Yılbaşı ile ilgili inançlar, özellikle üzüm yemek gibi gelenekler, kültürel ve dini inançlara dayanmaktadır. Ancak bu tür uygulamalarla ilgili Kuran'da doğrudan bir referans bulunmamaktadır. İslam'da yılbaşı kutlamalarıyla ilgili kesin bir yasak veya emir bulunmamakla birlikte, bazı dini otoriteler ve alimler, bu tür kutlamaların İslam'a uygun olup olmadığı konusunda farklı görüşlere sahip olabilir. 

Yılbaşında Masanın Altında Üzüm Yemek Ne Anlama Gelir

SGK'dan 6 CHPli belediyeye haciz kararı SGK'dan 6 CHPli belediyeye haciz kararı

Yılbaşında 12 Üzüm Yemek Ne Anlama Gelir?

Yılbaşında 12 üzüm yemek, genellikle İspanya ve Latin Amerika'da popüler bir gelenektir. Her üzüm tanesi bir ayı temsil eder ve yılın her ayında bir dilek dilemek için her üzüm yenir. Bu gelenek, yılın başarılı ve mutlu geçmesini dilemek için yapılır.

Yılbaşında Masanın Altında Üzüm Yemek Günah Mı

Yılbaşında Masanın Altında Üzüm Yemek Ne Anlama Gelir?

Yılbaşında masanın altında üzüm yemek de, bir inanca dayalı bir uygulamadır. Bu gelenekte, üzüm yenirken masanın altına girmek, yıl boyunca uğurlu ve şanslı bir yıl geçirileceği anlamına gelir. Ancak, bu davranışın dinsel bir dayanağı yoktur ve genellikle kültürel bir alışkanlıktır.

Üzüm Yemek

Yılbaşında Masanın Altında Üzüm Yemek Günah Mı?

İslam dininde, bu tür geleneksel uygulamalar, şeriat hükümlerine aykırı değilse, doğrudan günah sayılmaz. Ancak, dini inançlar ve uygulamalarla bağdaştırılmayan bir şekilde aşırıya kaçmak, örneğin dini inançları zedelemek veya İslam’a aykırı davranışlar sergilemek günah olabilir. Yılbaşının kutlanması veya bu gibi geleneklerin uygulanması, kişinin niyetine ve dini anlayışına bağlı olarak değerlendirilir.

Kur'an'da Yılbaşı ile İlgili Ayetler

  • Hadîs-i şerîfte: "Kim bir kavme benzemeye çalışırsa, o da onlardandır." buyrulmuştur. (Ebû Dâvûd, Libâs, 4/4031)
  • Yüce Peygamberimiz (s.a.s.) bir hadis-i şerifinde şöyle buyuruyor: "Bizden gayrisinin sünnetiyle amel eden bizden değildir." (Sahihul cami, 5439)
  • Bir başka ifade ile ise peygamberimiz: "Bizden başkasına benzeyen bizden değildir. Yahudilere ve Hristiyanlara benzemeyin. Yahudilerin selamları parmaklarla, Hristiyanların selamı avuç içiyledir" buyurdu. (Sahihul cami, 5435)
  • Peygamberimiz (s.a.s.) bir hadis-i şerifinde ise şöyle buyurmaktadır: "Karış karış, arşın arşın sizden öncekilerin yollarına uyacaksınız. Hatta onlar bir keler deliğinden girse siz de gireceksiniz." Ashab-ı Kiram: "Bizden öncekilerden maksat Yahudi ve Hristiyanlar mı ey Allah'ın Resulü?" tarzında soruları üzerine: "Onlar değilse ya kim?" diyerek kâfirlere benzemeyi kesin bir dille yasaklamıştır. (Elbuharı enbiye 51, Müslim ilim 6)
  • Yüce Allah (c.c.), Kur'an-ı Kerim'de mealen şöyle buyuruyor:
  • "Sizden önce kitap verilmiş Yahudi ve Hristiyanların ekseriyetine inanırsanız, itaat ederseniz sizi döndürürler, gâvur olmaya çevirirler. Ey inananlar; Yahudi ve Hristiyanlara uyarsanız sizi bu iman şerefinden ayırıp gâvur ederler, cehennemde kendilerine arkadaş ederler." (Ali İmran 100)
  • Ayet-i kerîme: "Kim Allâh'a ve Resûl'e itaat ederse işte onlar, Allâh'ın kendilerine lûtuflarda bulunduğu peygamberler, sıddıklar, şehidler ve sâlih kişilerle beraberdir. Bunlar ne güzel arkadaştır!" (en-Nisâ, 69)

Yılbaşı Kutlamak Günah Mı?

Kur'an'da yılbaşı kutlamalarıyla ilgili doğrudan bir yasak bulunmamaktadır. Ancak bazı alimler, yeni yıl gibi batı kökenli kutlamaların İslam kültürüyle bağdaşmadığını savunabilir. Bununla birlikte, İslam’da önemli olan, bu tür kutlamaların içeriği, amacı ve bireysel davranışların İslam’a uygun olup olmadığıdır. Eğer bir kişi, yılbaşı kutlamalarını İslam’a aykırı bir şekilde yaparsa, örneğin içki içmek, israf yapmak veya aşırı eğlencelere katılmak gibi, bu davranışlar İslam’a uygun olmayabilir.

Kaynak: Haber Merkezi