ANKSİYETE NEDİR?
Anksiyete, gündelik hayatta, çevresel, bilişsel ve toplumsal faktörlerin yarattığı stres ve baskının tetiklediği korku, endişe ve kaygı hissidir. Sınav, iş görüşmesi, bir işi zamanında yetiştirme gibi stres ve baskı yaratan koşullar anksiyeteyi tetikleyen örneklerdendir.
Genellikle beyinde doğal olarak bulunan birtakım kimyasallarda oluşan dengesizlik sebebiyle meydana gelen anksiyete, genetik faktör, stres, kronik hastalıklar, uyuşturucu madde kullanımı ve çevresel faktörler anksiyete oluşumuna zemin hazırlar. Özellikle çocukluk döneminde yaşanan travmatik olaylar, beyindeki korku işleme mekanizmalarında hassasiyete yol açarak stres unsurlarına karşı kişiyi daha duyarlı birine dönüştürür ve bu durum ileride anksiyeteye zemin hazırlar.
Anksiyete Neden Olur?
Pek çok ruhsal bozukluk gibi anksiyete bozukluğunun da tam olarak nedeni anlaşılamasa da yaygın anksiyete bozukluğu, beyinde doğal olarak bulunan birtakım kimyasallarda oluşan dengesizlik sebebiyle görülmektedir. Bu kimyasallar, nörotransmiter olarak adlandırılan serotonin ve neropinefrindir. Beyin kimyasallarındaki değişimler, genetik, stres, kronik hastalıklar(diyabet, kalp, koah gibi), kullanılan ilaçlar, uyuşturucu gibi zararlı maddeler ve çevresel faktörler anksiyetenin nedenleri arasında yer alır.
Anksiyete Belirtileri Nelerdir?
Gergin ve huzursuz hissetme, nefes alışverişinin hızlanması, soğuk terleme, ateş basması ve konsantre olmakta zorluk yaşanması anksiyete anında ortaya çıkan belirtilerdir. Diğer anksiyete belirtileri arasında baş ağrısı, mide bulantısı, midede karıncalanma hissi ve karın ağrısı da yer alır.
Anksiyete belirtileri şunlardır:
- Gergin, huzursuz ve endişeli olma
- Kaygı ve korku hissine kapılma
- Aniden soğuk soğuk terlemeye başlama
- El ve ayaklarda istemsiz titreme
- Odaklanmada sorun yaşama
- Aniden ortaya çıkan çarpıntı
- Halsiz ve hasta hissetme
- Karamsarlık içerisinde olma
- Korkuya sebep olan gelecekteki olası tehdit dışında başka bir şey düşünememe
- Nefes darlığı
- Uyku bozukluğu
- Baş ağrısı
- Mide bulantısı veya karın ağrısı
Anksiyete Nasıl Tedavi Edilir?
Anksiyete, alanında yetkin bir psikiyatrist ve uzman bir psikolog eşliğinde türüne göre hem ilaç kullanımı hem de psikoterapi uygulamalarıyla tedavi edilmektedir.
Bilişsel davranışçı terapi: Anksiyete ve diğer psikolojik rahatsızlıklarda bilimsel olarak etkinliği en yüksek terapi yöntemleri arasındadır.
Bilişsel davranışçı terapinin temel amacı; kişinin düşünce yapısını ve hatalarını yorumlama biçimini yeniden yapılandırarak işlevselleştirmektir. Ayrıca stresle baş etme mekanizmalarını güçlendirerek gevşeme teknikleriyle çalışmaktır.
- İyi bir uyku ve beslenme düzeninin oluşturulması,
- Fiziksel egzersiz yapılması,
- Gevşeme tekniklerinin kullanılması,
- Sosyal destek alınması her bozuklukta olduğu gibi anksiyete de dikkat edilmesi gereken önemli unsurlardır.