Çankaya Belediyesi, iklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilir enerji hedefleri doğrultusunda önemli bir adım attı. Çankaya Belediye Başkanlık Binası'nda düzenlenen İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı (SECAP) Çalıştayı, projeye katkı sağlayacak tüm iç paydaşların katılımıyla gerçekleşti. Çalıştayda, Çankaya'nın geleceği için belirlenen hedefler ve stratejiler masaya yatırıldı.
SECAP ile Çankaya İçin Sürdürülebilir Bir Gelecek
Çankaya Belediyesi, Avrupa Birliği İklim ve Enerji Paketi kapsamında imzaladığı Başkanlar Sözleşmesi gereğince SECAP hazırlıklarına hızla devam ediyor. Belediye, iklim değişikliğine dirençli, uyumlu, güvenli ve sürdürülebilir enerjiye erişebilen bir kent yaratma amacını güdüyor. Bu çerçevede, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü öncülüğünde yürütülen SECAP projesi, belediyenin iç paydaşlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve özel sektör işbirlikleri ile şekillendiriliyor.
İlk Oturumda İklim Değişikliğiyle Mücadele Konuşuldu
SECAP Çalıştayı’nın ilk oturumunda, projenin teknik danışmanlığını üstlenen GTE firması'ndan Engin Koç, "İklim Değişikliğiyle Mücadelede Yol Haritası" başlığı altında bir sunum yaptı. Koç, sera gazı emisyon envanteri ve iklim değişikliği ile mücadelede potansiyel azaltım çözümlerine dair önemli bilgiler paylaştı.
İkinci oturumda ise ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Meltem Şenol Balaban ve Face Teknoloji firmasından Dr. Çağrı Hasan Karaman, iklim değişikliğinin toplumsal etkilerini ve potansiyel risklerini ele aldı. Bu oturumda, iklim değişikliğine karşı alınması gereken önlemler ve uyum stratejileri üzerinde duruldu.
2030 Hedefi İçin Yol Haritası Çiziliyor
SECAP projesinin en önemli hedeflerinden biri, Çankaya’daki sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar %50 oranında azaltmak. Bu doğrultuda, 1 yıllık sera gazı emisyonları hesaplanarak, gelecekteki hedeflere ulaşmak için kapsamlı bir yol haritası oluşturulacak. Çankaya Belediyesi, aynı zamanda yenilenebilir enerji kullanımını teşvik etmeyi ve çevre dostu politikalarla ilçenin sürdürülebilirliğini artırmayı amaçlıyor.
Dış Paydaş Çalıştayı 4 Aralık’ta Gerçekleşecek
SECAP projesi, 2024 yılının sonunda tamamlanacak. Çalıştayda, dış paydaşlarla yapılacak işbirlikleri için de önemli adımlar atılacak. 4 Aralık 2024 tarihinde düzenlenecek Dış Paydaş Çalıştayı, Çankaya Belediyesi Zübeyde Hanım Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilecek ve bu çalıştaya kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve akademik katılımcılar davet edilecek.
Çankaya Belediye Başkanı, Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Çalışmalarını Sürdürüyor
Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, "Çankaya’yı iklim değişikliğine karşı dirençli hale getirmek için önemli bir adım attık. SECAP çalışmaları, ilçemizin sürdürülebilir kalkınmasını destekleyecek ve toplumsal etkilerini en aza indirecek. İklim değişikliği, hepimizin ortak mücadelesi ve biz Çankaya Belediyesi olarak bu konuda öncü olmaya devam edeceğiz" diye belirtti.