Yüzyılın en büyük kuraklığı... YEMEN İNSANLIĞI BEKLİYOR
YEMEN'DE HER 10 DAKİKADA BİR ÇOCUK SAVAŞ NEDENİYLE CAN VERİYOR
Memur-Sen Genel Merkezi'nde düzenlenen programda açılış konuşmasını yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, ''Gündemimiz Yemen'de yaşanan iç çatışma görünümlü büyük oyun'' ifadesini kullandı.''Her şeyin insanların gözü önünde olup bittiğine dikkat çeken Yalçın, "Yemen'le ilgili alt alta rakamlar sıralanıyor. Ancak, acı çeken, zulme maruz kalan, açlıktan ölen, kitlesel katliamların nesnesine indirgenen çoluk çocuk, yaşlı, erkek, kadın hasılı insan için rakamların bir anlamı yoktur. Rakamlar ancak sonuç üretmeyen soğuk raporları süsler. Rakamlar, 'vicdan tutulması yaşanan bir çağda' ölümleri, katliamları sıradanlaştırır. Ben bütün bu olumsuzluklara rağmen az önce verdiğim rakamları şöyle açayım; 22 milyonluk nüfusun üçte ikisi temel insani ihtiyaçlar noktasında yardıma muhtaç halde. 8 buçuk milyon insan açlık sınırında, 7 milyon ise beslenme koşulları açısından kötü durumda. Yarım milyon çocuk kötü beslenme nedeniyle ağır hastalıkların pençesinde kıvranıyor. Ülkede 10 milyon kişi, sağlık hizmetine erişimin tamamen ortadan kalktığı bölgelerde yaşıyor. Kolera salgını 1 milyondan fazla kişiyi etkiledi ve bunlardan 2 bin 300'ü öldü. Birleşmiş Milletler rakamlarına göre Yemen'de her 10 dakikada bir çocuk savaş nedeniyle can veriyor. Evlerini terk etmiş, barınma ihtiyacı içindeler. Binlerce okul eğitim hizmeti vermekten uzak, harap vaziyette. Altyapı büyük oranda çökmüş durumda" şeklinde konuştu.
''BİZİM DERDİMİZ ORADA YAŞANAN 'İNSANİ KRİZ'DİR''
"Yemen'de yaşanan çatışmalar zannedildiğinden 'daha karmaşık' bir hesabın ürünüdür" diyen Yalçın, "Ben bu hesabı anlatmak için Yemen'in stratejik önemine, yeraltı kaynaklarına, örneğin altın ve petrol rezervlerine ilişkin uzun uzadıya cümleler kurmayacağım. Bizim derdimiz orada yaşanan 'insani kriz'dir. Fakat iki bölgesel güç birbiriyle mücadele ederken uzun vadede bölgenin özellikle emperyalist güçlerin müdahalesine açık hale geleceğini de vurgulamak isterim. Onun için birinci dereceden İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde bir 'Yemen barış grubu oluşturularak' devletler bazında inisiyatif alınmasını öneriyoruz. Öte yandan sivil toplum kuruluşları da sivil alanda inisiyatif alarak çatışmanın durdurulması için 'güçlü bir kamuoyu' oluşturmalıdır" ifadesini kullandı.
'GIDA VE İLAÇ YARDIMI'
Memur-Sen olarak başta bölgedeki sendikalar olmak üzere dünyanın birçok ülkesindeki emek örgütleriyle iletişime geçerek bir inisiyatif almaya kararlı olduklarının altını çizen Yalçın, "Eğer 'gerek devlet düzleminde' 'gerekse sivil toplum kuruluşları düzleminde' biz bir an önce bu inisiyatifi almaz, sorunu en basit ifadesiyle ötelersek başkaları gelir ve kendi düzenlerini kökleştirirler. Görüldüğü gibi biz Yemen konusuna 'ikili bir strateji' ile yaklaşıyoruz. Oradaki kanı durdurmak için bu iki stratejinin de bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Bunun ilk adımı şüphesiz şu an çatışma ile tabiri caizse abluka altına alınmış insanlara 'gıda ve ilaç yardımı' yapmaktır. Memur-Sen, Hak-İş, Kızılay, AFAD, İHH ve Deniz Feneri olarak ilk aşamada 200 bin TL'lik başlangıçla bir bağış kampanyası başlatıyoruz. Kampanyamızın bütün vatandaşlarımız tarafından destekleneceğine inanıyoruz" diye konuştu.
'KARANLIĞA KÜFRETMEKTENSE BİR MUM YAK, DAHA İYİDİR'
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ise, "Hak-İş olarak atasözümüzün gereğini yerine getirmek için sorumluluğumuzu bir kez daha hatırladık. 'Karanlığa küfretmektense bir mum yak, daha iyidir', biz bir şeyler yapmak zorundayız. Konfederasyonumuzun üstlendiği sorumluluk çok önemli, Yemenli kardeşlerimize bir borcumuz var, bunu ödeyeceğiz" dedi.
Türk Kızılay Genel Müdürü Dr. İbrahim Altan ise, kendilerine verilen bağışların tamamının bir sorumluluk verdiğini belirterek, bu programın kendilerine cesaret verdiğini dile getirdi.
YARDIMA MUHTAÇ HERKES İÇİN TÜM SİVİL TOPLUM KURULUŞLARIYLA İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDE OLACAĞIZ.
Yardım kampanyalarının hayırlı bir şekilde sonuçlandırılmasını dileyen AFAD Başkan Yardımcısı İsmail Palakoğlu da, Yemen'de yıllardır devam eden iç savaş, yoksulluk, hastalık gibi birçok olumsuz etki oluşturduğunu belirtti. Palakoğlu, yardıma muhtaç herkes için tüm sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde olacaklarını kaydetti.
(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)