Likya Yolu'nda turizm hareketliliği arttırılacak Likya Yolu'nda turizm hareketliliği arttırılacak

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile Anadolu El Sanatlarını Yaşatma ve Geliştirme Derneği (ANELSANDER) arasında geleneksel el sanatlarını yaşatmak ve bu mesleklerin standartlarını belirlemek için işbirliği protokolü imzalandı.

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğü ile Anadolu El Sanatlarını Yaşatma ve Geliştirme Derneği (ANELSANDER) arasında işbirliği protokolü imzalandı. Protokol imza törenine MYK Yönetim Kurulu ve Kurum Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi ve ANELSANDER Başkanı Uğur Bent Türker’in yanı sıra kurum ve dernek yöneticileri katıldı.

“Atalarımızdan kalan kültürel mirasımızı gelecek nesillere taşımamıza vesile olmasını diliyorum”

MYK Yönetim Kurulu ve Kurum Başkanı Prof. Dr. İlhan, ata yadigarı mesleklerin tanımlanması ve gelecek nesillere aktarılması için uzun süredir çalışma yapmayı planladıklarını ifade etti. İlhan, Anadolu’da yaşadığı bilinen geleneksel sanat ve zanaatların gün ışığına çıkartılması amacıyla ANELSANDER ile 6 Haziran 2023 tarihinde 21 meslekte standart hazırlamak üzere çalışmalara başladıklarını kaydederek, “Sadece Mesleki Yeterlilik Kurumu ve sivil toplum kuruluşuyla olmaktan öte Kültür ve Turizm Bakanlığı paydaşlarımızdan birisi. Bu yüzden de bu çalışmaya başlarken Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile bir arada yapalım ve protokolü birlikte imzalayalım diye düşündük. İmzalayacağımız bu üçlü protokolün tüm taraflara hayırlı olmasını ve bize atalarımızdan kalan kültürel mirasımızı gelecek nesillere taşımamıza vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

“Şu anda 6 bin 335 kültürel miras taşıyıcısı sanatçımız var”

Geleneksel kültürel mirasın keşfedilmesi ve önce bugüne, sonra da geleceğe aktarılmasının kıymetli olduğuna dikkati çeken Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Terzi, “17 Ekim 2003 tarihinde Paris’teki 32. Genel Konferansta’ki kararla Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’nin 2006 yılından beri tarafıyız. UNESCO’ya 30 unsurla birlikte dahil olup, şu an dünyada ikinci konumda olan bir ülkeyiz. Şu anda 6 bin 335 kültürel miras taşıyıcısı sanatçımız var. 6 bin 335 sayısının 2 bin 270’i el sanatlarıyla uğraşan sanatçılarımız. Bunların anlatılması, görünür olmasının sağlanması çok önemli. Dolayısıyla bugün atılmış olan bu imza da bu görünürlüğü daha iyi bir noktaya getirecek” ifadelerini kullandı.

Yaşayan Miras

ANELSANDER Başkanı Türker ise şunları söyledi:

“Kültürel değerlerimizi yaşatan, geleneğe aktaran sanatkarlarımızın belli bir disiplin altında terminolojik olarak da belli bir disiplin altında yaptıkları sanatın ifade edilmesiyle ilgili bir çalışmanın altına elimizi koyduk. Neticede kuşaktan kuşağa aktardığımız bu el emeği göz nuru sanatlarımızı disiplin altına almak, standart çalışmasını yapmak üzere önemli bir başlangıç için buradayız. Hakikaten bu süre içerisinde bizler de birçok şeyi bilmediğimizi gördük. Onlarla tekrar yenilendik, donandık hakikaten. Bu tarihe geçecek önemli çalışmada üst kurumumuz her anlamda bizim her zaman yanımızda olan, her çalışmamıza destek veren Kültür ve Turizm Bakanlığımızın değerli mensuplarına ve Mesleki Yeterlilik Kurumumuza çok teşekkür ediyoruz. Bu kıymetli çalışmanın da bir an önce çok uzun yıllara yayılmadan tamamlanması için bizler de gayet içerisinde olacağız.”

Konuşmaların ardından üçlü protokol imzalandı. Protokolle kültürel miraslardan talikacı, bastoncu, yemenici ve ebru sanatkarı mesleklerinin standartları da belirlendi. Hazırlanacak meslek standartları ile Türkiye’de icra edilen geleneksel sanat ve zanaatların kalıcı olması ve meslek mensuplarının kamuya açık meslek tanımlarının yapılması ve bu alanda nitelikli ve yeni meslek erbaplarının yetişmesi hedefleniyor.

Kaynak: İHA