YEŞİL PASAPORT(HUSUSİ PASAPORT) NEDİR?
Yeşil pasaport, belirli devlet memurlarına, eski bürokratlara ve belirli koşulları sağlayan kamu görevlilerine verilen ve 5 yıllık süre ile geçerli olan özel bir pasaport türüdür.
Resmi adı “hususi pasaport” olsa da yeşil renkli olması sebebiyle “yeşil pasaport” olarak da bilinir. Bu pasaport, sahibine birçok ülkeye vizesiz seyahat etme imkânı tanır ve genellikle normal pasaportlara göre daha geniş haklara sahiptir.
YEŞİL PASAPORT KİMLERE VERİLİR?
1- TBMM Eski Üyeleri ve Eski Bakanlar,
2- Kadro derecesi 1,2 ve 3. derece olarak çalışan veya bu kadro derecesinden çalışmakta iken EMEKLİ olan devlet memurları.
3- 1.2. ve 3. derece kadro karşılığı çalışan ve bu derecelerde sözleşmeli olarak çalışmakta iken EMEKLİ olan devlet memurları.
4- Kadro karşılığı olmaksızın çalışıp emekli kesenekleri 1,2 ve 3. derece üzerinden kesilerek T.C. Emekli Sandığına yatırılan çalışanlar ile bu durumda çalışırken EMEKLİ olan sözleşmeli devlet memurları
5- Görevleri Süresince İl, İlçe ve 1. Kademe Belde Belediye Başkanları
6-Özelleştirme kapsam ve programına alınan/özelleştirilen T.C. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarından;
· Özelleştirilmeden önce hususi pasaport alma hakkını elde etmiş bulunmak,
· Kuruluş sermaye payının en az %51’i devlete ait kamu kuruluşu olmak,
· Sosyal Güvenlik yönünden T.C. Emekli Sandığına bağlı olmak,
· Kamu görevlisi olmak,
· 4603 Sayılı İş Kanununa tabi olmak şartlarının tamamını taşıyan ve bu şartları taşırken EMEKLİ olan veya ÇEKİLEN personel.
7-Özelleştirilen Türk Telekom Müdürlüğü çalışanlarından;
· Özelleşmeden önce hususi damgalı pasaport alma hakkını elde ekmiş bulunmak,
· Kapsam dışı Personel statüsünde çalışması şartlarının tamamını taşıyan veya bu şartları taşırken emeklilik/çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılanlar.
8- Yukarıdaki 1,2,3,4,5,6 ve 7. maddede belirtilen şartları taşıyanların eşlerine, reşit olmayan çocuklarına ve evli bulunmayan, iş sahibi olmayan öğrenimine devam eden kız ve erkek çocuklarına (Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim Fakültesi dâhil öğrenim gördükleri okuldan öğrenci olduğunu belgelemek şartı ile) 25 yaşını dolduruncaya kadar Hususi Damgalı Pasaport düzenlenmektedir.
9- 18 yaşını doldurmuş olsa dahi evli bulunmayan, iş sahibi olmayan aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği (tam teşekküllü Devlet Hastanesinden alacakları) sağlık kurulu raporu ile belgelenen hak sahibinin çocuklarına yaş sınırı olmaksızın Hususi Damgalı Pasaport düzenlenmektedir.
10- Hususi Pasaportlar 5 yıllık süreyle verilir. İl, İlçe ve 1. Kademe Belde Belediye Başkanlarına ise görevleri süresince hususi pasaport tanzim edilir.
Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?
Yeşil pasaport almak için ilk olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün web sitesi üzerinden online randevu almanız gerekir. Randevuya gitmeden önce gerekli belgeleri eksiksiz olarak tamamlamalı, pasaport defter bedelini ödemelisiniz. Evraklarınızla birlikte randevu gün ve saatinde ilgili Nüfus Müdürlüğü üzerinden pasaport başvuru işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
Yeşil Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Yeşil pasaport almak için gerekli olan evraklar başvuru sahiplerinin mesleki statüsüne göre aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Çalışanlar: Memurun çalıştığı kurumun İl Müdürlüğü, Bölge Müdürlüğü ya da Genel Müdürlüğü tarafından tanzim edilerek daha önce imza sirküleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderilen, memur ile birlikte pasaport alacak olan aile üyelerinin de kimlik bilgilerinin yer aldığı hususi pasaport talep formu.
Emekliler: Emekli olunan tarihteki kadro derecesi ve görev ünvanını gösteren emeklilik yazısı.
İstifa Eden veya Çekilenler: İstifa edilen veya çekilme olunan kurumdan kadro derecesi ve görev ünvanını gösteren istifa/çekilme yazısı.
Vefat Etmiş Hak Sahipleri: Hak sahibi eş adına, hak sahibinin çalıştığı kurumdan vefat edilen tarihteki kadro derecesi ve ünvanını gösteren yazı.
18 Yaşından Küçükler: Velilerden alınan muvafakatname, öğrenci belgesi, nüfus cüzdanı, 2 adet biyometrik fotoğraf.