Yaşam-Çevre

Dingo'nun Ahırı deyiminin gerçek hikayesi nedir?

Türkçe’de hemen hemen her duruma uygun olarak bir atasözü ya da deyim bulmak mümkündür. Peki anlamını aşağı yukarı bildiğiniz bu atasözleri ve deyimlerin nereden geldiğini hiç düşündünüz mü?

Abone Ol

Anneanne, babaanne ya da dedelerinizden ‘Burası Dingonun ahırı mı?’ sözünü mutlaka duymuşsunuzdur. Peki bu Dingo kimdir? Ahırı nerededir? İşte cevabı…

DİNGONUN AHIRI DEYİMİNİN GERÇEK HİKAYESİ NEDİR?

Osmanlı Devleti döneminde bütün ulaşım atlar sayesinde yapılırdır. Atlı tramvayın olduğu zamanlarda, tramvaylar iki atla çekilirdi. Ancak Şişhane’de bulunan dik yokuş hem atlar hem de sahipleri için zorlayıcı oluyordu. Şişhane’deki yokuşu çıkabilmek için Azapkapı’da takviye at alınarak yokuş devam edilirdi. Tramvay bu haliyle Taksim’e kadar gelebiliyordu. Yokuşu çıkan atlar günümüzde Taksim alanının batı kısmındaki sular idaresi yerleşkesi ile Fransız Konsolosluğu arasındaki ahırda bir süre dinlendirilirdi. Tramvaya bağlamandan önce boş olan Azapkapı’ya götürüldü.


Taksim’deki bu ahırı Dingo adında bir Rum vatandaşı işletiyordu. Gün boyu bir sürü atın girip çıkmasından dolayı dilimize “Burası Dingo’nun ahırı mı giren çıkan belli değil” sözü yerleşmiştir. Dingonun ahırı deyiminin de buradan geldiği söylenir.