İnsanların büyük bir çoğunluğu hayatın belli dönemlerinde zayıflamak için uğraşmış ve diyet kavramı ile karşılaşmıştır.

Gerek sağlık problemleri gerek dış görünüşle ilgili şikayetler diyet programlarını adeta zorunlu kılmıştır. Peki, insanların kaçı bu programlara uzman eşliğinde başlıyor?

Diyet (1)-1

Bilinçsiz Yapılan Diyetin Sakıncaları

Yaz aylarının gelmesi, tatil planlarını yapılması diyet isteğini filizlendirebilir. Bazı insanlar sağlıklı diyet tavsiyeleri için iyi bir diyetisyen arar, bazıları ise bilinçsiz bir diyet uygular. Yanlış diyet yaptığınızda ne gibi durumlarla karşılaşacağınızı bilmek ister misiniz? İşte, bilinçsiz diyet uygulamalarının ortaya çıkarabileceği sorunlar:

Dengesiz beslenmeye yol açar

Uzman diyetisyenler vücudun yüksek performansta kalabilmesi için tutarlı bir besin listesi hazırlar. Ana besin gruplarını kesmez çünkü bunun hayati önem taşıdığının farkındadır. Hazırlanan liste kişinin ihtiyaçlarına göre düzenlenir. Fakat rastgele yapılan bilinçsiz diyetlerde bu besin dengesine rastlanmaz. Bu da vücut performansını olumsuz yönde etkiler.

Diyetisyen (1)

Psikolojik sorunlara neden olur

Yiyeceklerin psikolojik etkileri birçok bilim insanı tarafından araştırılmış ve bu konuda onlarca makale yazılmıştır. Örneğin, bağırsaklar ve psikolojinin eş zamanlı olarak hareket ettiği ispatlanmış bir gelişmedir. Bazı gıdaların eksik ya da fazla tüketilmesi kişide stres, gerginlik, endişe hormonlarının artışına neden olur. Bu da psikolojik bazı problemlerin önünü açar.

 Sosyal hayat kısıtlanır

Rastgele yapılan diyetlerin birçoğu katıdır. Kişi, bu diyete uymakta zorlanacağını düşünerek kendini sosyal hayattan izole eder. Örneğin, arkadaşlarınızla önceden planladığınız akşam yemeğini iptal edersiniz çünkü yasaklanan yiyecekleri tüketme endişesi taşırsınız.

Moda Diyetler 1

Geçici önerilere alışkanlık kazandırır

Bir hafta boyunca kesintisiz olarak aynı şeyi yapabilirsiniz. Az tüketmek gelecek haftalar için motive edici olabilir. Ancak, sağlıklı beslenmek devam eden olumlu etkiyle gerçekleşir.

Enerji kaybına neden olur

Yetersiz olan herhangi bir diyet sağlıklı beslenmek demek değildir. Sağlıklı beslenmek, günlük aktivitelerinizi rahatça yapabileceğiniz şekilde beslenme anlamını taşır. Bu yüzden de bilinçsizce yapılan diyetler enerji kaybına dolayısıyla da kişinin işlevselliğine olumsuz etkide bulunur.

Yanlış Diyet Programları Sağlığımızı Nasıl Etkiler?

Uzman diyetisyenler, diyetin ana amacının kişiyi sağlıklı bir vücuda kavuşturmak olduğunu söylemektedir. Dolayısıyla, yanlış diyetlerle hemen fazlalıksız vücuda sahip olmaktansa sağlıklı bir vücuda adım adım yaklaşmak daha önemlidir. Burada, dikkat edilmesi gereken şey açlık ve diyet kavramıdır. Diyet, gıda kombinleri ile kişiyi daha sağlıklı bir vücuda kavuşturmayı amaçlar. Yanlış diyet ise tamamen açlığa dayalı bir kavramdır.

Vücudu bilinçsiz bir şekilde yok etmek ile sağlıklı diyet yapmak farklı şeylerdir. Uzman eşliğinde yapılan diyetle sağlıklı bir şekilde kilo verilirken, yanlış diyet uygulamalarıyla kiloyla birlikte sağlıktan da birer parça kaybedilir. Kesin bir gıda kısıtlamasına girilmesi ve hatta çoğu zaman tamamen tek bir tip beslenme şekli uygulanılması ciddi, geri dönüşü olmayan sağlık problemlerine yol açacaktır.

Diyetisyen 5)

Yanlış diyet nedeniyle yaşayabileceğiniz sağlık sorunları

Kas kaybı

Hedefiniz sağlıklı kilo vermek değil, hızlı kilo vermek olduğu zaman vücudunuzu bir şok haline sokarsınız. Vücut, kendini korumaya almak için yağ dokusunu saklamaya başlar. Siz kilo verdiğinizi zannederken kaybettiğiniz aslında kaslarınızdır.

Adet düzensizlikleri

Diyet esnasında meydana gelen hormonal dengesizlikler adet düzensizliğine yol açabilir.

Saç dökülmesi

Yediğimiz yiyecekler ve içtiğimiz içecekler vücudumuzun vitamin değerleri için önemlidir. Bu gıdaların aniden kesilmesi dokuları besleyen vitaminlerin zaman içerisinde yok olmasına neden olur. Saç dökülmesi, bu sonuçların yol açtığı sorunlardan birisidir.

2024 Nobel Tıp Ödülü Sahipleri Belli Oldu 2024 Nobel Tıp Ödülü Sahipleri Belli Oldu

Baş ağrısı

Yeterli beslenmemek ya da belirli gıdaların yoğun tüketilmesi migren gibi baş ağrısı problemlerini tetikleyecektir.

Baş dönmesi

Açlık, tansiyon değerlerinin oynamasına yol açar. Özellikle düşük seyreden tansiyon baş dönmesiyle sonuçlanacaktır.

Ruh hali değişiklikleri

Sürekli aç olmak ruh halinde değişiklik meydana gelmesine neden olur.

Safrada ve karaciğerde meydana gelen hasarlar

Vitamin alacağınız gıdaların kesilmesi veya vitamin kaynağı olsa bile tek bir yiyeceğin fazla tüketilmesi safra ve karaciğer değerlerini bozmaktadır.

Yavaşlamış metabolizma

Yavaşlayan metabolizmanın ana nedeni yetersiz veya yanlış beslenmedir. Yanlış beslenme ile bağırsaklar beslenemez ve dolayısıyla da bir yavaşlık söz konusu olur. Bu, ileride oluşacak problemlerin ön sinyalidir.

Diyetisyen (2)

Anksiyete ve depresyon

Aç kalan insan kendini gergin hisseder. Zaman içerisinde sosyal hayat azalır ve bu da depresyonla sonuçlanır. Diyete bir kez bile uyulmadığında suçluluk duygusu belirir.

Bozulmuş böbrek fonksiyonları

Tüketilen gıdalardan en çok etkilenen organ böbreklerdir. Yanlış beslenme sonucunda böbrek değerlerinde bozulma meydana gelir.
Bağışıklık düşüklüğü: Bağışıklığı güçlü tutmanın sırrı sağlıklı beslenmekte saklıdır. Beslenmenizi ihmal ettiğinizde vücudunuzun savunma sistemi zayıflar. Bu da ağır sağlık sorunlarına ve enfeksiyonlara davetiye çıkarır.

Muhabir: Buse Sarı