Ankara Haberleri

Ankara Coffee Festival'i başlıyor

Abone Ol

Haber: Gülay ATAR

Yarın başlayacak Ankara Coffee Festivali kapsamında festival düzenleyicileri ile basın mensupları bir araya geldi. Düzenlenen basın toplantısında konuşan Ankara Ticaret Odası (ATO) Komite Üyesi Aykut Altıntaş, “Festivalde, Ankara Ticaret Odası ve Ankara Kent Konseyi önderliğinde Hatay’daki yerel üreticilerden temin edilen ürünler ile ilgili stantlar açılacak. Stantlardan elde edilen gelir eğitim hayatında ekonomik güçlük çeken gençler için harcanacak.” dedi.

“ENKAZLARIN ARASINDA HAYATA TUTUNMAYA ÇALIŞIYORLAR”

Ankara Kent Konseyi Başken Yardımcısı Ceren Anadol, depremzedelerin ürünlerinin de stantlarda yer alacağına değinerek şunları kaydetti: “Biz depremzedelere misafirlerimiz diyoruz. Ankara Kent Konseyi olarak festivalde stant açmaya karar verdik. Kooperatiflerin deprem zamanında enkaz altında kalan ürünlerini aldık. Geçen hafta yine Antakya’ya gittik. Enkazların arasında hayata tutunmaya çalışıyorlar. Antakya kötü durumda. Oradaki kahveyi ve ürünleri satın alarak buradaki kahve festivalinde satışını yapacağız. Buradan elde edilen gelir ile depremzede öğrenci çocukların ihtiyaçlarını gidereceğiz. Bu konuda satışların yapılması için destek bekliyoruz” dedi.

DEPREM BÖLGESİ FESTİVALDE DESTEKLENECEK

Festivale ilişkin bilgileri basın mensupları ile paylaşan ATO komite üyesi Aykut Altıntaş deprem bölgesi olan Hatay’daki yerel üreticilerin de festival alanında olacağını ifade etti.  Altıntaş şunları söyledi: “Festivalde nitelikli kahveler, kahve dükkanları, kahve kavurucuları, uluslararası ve ulusal kahve markaları, makine ve ekipman üreticileri ve tüm kahve endüstrisi paydaşlara hazır bulunacak. Ankara Ticaret Odası ve Ankara Kent Konseyi önderliğinde Hatay’daki yerel üreticilerden temin edilen ürünler ile ilgili stantlar açılacak. Stantlardan elde edilen gelir eğitim hayatında ekonomik güçlük çeken gençler için harcanacak. Üç gün sürecek olan festivalde birbirinden değerli sanatçılar sahne alacak. Ankara kahve ve yan ürünleri ile birlikte ticaret alanında pazarın yüzde 20’lik bir kısmına sahip olmasına karşın ilerleyen yıllarda birkaç kat daha artacağını düşünüyoruz.”

“BARİSTALIK YAPTIĞI İŞ NOKTASINDA AZIMSANACAK BİR İŞ DEĞİL”

Kahve kültürünün önemli isimlerinden olan baristaların bir meslek olarak anılması için çalışmalar yaptıklarına değinen Altıntaş şunlara dikkat çekti: “Çiçekçilik ve aktarlık bir meslek haline geldi. Bu süreçler biraz uzun olabiliyor. Biz baristanın bir barmen yanında çalışan meslek olmasını istemiyoruz çünkü nitelik açısından barista çok önemli bir konumda. Maaş skalası açısından çok önemli bir yerde olan baristalık yaptığı iş noktasında azımsanacak bir iş değil çünkü sektörde çalışan insanlara baktığınız zaman akademik anlamda bilgisi olan üniversite mezunu insanlar oluyor. Bundan dolayı meslek haline getirebilmek için meslek edindirme kurslarıyla, üniversitelerle işbirliği yaparak kalifiyeli elemanlar yetiştirmeliyiz. Sınav yapabilen kuruluşlarla, halk eğitim merkezleri ve ATO gibi meslek kuruluşları belgeyle meslek haline getirmeli. Önümüzde daha üç yıllık bir süreç var ve bu süreçte baristayı meslek haline getirmek istiyoruz. Türkiye’de ve uluslararası boyuta bunu taşımak istiyoruz. Çünkü ATO gibi bir kuruluş size yetkinsin dediğinde dünyanın her yerinde çalışabilecek hale gele biliyorsunuz. Bir diğer önemli konu olarak da ihracata ve kahve kalitesine denecek olursak; Türkiye artık çok büyük ithalat firmaları ile çalışıyor. İzmir İstanbul ve Ankara gibi illerde endüstrinin büyüdüğünü görüyoruz. Ankara’da Kazan, OSTİM ve organize sanayi bölgelerinde çok büyük İthalatçılar oluşmaya başladı. Türkiye’ye A’dan Z’ye birçok kahve çeşidi geliyor. Çok kaliteli olmayan i genelde iyi tüketicinin tercih etmediği kahvelerden tutun 50 dolarlık çekirdekte ithal ediliyor. Bu kişinin zevkine ve kahve ne kadar sevdiğine göre değişiyor. Büyük tedarikçi firmalar Türkiye’de artık ofisleri açmaya başladı. Ankara’da ise iyi çekirdekler bulabiliyoruz. Hatta İstanbul’daki bir çok firma ile yarışabilecek hale geldik. Ankara şu anda toplam Türkiye’nin tüketiminin yüzde 25’lik kısmını kaplıyor ve ileride İstanbul’u da geçecek bir potansiyeli içeriyor.”

Toplantıya; ATO Yönetim Kurulu Üyesi Yasin Özyolu, ATO Meclis Divan Katibi Ayşe Nilay Çelik, Ankara Kent Konseyi Başkan Vekili Ceren Anadol, ATO Meclis Üyesi Bekir Yılmaz katıldı.