMDİR?

 29 Ekim 1962 tarihinde Gazze Şeridi’nin güneyinde yer alan Han Yunus Mülteci Kampı'nda dünyaya geldi.

Yahya Si̇nvar.jpg3

Yahya Sinvar  Filistinli bir politikacı ve Gazze Şeridi'ni kontrol eden Sünni İslamcı siyasi ve askeri örgüt Hamas'ın Gazze Şeridi lideridir. İsmail Haniye'nin yerine geçtiği Şubat 2017'den bu yana Hamas'ın Gazze'deki lideridir. Yahya Sinvar Hamas'ın güvenlik aygıtının kurucularından biriydi. İsrail ile işbirliği yaptığından şüphelenilen kişileri öldürmesi ona "Han Yunus Kasabı" lakabını kazandırdı.

Yahya Si̇nvar

İsmail Haniye gibi aslen 1948’de İsrail’in işgal ettiği topraklarda kalan Askalan (Aşkelon) kentinden olan Sinvar, yüksek öğrenimini Gazze İslami Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümünde tamamladı.

Yahya Si̇nvar.jpg4

İsrail tarafından, ilk defa 1982 yılında tutuklanan ve 4 ay hapis yatan Sinvar, 1985 yılında "gizli bir örgüt kurmak" suçundan ikinci kez tutuklandı.

Yeni Gümüşhane Valisi Aydın Baruş kimdir? Yeni Gümüşhane Valisi Aydın Baruş kimdir?

Yahya Si̇nvar1

Sinvar, 1988’de İsrail tarafından tutuklandığında 4 kez ağırlaştırılmış hapis cezasına mahkum oldu ve 23 yıl hapis yattıktan sonra serbest bırakıldı.

Sinvar, 2017'de Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı seçilen İsmail Haniye'nin yerine Hamas'ın Gazze'deki Siyasi Büro Başkanı görevine geldi.

Arap basınında Mayıs 2021'de çıkan haberlerde, Sinvar'ın İsrail hava saldırısından kurtulduğu aktarıldı.

Muhabir: Ali Baran Fayık