Yer Demir Gök Bakır

Yer Demir Gök Bakır, Yaşar Kemal'in Dağın Öte Yüzü üçlemesinin ikinci romanıdır. 1963 yılında yayımlandı. Üçlemede, Yalak...

Abone Ol

Yer Demir Gök Bakır, Yaşar Kemal'in Dağın Öte Yüzü üçlemesinin ikinci romanıdır. 1963 yılında yayımlandı. Üçlemede, Yalak köylülerinin yaklaşık olarak on üç aylık bir süreyi kapsayan yaşam mücadeleleri anlatılır. Yer Demir Gök Bakır'da köylülerin Adil Efendi'ye olan borçlarını ödeyemeyecek olmalarının onlarda yarattığı korku ve bu durumdan kurtulmak için bir ermişe dönüştürdükleri Taşbaş'ın öyküsü anlatılır. Bu yapıtta Muhtar Sefer ile Taşbaş arasındaki mücadele anlatının odağını oluşturur.

Roman, Zülfü Livaneli tarafından 1987 yılında aynı adla sinema filmine uyarlandı. Ayrıca Yaşar Kemal'in Teneke'den sonra oyunlaştırdığı bir diğer eseridir. 1977 yılında Fransa Eleştirmenler Sendikası tarafından En İyi Yabancı Roman Ödülü'nü aldı.

Roman sağlam bir Yaşar Kemal klasiği, filmi daha izleyemedim bir şey diyemem ancak kitabı konusu ve verilmek istenen mesajlar, gerçekten kitabı bir daha okumaya değer kılıyor. üçlemenin önsözünde, zor koşullar altında yaşayan insanların çevre şartlarına uyum sağlamaya çalışırken bir yerleri iyice sıkışınca kendi kendi efsaneler uydurmasından bahsedilmiş ve bu kitabın içeriğinde beleş olarak insan davranışları ve sürü psikolojisi çok net verilmiş, işlenmiş.

Kelime ve söz öbeği dağarcığımı da baya ilerletti hakketten, belki de son zamanlarda paso kişisel gelişim, otobiyografi falan okumamdan romanların bu yanını unuttum, bilemiyorum. ikircikledim baya. Sıradan olanın olağanüstüne, bilinenin esrarengize dönüştüğü tekinsiz bir atmosferde Yaşar Kemal soluksuz okunan bir roman yaratmıştır. 

Yiyeceklerin gizlice saklandığı mağaralar, köylünün borcunu ödeyemediği için yaşadığı korku, dine ve ermişlere duyulan güven, muhtar ve köylü arasındaki rekabet, gelecek endişesi destansı bir anlatımla betimlenir. Türk edebiyatındaki yeri her zaman eşsiz kalacak bir romandır yer demir gök bakır.