Gündem

10 Ekim Katliamı nedir? 10 Ekim Katliamında kaç kişi öldü?

10 Ekim Katliamı nedir? 10 Ekim Katliamında kaç kişi öldü? soruları vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Peki, 10 Ekim Katliamı nedir? 10 Ekim Katliamında kaç kişi öldü? İşte detaylar...

Abone Ol

10 Ekim 2015'te Barış Mitingi için Ankara Garı önünde toplanan kalabalığa düzenlenen bombalı saldırının 9. yılında araştırmalar hız kazandı. Peki, 10 Ekim Katliamı nedir? 10 Ekim Katliamında kaç kişi öldü? İşte detaylar...

10 EKİM KATLİAMI NEDİR?

Ankara Garı saldırısı ya da Ankara Garı Katliamı, 10 Ekim 2015'te yerel saatle 10:04 civarında Ankara ilinin Altındağ ilçesinin Ulus semtindeki Ankara Garı kavşağında düzenlenen bombalı intihar saldırısıdır. 109 kişinin ölmesi ile modern Türkiye tarihindeki en ölümcül intihar saldırısı olmuştur. Saldırı sonrası RTÜK tarafından yayın kuruluşlarına geçici yayın yasağı getirildi ve internet servis sağlayıcıları tarafından bazı sosyal medya (Twitter, Facebook) sitelerine erişim engeli uygulandı.

10 Ekim'de DİSK, KESK, Türk Tabipleri Birliği, TMMOB, HDP ve pek çok sivil toplum örgütünün katılımıyla Barış Mitingi düzenlendi. Fakat yürüyüş başlamadan yürüyüş alanına kortej hâlinde ilerleyen grupların bulunduğu Tren Garı kavşağında, 3 saniye arayla 2 patlama gerçekleşti. Patlamanın ardından ambulanslardan önce polis meydana ulaştı. Meydandaki herkesi alandan çıkartmaya başlayınca yaralılara yardım etmek isteyen göstericiler, engellendikleri için polisi protesto etti. Bunun üzerine polis gruba tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti.

İktidar partisi Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ve muhalefet partileri Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), saldırıyı kınadı ve ülkeyi bölmeyi amaçlama olarak nitelendirdi. CHP ve MHP genel başkanları güvenlik açığı nedeniyle hükûmeti eleştirirken, HDP saldırıdan doğrudan AK Parti hükûmetini sorumlu tuttu. Çeşitli siyasi partiler seçim kampanyalarını iptal ederken, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından üç günlük ulusal yas ilan edildi.

19 Ekim 2015'te, iki canlı bombadan birinin Suruç saldırısını gerçekleştiren kişinin erkek kardeşi olduğu resmen belirlendi ve iki kardeşin de Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) ve IŞİD destekli Dokumacılar grubuyla bağlantılı olduğundan şüphelenildi.