Özel Haber: Kadir GÜRHAN
Her yıl binlerce genç yurtdışında dil eğitimi, sertifika programı, master ve doktora gibi eğitimler almak için ilgili programlara başvuru yapıyor. Başvuru yapıp giden birçok öğrenci ise gittikleri ülkelerde kalmanın yollarını arıyor. Türkiye’den yaklaşık olarak yıllık yurtdışına giden öğrenci sayısının 80.000 ile 100.000 arasında değiştiğine vurgu yapan Ankara Yurtdışı Eğitim Fuarlarının Genel Müdürü Engin Coşar, “Yurtdışına başvuru yapan yüksek lisans öğrenci sayısı lisans öğrencisinden daha fazla. Türk öğrencileri yurtdışına daha çok yüksek lisans programları için gidiyorlar. Çünkü aileler lisans seviyesindeki öğrencilerin yaşını küçük bulabiliyorlar” dedi.
Dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesinden birçok temsilci, Başkentte düzenlenen Yurtdışı Eğitim Fuarı’nın tanıtımına katıldı. 100 den fazla yabancı okulun katıldığı Yurtdışı Eğitim Fuarı'nın tanıtımı Ankara’da bir otelde gerçekleştirildi. Dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesinden birçok temsilcinin de yer aldığı fuara, ABD ve İsveç Konsolosluk yetkilileri, İrlanda Vize Ofisi çalışanları, EducationUSA ve British Council yetkilileri de katıldı.Fuara gelen katılımcılar dil eğitimi, lisans ve yüksek lisans başta olmak üzere, yurt dışında lise, master, work and study, work and travel ve sertifika programları konularında dünyanın dört bir yanından gelen okul yetkililerinden bilgi aldı. Gazetemize açıklamalarda bulunan Ankara Yurtdışı Eğitim Fuarlarının Genel Müdürü Engin Coşar, yurtdışı eğitimle ilgili merak edilen birçok soruya cevap verdi.
Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
Engin Coşar, Ankara Yurtdışı Eğitim Fuarlarının Genel Müdürüyüm. Uzun zamandır yurt dışı eğitim danışmanlık sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Hem yurtdışında getirdiğimiz okulların öğrencilerle buluşması, hem de yurtdışına giden öğrencilere aracılık ediyoruz. Dolayısıyla yurt dışına gitmek isteye öğrencilere her türlü opsiyonu sünüyoruz, onlara tüm süreçlerle ilgili yardımcı oluyoruz, danışmanlık sünüyoruz.
“BÜTÇELERLE İLGİLİ, BURSLARLA İLGİLİ BİLGİLER VERİLİYOR”
Bu fuarın düzenlenmesinin amacı ya da misyonu nedir?
Yurtdışında birçok farklı ülkede Amerika’da, İngiltere’de ve Kanada’da gibi birçok farklı ülkeden üniversiteler, okular, dil okulları Türkiye’ye geliyorlar ve burada Türk öğrencilerle buluşuyorlar, onlara kendi okullarını, sundukları eğitimi anlatıyorlar, program tiplerini anlatıyorlar. Bütçelerle ilgili, burslarla ilgili bilgiler veriyorlar. Öğrencilerimiz bu fuara katılarak aslında bir gün içerisinde birçok farklı ülkeden gelen üniversitelerden, dil okullarından bilgi alma şansına sahip oluyor. Kendi açısından değerlendirme yaparak, hangi ülke, hangi okul benim için daha uygun tespit ederek ona göre karar veriyorlar.
“YURT DIŞINDA EĞİTİM ALAN ÖĞRENCİLER ORADA KALMAK İSTİYOR”
Yurtdışında eğitim almak için başvuran öğrencilerin orada yaşamak gibi amaçları da oluyor mu?
Bizim aslında öğrenci dediğimiz kişiler her zaman öğrenci değil. Bizim için öğrenciler, aynı zamanda üniversiteyi bitirmiş, çalışma hayatına başlamış kişiler de bizim için öğrencidir. Neden? Çünkü biz öğrencilerin yurt dışına gitmesine, yurt dışında eğitim almasına aracılık ediyoruz. Gönderdiğimiz öğrencilerin bazılarının amacı; gittiği ülkede belirli bir süre kalıp, orada eğitim alıp ve sonrasında Türkiye’ye gelerek gerek çalışma hayatına, gerekse de eğitim hayatına devam etmek olabiliyor. Bazı öğrencilerimiz ise yurt dışına giderek daha uzun süre kalmak istiyorlar, aldıkları eğitimin arkasından çalışarak deneyim de kazanmak istiyorlar. Hatta mümkün olursa; o ülkede daha uzun süreli kalarak hayatını orada devam etmek isteyen öğrencilerimiz de oluyor. Aslında her amaçla öğrenciler buraya geliyorlar. Öğrenciler yurt dışında eğitim aldıktan sonra belirli sürelerde kalma hakkına sahip oluyorlar. Örneğin İngiltere’de bir öğrenci lisans ya da yüksek lisans eğitimini aldıktan sonra iki yıl İngiltere’de kalarak oturum veya çalışma iznine sahip oluyor.
“BİRÇOK ÜLKE EĞİTİMDEN SONRA KALMA İZNİ VERİYOR”
Hangi ülkeye rağbet daha çok?
Başvuran kişiler biraz daha çalışma olanaklarına bakıyorlar. Mesela Kanada ve İngiltere’nin verdiği bir yıllık ya da iki yıllık oturma izinleri bu konuda önemli oluyor. Keza aynı şekilde ilanda da iki yıllık çalışmadan sonra oturma izni veriyor. Bu tarzda ülkelere şu anda rağbet biraz daha fazla. Çünkü bu ülkelere normal öğrencilerimiz gidiyor bir de genç profesyoneller de buraları tercih ediyor. Birçok yerde İngilizce zorunlu akademik akademik programlara katılmak için bulunuyor ama bazı üniversitelerimiz öğrencileri düşük İngilizce seviyeleri ile kabul edebiliyor. Ne yapıyorlar? Önce öğrenciye belirli bir seviyede İngilizce eğitimi veriyorlar. Önce öğrencinin bu açığını kapatıyorlar sonra da öğrenci öğrencinin akademik programını başlatıyorlar. Bundan dolayı daha düşük seviyeye sahip İngilizce bilen öğrenciler de bu programlara katılabiliyor. Keza bugün fuarımızda bazı dil okulları da bulunuyor. Bazı öğrencilerimiz önce dil okullarına gidiyor. İngilizcesini iyi bir seviyeye getiren öğrenci daha sonra ilgili üniversitenin lisans ya da yüksek lisans programlarına başvuru yapıyor.
“TÜRKİYE’DE EĞİTİM ALMAK OLDUKÇA PAHALI”
Biraz da yurtdışı eğitim fiyatlarından bahseder misiniz kur farkı bu fiyatları olumsuz etkiliyor mu?
Tabii ki yaşanan ekonomik koşullar öğrencileri olumsuz etkiliyor. Etkilememesi mümkün değil. Ama Türkiye’de de eğitim almak çok pahalılaştı. Yurtdışında eğitim pahalı, Türkiye’de çok daha ucuz önyargısı doğru değil. Çünkü Türkiye’de bugün bir özel üniversitede okumanın fiyatı en az 100.000 bin TL. Bu açıdan baktığımızda bu fiyatta yıllık 5000 ile 10.000 Euro arasındaki bir banda denk geliyor. Bu fiyatlarla öğrencilerimizin eğitim alabileceği birçok ülke bulunuyor. Dolayısıyla öğrencileri gönderdiğimiz birçok ülke Türkiye’den daha uygun fiyata eğitim verebiliyorlar. Elbette Türkiye’den daha yüksek fiyatta olan ülkelerde var ama öğrenciler yurtdışına eğitim almayı kendilerine bir yatırım olarak görüyorlar. Çünkü yurtdışında eğitim aldıktan sonra gerek programlarla verilen çalışma izinleri ile gerekse de öğrencinin program süresince çalışabilme olanağı ile çünkü birçok ülke öğrenci eğitim verirken aynı zamanda öğrenciye part-time çalışma izni de veriyor. Dolayısıyla Öğrencilerimiz böyle ekstra yöntemlerle yurtdışında eğitim almayı kendilerine avantajlı hale dönüştürebiliyorlar.
“YURT DIŞINA DAHA ÇOK YÜKSEK LİSAN VE DOKTORA İÇİN BAŞVURU OLUYOR”
Yıllık maliyetler ne kadardır?
Kanada’dan örnek verecek olursak; Kolejler ya da üniversiteler yılda 15.000 ile 25.000 C$ arasında değişkenlik gösteriyorlar. Konaklama tiplerine göre de yaşam maliyetleri değişkenlik gösteriyor. Bazı öğrencilerimiz ailelerin yanında konaklıyorlar bazı öğrencilerimiz yurtlarda kalıyorlar, Bazı öğrencilerimiz ise ev tutuyorlar ya da paylaşımını öğrenci evlerinde kalıyorlar. Yaşam maliyetleri ülkeden ülkeye değişiyor. Mesela Avrupa için konuşacak olursak; aylık 700 ile 1000 Euro arasında öğrencinin gittiği şehre göre maliyetler değişebiliyor. Keza Kanada’da da bu miktar 1500 $ civarında olabiliyor. Bu tarz programlara ve yerlere sadece öğrenciler değil mezun olmuş çalışma hayatına başlamış birçok kişi de başvuru yapıyor ve yapabiliyor. Çünkü bu şekildedir programlarımız söz konusudur bu dil programlarımıza birçok kişi başvuru yapıyor. Bu kişiler mastır programlarına da katılabiliyorlar kısacası eğitimin yaşı yok. Yurtdışına başvuru yapan yüksek lisans öğrenci sayısı lisans öğrencisinden daha fazla. Türk öğrencileri yurtdışına daha çok yüksek lisans programları için gidiyorlar. Çünkü aileler lisans seviyesindeki öğrencilerin yaşını küçük bulabiliyorlar. Türkiye’den yaklaşık olarak yıllık yurtdışına giden öğrenci sayısı 80.000 ile 100.000 arasında değişiyor. Aşağı yukarı rakamlar bu civarda. Tabi bu sayılar birçok farklı programla birçok farklı ülkeye giden öğrenci sayısını kapsıyor.
“ÖĞRENCİLERİMİZİN YURTDIŞI EĞİTİMLE İLGİLİ TAM OLARAK BİLGİLERİ OLMUYOR”
Son olarak eklemek istediğiniz ya da yurtdışına göre gitmek isteyen öğrencilere vermek için mesaj var mı?
Öğrencilerimiz fuarlarımıza katılarak hem okullarla hem de yurtdışı danışmanlık firmalarıyla görüşerek, hangi ülkenin onlar açısından uygun olduğunu, hangi eğitim tipinin onlara uygun olduğunu tespit etsinler. Çünkü öğrencilerimizin yurtdışı eğitimle ilgili tam olarak bilgileri olmuyor. Evet bir miktar bilgiye sahip oluyorlar ama tam anlamıyla bütün anahtara hakim değiller. Dolayısıyla fuarımıza gelerek öncelikle bütün alternatifleri öğrenmelerini tavsiye ediyorum. Bireysel olarak değil de profesyoneldi olarak profesyonel olarak destek almalarını tavsiye ediyorum çünkü bireysel olarak işlem yapan öğrencilerimizde istemeden de hatalar olabiliyor. Bu durumların hayal kırıklığıyla sonuçlanmaması için bu tarz fuarlardan bilgi almalarını istiyoruz.
“DAHA İYİ KOŞULARDA EĞİTİM ALMAK VE İYİ KOŞULLARDA YAŞAMAK İÇİN BURADAYIZ”
TED Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencisi:
Yüksek lisans tezimi daha farklı programlarla desteklemek için fuara gelerek bilgi almaya çalışıyorum. Türkiye’deki eğitimin iyi ya da kötü olduğunu bir çırpıda söylemek zor çünkü bunun geniş bir perspektifi var. Yani köprü olan üniversiteler hala iyi bir eğitim verebiliyorlar. Bu konuda sermayenin yarattığı bir rekabet var. Örnek vermek gerekirse Bilkent Üniversitesi iyi bir sistem kurmaya çalışıyor ve diğer üniversitelerdeki hocaları ücreti mukabilinde kadrolarına katıyorlar. Bu da köklü üniversitelerin kadrolarını zedelese de var olan ekol hala devam ediyor diye düşünüyorum. Onun dışında siz de taktir ederseniz çok sayıda üniversite açılıyor. Dolayısıyla niceliğinin niteledikten daha üstün tutulduğu bir eğitim sisteminde fazla bir kaliteden bahsetmek mümkün olmuyor. Yurt dışında yerleşme imkanı veren programlara başvurular daha fazla, bu programlarla başvuran kişiler de bu kalıcılığın farkında.
Tıp bölümü üçüncü sınıf öğrencisi:
Yurtdışı eğitim imkanlarından yararlanmak için buradaki fuara gelerek bilgi almaya çalışıyoruz. Aldığımız bilgilerden sonra dürüst olmak gerekirse yurtdışı eğitim için istenen paraları karşılayacak gücümüz yok. Dolayısıyla önceliğimiz burslu programlara başvuru yapmak oluyor fakat bu programlarda da yer bulmak oldukça zor. İş bulmak ya da daha fazla daha para kazanmak için bu programlara başvuru yapmıyoruz yaptığımız işin değerinin daha iyi anlaşıldığını görmek için başvuru yapıyoruz. Türkiye’de doktorlar veya doktorluk mesleği magazinleşmiş durumda. Herkes doktorların maaşını konuşuyor doktorların yaptığı işi konuşuyor. Kimse kendi işini konuşmuyor. Bu durumlar hepimizi üzüyor.