Haber - Atila Göker
Saçlarımızın, tırnaklarımızın ve dişlerimizin sağlıklı kalmasına kadar bir çok alanda yardımcı önemli bir unsur olan kolajen içeriği faydaları ve kullanım şekli ile oldukca merak konusu. Peki kolajen nedir? Faydaları nelerdir? İşte tüm merak edilenler...
Kolajen Nedir?
Kolajen, vücut proteinin yüzde 30’unu oluşturan, ciltte, tendon gibi kaslarda, kemiklerde ve bağ dokularına sağladığı güç ve esneklik ile eklem sağlığı, cildin esnekliği ve dayanıklılığından sorumlu, insan vücudunun ürettiği, vücutta en bol bulunan proteindir.
Cildimizin dörtte üçünü, vücut proteinin ise üçte birini oluşturarak kemik, kas ve kanda bulunur. Yaş aldıkça var olan kolajen parçalanır ve vücudun yeni kolajen üretimi zorlaşır. Bu yüzden birçok kişi belli bir yaştan sonra kolajen takviyesi almaya başlar.
Kolajen Çeşitleri Nelerdir?
Kolajen proteininin en az 16 farklı türü vardır. Bunların hepsi birbirinden farklı hücre tipleri tarafından üretilir ve farklı dokuların birleştirilmesinde rol oynarlar. En yaygın olanları Tip I, Tip II, Tip III, Tip IV ve Tip V kolajenlerdir
Kolajen Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?
Cilde sıkı bir görüntü, dayanıklılık ve esneklik kazandıran kolajen, vücudun pek çok kritik parçasını oluşturur ve ana rolü olarak yapı, güç ve destek sağlar. Cilt nemini korumak ve osteoartrit (kireçlenme) ağrısını hafifletmek için kolajenden faydalanılır. Bunun yanında kan basıncını ve kan şekeri seviyelerini düşürme gibi durumlara da etki eder. Kolajen faydaları şu şekilde açıklanabilir:
Kolajen yaşlandıkça kemiklerde oluşabilen kırılganlığı azaltarak, güçlendirir
Kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur
Kan damarları ve lenf düğümleri oluşturmaya yardımcı olup, bağışıklık sistemini destekler.
Ölü cilt hücrelerinin değiştirilmesinde rol oynar
Cilt hidrasyonu ve elastikiyeti sağlayarak, güç ve esneklik kazandırır
Eklem ağrılarını hafifletir
Kemik kaybını önleyip, kas kütlesini arttırır
Kırışıklıkları azaltmaya yardımcıdır
Saç derisine iyi gelir ve saçları güçlendirir
Tırnakların daha az kırılmasında etkilidir
Kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olur.
Vücutta Kolajen Nasıl Artırılır?
30 yaşından sonra kolajen kaybı başlar ve yaş almakla beraber ilerler. Stresten uzak kalmak, egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek vücutta kolajen miktarının artmasında önemli rol oynar. Vücutta oluşan kolajen kaybı üretimini artırmak için takviyelerden yararlanabilirsiniz ya da şu önerileri uygulayabilirsiniz:
Kemik suyu tüketmek vücutta kolajen miktarını artırır.
Güneş koruyucu kullanmak vücuttaki kolajeni korumaya yardımcı olur.
Cilt yapısında bulunan Hyaluronik asit kolajen üretiminde önemli rol oynar.
Cildin kolajen üretimi için C vitamininden yararlanılabilir.
Günlük sıvı miktarı karşılandığında vücuttaki kolajen korunur.
Kolajen Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kolajen takviyesi alırken, ürünün kalitesine dikkat etmek önemlidir. Kaliteli kolajen takviyeleri genellikle hidrolize edilmiş kolajen içerir. Hidrolize edilmiş kolajen, daha küçük moleküllerden oluşur ve daha kolay emilir. Ek olarak, ürünün doğal kaynaklı olmasına ve sertifikalı olmasına dikkat edin.
Hangi besinler kolajen üretimine yardımcı olur?
En iyi doğal kolajen kaynakları kemik suyu, tavuk, balık, kabuklu deniz ürünleri ve sığır etidir. Ayrıca, C vitamini, bakır ve silikon gibi besin maddeleri de kolajen üretimine yardımcı olabilir.