Editör: TE Bilisim
Sağlık Politikalarında Birlik ve İstikrar Arayışı ana temalı 8'inci Sağlık Zirvesi Ankara’da gerçekleşmeye devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın katılımıyla gerçekleşen zirvede sağlık sektörünün sorunlarına çözüm arandı. Zirvede konuşan Bakan Koca, Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) değişiklik yapılacağını, üç bakanlığın yapacağı çalışma sonrasında SUT fiyatlarının güncelleneceğini açıkladı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sağlık Politikalarında Birlik ve İstikrar Arayışı ana temalı 8’inci Sağlık Zirvesinde konuştu. Bakan Koca, hedeflerinin toplum olarak sağlıklı hayat tarzının benimsendiği, herkesin sağlık hakkının korunduğu, ihtiyaç halindeki herkesin vaktinde ve kaliteli sağlık hizmetine kolayca erişebildiği bir Türkiye’ye sahip olmak olduğunu belirtti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın konuşmasının satır başlarını şunlar oluşturdu:
‘’Sağlık Bakanlığı olarak, herkesin özel-kamu ayrımı olmaksızın mevcut tüm sağlık hizmetlerine, eski yeni ayrımı gözetmeksizin gerekli olan tüm ilaçlara, hizmetin gerektirdiği tüm teknolojilere ulaşmasını isteriz. İsteriz ki, toplum sağlığı önceliğimiz olsun, ülke olarak sağlık göstergelerimiz en yüksek değerlere ulaşsın..
‘’HEDEF MÜŞTEREK OLUNCA BİRLİĞİN SAĞLANMASI ZOR DEĞİLDİR’’
‘’Hedefimiz, tüm toplum olarak sağlıklı hayat tarzının benimsendiği, herkesin sağlık hakkının korunduğu, ihtiyaç halindeki herkesin vaktinde ve kaliteli sağlık hizmetine kolayca erişebildiği bir Türkiye’ye sahip olmaktır. Hedef müşterek olunca birliğin sağlanması, istikrarın yakalanması zor değildir.
‘’Anayasamızın 56’ıncı maddesi, “Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak; insan ve madde gücünde tasarruf ve verimi artırarak, işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenler. Devlet, bu görevini kamu ve özel kesimlerdeki sağlık ve sosyal kurumlarından yararlanarak, onları denetleyerek yerine getirir demektedir. Buna göre esas olan, kamu ve özel sağlık kuruluşlarının bir ayırım gözetmeksizin aynı gayeye hizmet etmesi ve bu gayeye yönelik olarak aralarında işbirliğinin geliştirilmesidir. Devletin görevi, bu hedefi gerçekleştirecek planlama ile sağlık kuruluşlarımızın hizmet vermesini temin etmek ve onları denetlemektir. Devletimiz adına bu görevleri Sağlık Bakanlığı üstlenmiştir. Sağlık hizmetlerinin, ilaç ve tıbbi malzemenin arzının temini, kontrolü, sağlık insan gücünün dengeli dağılımı bu planlamalar kapsamında yürütülmeye çalışılmaktadır.’’
Bakan Koca: Sağlıkta Dönüşüm Programının yürürlüğe girdiği günlerden bugüne değin hem özel sağlık kuruluşlarımızda hem de kamu sağlık kuruluşlarımızdaki değişim ve gelişim süreci hepinizin malumudur. Devletin özel sektörden hizmet aldığı, kendi kurumlarında birlikte hizmet sunduğu, özel sağlık kuruluşlarında yapılan işlemlerin ve yine buralarda yazılan reçetelerin, özel eczanelerde SGK tarafından geri ödemesinin yapıldığı bir ortak hizmet sunum modeli ortaya çıkmıştır. Bu dönemde insan kaynağı, kapasite ve teknolojik alt yapı planlamaları dahil sağlık hizmet sektörünün dengeli gelişimine yönelik standartlar getirilmiş, zaman zaman gelişen şartlara göre bu ölçütlerde değişikliğe gidilmiştir. Kamuda hekim kadroları personel dağılım cetveline (PDC) göre paylaştırılırken, özel sağlık kuruluşlarında bu kadrolar belli ölçütlere bağlanmıştır. Hekim sayısındaki artışa göre bu ölçütlerde zamanla ayarlamalar yapılmaktadır. ‘’
ÖZEL HASTANELER YÖNETMELİĞİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER
Mayıs ayından bu yana çeşitli mevzuatlarda üst üste değişiklikler yaptıklarını kaydeden Bakan Koca, ‘’Özel hastaneler yönetmeliğindeki değişikliklerle hem bizim hem de sektörün sıkıntı duyduğu bazı konulara çözümler getirmeye çalıştık. Özel hastanelere aynı bölgede olmak şartıyla Bakanlık iznine tabi olmadan ihtiyaç duydukları branşlarda birbirleri arasında kadro aktarımı yapma, bu sayede hizmete daha yaygın bir şekilde erişimi sağlamayı hedefledik. Yönetmelikte yapılan değişiklikle özel hastanelerin aynı ilde başka bir özel hastane ile birleşmesine imkân sağladık. Farklı illerdeki birleşme talepleri ise Bakanlığımızın iznine tabi olacak’’ ifadesini kullandı.
Bakan Koca, sağlık hizmeti sunucularının basamaklandırılmasının da yeni bir anlayışla ele alındığının altını çizerek’’ "Hastane binasının aidiyetine göre yapılan basamaklandırma yerine, hastanenin hizmet kapasitesi ve niteliğini esas alan bir basamaklandırma tanımladık. Sadece kamu hastaneleri için geçerli olan, 4'üncü basamak diyebileceğimiz 3A tanımlamasını yaptık. Kapasite, branş çeşitliliği, yoğun bakım kapasitesi, özellikli hizmetler verebilme özelliklerine göre özel hastanelere de üçüncü basamak hastane olarak hizmet verme imkanı sağlanmış oldu’’ dedi.
‘’HEP BİRLİKTE HAREKET EDEREK SUT FİYATLARININ BELLİ BİR KATSAYIYA BAĞLANARAK GÜNCEL TUTULMASI GEREKTİĞİ KANAATİNDEYİM’’
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık hizmet sunucularının uzun süredir beklediği SUT fiyatlarının güncellenmesi üzerinde çalıştıkları dile getirerek şu açıklamalarda bulundu:
"Özel, kamu bütün sağlık hizmet sunucularının SUT fiyatlarının güncellenmesi beklentisinde olduğunu biliyoruz. Hep birlikte hareket ederek SUT fiyatlarının belli bir katsayıya bağlanarak güncel tutulması gerektiği kanaatindeyim. Bu konuda Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak bir gayret içindeyiz."
(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)
Yorumlar