Ekstrem sporlar, adrenalin sevenlerin ve maceracı kişilerin tercih ettiği ve diğer spor türlerine göre belli bir oranda tehlike barındıran sporlardır.
Ekstrem sporlar, adrenalin sevenlerin ve maceracı kişilerin tercih ettiği ve diğer spor türlerine göre belli bir oranda tehlike barındıran sporlardır. Barındırdığı tehlikeyle birlikte, alınan çeşitli önlemlerle son derece güvenli bir hale gelen bu sporlarda adrenalinin yüksek olması sporcuların bu riski almasını sağlar. Ekstrem sporlar birçok farklı şekilde yapılabilir deniz içinde, ormanda veya dağda yapılabilir. Bu sporlar tek başına yapılabildiği gibi bir ekiple beraber de yapılabilir. Hepsinin ortak özelliği riskli ve zor olan bu sporların kişilere oldukça fazla adrenalin yaşatmasıdır.
Bahsettiğimiz bu ekstrem sporlardan birisi de “Bungee Jumping” sporcuların esnek ve sağlam halatlarla kendilerini belli bir yükseklikten aşağı bırakması olarak tanımlanır bungee jumping. Bu esnek halatlar düşüşün ardından yerçekiminin etkisini emerek hızın yavaşlamasını sağlar daha sonra sporcular tekrar yukarı çıkmaya başlar. Bu sporun bilinip popülerleşmesi 1970’lerin sonunda başlıyor. Pasifik Adaları’nın Pentecost Adası’ndaki kara atlayışçılarından esinlenen dört Extreme Sports Club üyesi 1979’da bacaklarına esnek halatlar bağlayarak Clifton Asma Köprüsü’nden atladı ve günümüzdeki bungee jumping dönemini başlattılar.
Genellikle atlayışlar kule, köprü, yüksek kayalardan yapılır, bunun yanı sıra gezici vinçler yardımıyla kurulan yüksek platformlardan da atlayışlar yapılır. Esnek ve dayanıklı ipler ve güvenli ekipmanlarla donatıldıktan sonra gerekli yüksekliğe çıkılır ve yaklaşık elli metre yükseklikten yapılan atlayıştan sonra esnek ipler sporcuları tekrar yukarı doğru çeker. Atlayış birkaç saniye sürer ve birkaç geri sıçrama içerir. Esnek halatlar yerçekiminin kuvvetini emer böylece atlayış sert bir sarsıntı yaşanmadan dengeli bir şekilde yavaşlar. Atlayışlar genellikle elli metre gibi bir yükseklikten yapılsa da profesyoneller tarafından çok daha yüksek noktalardan da atlayışlar yapılır.
Bu sporu yapabilmek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var, bunlardan ilki atlayan kişinin sağlık durumunun uygun olup olmadığıdır. Aşırı kilo, yüksek tansiyon, epilepsi ve kalp rahatsızlıkları bulunanların yapması sakıncalıdır. Atlayış yapılmadan önce kişilerin kaç kilo olduğu profesyonel ekipler tarafından ölçülür ve ona göre gerekli güvenlik önlemleri önceden alınır, halatların sayısı sporcunun kilosuna göre belirlenir.
Bungee Jumping malzemelerinin sağlamlığı güvenli bir atlayış için oldukça önemlidir, atlayış ekipmanları; halat, koşum takımları, karabina ve perlonlardan oluşmaktadır. Halatlar atlayış sırasında sporcuların sert bir iniş yapmasına engel olur. İleri teknoloji kullanılarak üretilen latex ve kauçuk iplerin taşıma kapasitesi oldukça yüksektir. Koşum takımları ise uluslararası standartlara uygun olarak üretilir, ayak bağlama ve vücut kolonlarından oluşur. Çelik kilitler olan karabinalar halatlar ve koşum takımlarının birbirine bağlanmasını sağlayan parçalardır ve bu spor için kilitli versiyonları tercih edilir.
Bungee Jumping yılın her mevsimi yapılabilen bir aktivite olsa da genellikle yaz mevsimi tercih edilir. Özellikle tatil bölgelerinde hem tatil hem de sporu bir arada yapmak isteyenler için bazı bölgelerde atlayış platformları kurulur. Türkiye’de Ankara, İstanbul, Muğla ve Antalya gibi pek çok şehirde bungee jumping için atlayış alanları bulunur. Güney Afrika’daki Bloukans Nehri Köprüsü, İsviçre’deki Verzasca Barajı ve Yeni Zelanda’daki Kawarau Köprüsü dünyada bungee jumping yapılan en ünlü atlayış noktalarından bazılarıdır.